G4Media.ro

Cioloș, apel la PNL și PSD să-i voteze guvernul: Poate ne rupem…

Cioloș, apel la PNL și PSD să-i voteze guvernul: Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele

”Paradoxal, foarte probabil suntem singura soluție pentru momentul de față, care convine tuturor forțelor politice în momentul în care ne găsim”, a scris duminică pe Facebook Dacian Cioloș, premierul desemnat să formeze un guvern.

El a explicat într-o lungă postare de ce parlamentarii PNL și PSD ar trebui să dea votul guvernului său monocolor format din miniștri USR.

”Sunt conștient că există o aversiune și o nervozitate la adresa noastră în PNL încă din campaniile electorale din 2019 și 2020 (…) Acum, guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză. Lăsați-ne pe noi să înfruntăm această iarnă și gândiți pragmatic la cea mai bună soluție politică pentru a salva ce se mai poate salva din proiectul politic început anul trecut. Indiferent de situație, cred că și pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele. Oricum ar fi, ieșiți în câștig, pentru că sunt convins că nu vreți să vă treziți pe tavă cu o țară demolată”, a scris Cioloș.

 • El a mai anunțat că va prezenta în cursul zilei de duminică lista cabinetului și programul de guvernare în fața Comitetului Politic al USR reunit în procedură de urgență, urmând ca apoi să meargă în fața Parlamentului pentru vot.
 • Postarea integrală a lui Dacian Cioloș:

Determinarea de a merge până la capăt
Voi prezenta astăzi Comitetului Politic al USR reunit în procedură de urgență lista cabinetului și programul de guvernare cu care vom merge în Parlament.
Datoria mea, ca politician, e să răspund tuturor întrebărilor, iar cei care vor să știe de ce nu am depus mandatul primit de la președintele României au dreptul să întrebe și să li se răspundă. Mergem până la capăt pentru simplul fapt că politicianul român trebuie să-i redea cetățeanului român încrederea în stat și în capacitatea acestuia de a-i apăra interesele cât mai bine cu putință. Politicianul poate lua decizii bune sau proaste, dar cel puțin la fel de importantă precum decizia în sine (și rezultatul acesteia) este buna-credință pe care se fundamentează decizia sa. A greși e cât se poate de uman, a fi lipsit de onestitate și de bună-credință este o lipsă de caracter în momente calme și o ticăloșie în momente de criză. Suntem într-o criză sistemică pentru că nimeni nu mai crede o vorbă ieșită din gura unui politician. Vom trece peste această criză dacă vom începe să redăm încrederea cetățenilor în gesturile și în acțiunile noastre.
Este o criză de durată, pentru că nu poți rezolva o problemă care a trenat 30 de ani în câteva luni. Criza sanitară este un rezultat al lipsei de încredere în instituții înainte de orice. Criza energetică este o criză europeană și globală care va afecta în cel mai dur mod cu putință România. Din nefericire, aceste săptămâni nu au contribuit la creșterea încrederii cetățenilor în capacitatea politicului de a rezolva probleme, ba dimpotrivă. Cred că este nevoie de multă onestitate în perioada care vine, pentru că avem doar două soluții: o criză totală care va duce la implozia sistemului și la o perioadă de extremism și populism sau recâștigarea încrederii în noi, care să se facă onest și prin muncă reală.
Și, pentru că onestitatea este valoarea de bază, trebuie spus că, paradoxal, foarte probabil suntem singura soluție pentru momentul de față, care convine tuturor forțelor politice în momentul în care ne găsim. Mergem mai departe, pentru că am putea fi o soluție convenabilă întregii clase politice. Votul din Parlament va decide.
În ceea ce ne privește, voi prezenta Biroului Național USR și Comitetului Politic USR o listă de miniștri și o vom vota pentru a ajunge în Parlament. Vom merge până la capăt, pentru că avem de ales dacă respectăm mecanismele politice, funcționarea democrației și interesele de moment ale unor actori politici. Să nu vă închipuiți că am ajuns noi să formăm un guvern monocolor pentru că nimeni altcineva nu-și dorește să ocupe scaune de miniștri. Am ajuns pentru că, în contextul momentului, noi facem mai puține calcule politice decât celelalte partide despre care cred că, pur și simplu, sunt captive propriilor analize și speranței că la sfârșit vor avea de câștigat mai mult decât competitorii lor. Noi suntem mult mai sensibili la critică și la interacțiunea cu publicul nostru și am fost împinși în față de această gândire optimistă și curajoasă. Vom vedea la sfârșit cine a avut dreptate, dar nu regretăm niciun moment faptul că am făcut acest pas, pentru că trebuie să existe o parte a societății și a politicului care să creadă că se poate chiar și atunci când pare că nu mai există speranță. De aceea mergem noi până la capăt. Pentru că cetățenii României trebuie să știe că, indiferent de cât de dificilă este situația politică, mereu va exista cineva care să-si asume rezolvarea respectivei situații. Astăzi, suntem noi. Mâine, pot fi alții.
Sunt conștient că există o aversiune și o nervozitate la adresa noastră în PNL încă din campaniile electorale din 2019 și 2020. Motivele sunt diferite, țin de trecut și nu vreau să mă refer la ele acum. Înțeleg perfect de ce există această emoție la adresa noastră și știu că în bună măsură ea este provocată de teama de nou. De aceea apare mereu ideea că nu vă puteți înțelege cu noi. Poate că, dacă nu ar fi existat această teamă, Coaliția ar fi funcționat. Istoria e istorie, așa că să ne uităm la ceea ce urmează. Eu sunt sincer convins că putem învăța să lucrăm împreună dacă vom avea ocazia să cultivăm încrederea în relațiile dintre noi. Acum, guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză. Lăsați-ne pe noi să înfruntăm această iarnă și gândiți pragmatic la cea mai bună soluție politică pentru a salva ce se mai poate salva din proiectul politic început anul trecut.
Indiferent de situație, cred că și pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele. Oricum ar fi, ieșiți în câștig, pentru că sunt convins că nu vreți să vă treziți pe tavă cu o țară demolată.
În finalul acestei mărturisiri, aș vrea să îi mulțumesc președintelui Iohannis pentru încrederea acordată odată cu acest mandat. Nu știu care au fost motivele reale ale acestei decizii, dar formal cred că trebuie să restabilim o relație funcțională între instituțiile statului român. Sunt conștient de teoriile care s-au vehiculat în spațiul public privind această desemnare. Dar cred că e mare nevoie să construim o relație instituțională care să fie curățată de nervozitate și de cuvinte grele. Ce pot eu să fac e să port un dialog instituțional corect și onest cu fiecare membru al sistemului democratic și să ofer aceeași onestitate pe care am pus-o pe masă cetățenilor. Nu e niciun câștig pentru nimeni să distrugem instituții și simboluri, pentru că tot noi singuri va trebui să le reconstruim. Ideea că ne vom vindeca prin pârjolire este greșită și nocivă. Ne vom vindeca prin muncă, onestitate și recunoașterea greșelilor.
Așa că sper ca membrii Comitetului Politic al USR să ia deciziile cele mai bune, după cum sper că PNL și PSD vor respecta întregul proces parlamentar. Fiecare parlamentar este liber să gândească cu propria sa minte și să decidă cu propria sa conștiință. Indiferent de decizia pe care o vor lua, sper să fie împăcați și mulțumiți de votul propriu, pentru că o Românie mai bună nu e o Românie a USR sau una a PNL și PSD. O Românie mai bună e una în care avem încredere în ce ne spune celălalt și nu trăim în fiecare zi cu spaima că suntem mințiți și înșelați.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Hai putin! treci și pupa dosu la șef

  • PSD sau PNL ? USL !!?

  • Mai știți și voi altceva in afara de USL. USL nu mai exista, treziți va la realitate. Singurul USL care mai exista este uniunea salvati liberalii lucru care și o tot încearcă usristii cu ei. Ei sunt in moarte clinica și voi încă incercati sa ii salvați sa guvernați împreună. Vai de steaua voastră de p***i.daca ar durea v ați tăvăli pe jos

  • ”PSD ne-a promis că nu introduce moțiunea de cenzură și ne-am trezit că au depus-o. Este pentru prima dată când nu se țin de cuvânt. Aveam înțelegere cu ei”, dezvăluie un lider din conducerea PNL pentru Europa Liberă
   PSD + PNL = LOVE (LE)
   de 31 de ani

  • Ce m-aș distra dacă Terminator ar fi reprogramat prin Remote Control din viitor si v-ar lăsa cu ochii in soare și cu buzele umflate…! Dar ar fi prea frumos.. așa că, mai degrabă dosarul o să-și urmeze calea, că nu poate fi sacrificată doamna, nu-i așa ?

  • Ia la tata putina plăcută suedeza, oricum asta e politica voastra! Roagă-te de psd și aur, cu ei ați făcut-o în trei, acum nu va vai place? Nu mai vreți renew???

 2. Nu credeam că voi spune curând asta: bravo Dacian! Un mesaj clar și spus fără „limbă de lemn”..

  • Da,sjnt total de acord cu tine….Omul asta e singurul din politic care pare sa știe ce vorbește.Si o face sincer…

  • De ce ar vota PSD-PNL un guvern USR.
   Din motive diferite:
   PSD- pentru ca nu vor anticipate chiar acum; 2. Pentru ca dacă nu Votează USR , rămâne Catzu și au niște explicații de dat; 3. Pentru ca vor sa-i întărâte USR contra PNL pe mai departe.4. Pentru ca ii sabotează oricum din parlament

   PNL: 1. Pentru ca altfel sunt cu un pas mai aproape de anticipate; 2. Pentru ca vor sa scape de opțiunea Câțu- mai ales aripa Orban

   Dar, au și motive sa nu-i voteze:
   1. Din ambiție; 2. Sa le dea o “lecție”;3. le e frica, dacă chiar reușesc sa facă ceva.
   4. PSD parca mai bine se înțelege cu un Câțu disperat; 5. PNL (+ UDMR) – ce se întâmpla cu posturile?. 6. AUR chiar vrea anticipate acum.

  • @Scara. Eh, e bine ca ti-ai revenit. Omul asta ( Ciolos) n-a avut niciodata „limbaj de lemn”, mai degraba-urechea ta n-a fost acordata la discursul simplu, clar, coerent; e de inteles, ne-am cam dereglat cu totii, auzind discursuri de smecheri, impostori, grandomani.

 3. MY MAN, CIOLOS

 4. Va rog votati-ne, va rog eu frumos, nu va e mila de noi? S-a prins si Ciokolos in sfarsit ca a facut Fikusul misto de el 😂😂😂

  • Prin mascarada pe care o face Iohannis si PNL, nu fac misto de Ciolos ci fac misto de ei, vedeti ca din cauza voastra USL mor sute de oamenii pe zii, voua va arde de jocuri politica si de furt, gainarilor! :))) Iar poporul sa stii ca nu doarme, ai acces la sondajele interne, sau esti doar un sclavete de mana a 7-a ? 🙂

  • „din cauza voastra USL” asta e placa pr0stacilor pluseristi mai saracuti cu duhul. Stati in bula voastra, ca plusereul va creste in intentia de vot la urmatoarele alegeri cam de doua ori mai repede fata de cum a crescut de la europarlamentare la cele nationale 😂

  • @alx, ca de obicei, te uiți și nu înțelegi, privești și ni pricepi. Nu Iohanis a avut chef de jocuri ci barna cu cioloș, adică urs. La asta s-a inhaitat cu psd și aur. Ce cu înțelegi? Voi, labagii și homosexualii, pe mana cu sovieticii de la aur și bolsevicii de la psd ați provocat aceasta criza. Și pololitica și medicala. VOI SUNTEȚI DE VINA! Orocum veți ajunge la pușcărie, e o chestiune de timp.

 5. nu ii vor vota ca vin miliardele de la ue
  si apoi vor pierde controlul justitiei
  deci nu cred ca va trece guvernu asta
  si apoi vom avea fie anticipate fie un guvern pnl sustinut de psd din umbra inca un an sau doi

 6. Doamne fereste ca PSD, PNL si UDMR sa voteze asa ceva!!
  Ar fi strigator la cer sa ne creeze useristii probleme cu PNDL 3 … am ales deja diamantele, am rezervat deja bilete pentru Dubai si Coasta de Azur…
  Forta frati pesedisti si penelisti!
  Forta frate Iohannis!

 7. Argumentele sunt realiste si conving ușor rațiunea si conștiința. Dar au politicienii așa ceva?

 8. Onestitate, bun simț, transparență sunt cuvinte pe care nu le înteleg politicienii cu state vechi

 9. Veniți și voi cu niste oameni mai capabili la sănătate,externe, energie.Mihaila a dovedit că nu e instare de nimic,nu a semnat acel contract cu teste, nu a pregătit valul4. Bârnă și Prună se pricep la externe și energie că nuca in perete.

 10. Să vedem programul de guvernare.Cum va trece USR legi dure în parlament care prevăd reforme în administrație?Cum va negocia împărțirea banilor din PNRR ?Omul ori este infantil ori dus cu pluta.

 11. Exista fara nici un dubiu si aceasta posibilitate ce ne este adusa in fata ochilor de catre USR. Este posibil ca cei care au determinat caderea guvernului Citu sa mearga mai departe impreuna si sa voteze guvernul Ciolos . Ar fi interesant de vazut cit rezista dupa ce va fi votat .Oricind poate aparea o motiune de cenzura a PNL dupa ce in mod evident guvernul Ciolos nu va puytea face mai nimic fara a fi ajutat in parlament de catre PSD si AUR.Alegeri anticipate nu se pot face si din acest motiv putem accepta un guvern USR.

  Constitutia este clara . Decizia CCR este si mai clara si ea ne arata dincolo de multiplele interpretari ale unora sau altora un lucru simplu .Presedintele si numai presedintele poate (nu este obligat de nimeni si nimic )sa dizolve Parlamentul in urma consultarilor cu sefii celor doua Camere dupa ce s-au consumat cel putin (nu cel mult )doua respingeri de premieri in Parlament . Tot CCR ne spune ca mandatul obtinut de un parlamentar este de fix patru ani si el nu poate fi inlaturat sub nici un motiv ,parlamentarul fiind ales al neamului si tot ceea ce el face sta sub spectrul deciziei personale nu a partidului din care face parte .Asadar : Fara un consens general al tuturor parlamentarilor si a deciziei finale a Presedintelui Natiunii actiunea ce se numeste Alegeri Anticipate nu este posibil de efectuat .

  • @Mafalda – te Invit sa citezi din nou din Constituție atunci când:
   1. S-au epuizat cele 2 trageri de desemnare PM
   2. Sunt peste 500 decese zilnic
   3. Iohanis tot încearcă sa mai tragă de timp in favoarea lui Câțu.
   4. Iohanis este suspendat, și atribuțiile sunt preluate de șeful senatului: A Dragu

   Sau, poate e mai simplu: Iohanis are bilete de concediu și declanșează alegeri anticipate ca sa scape de o grija. Iohanis a fost destul de impredictibil, dar o întrerupere de concediu e imposibila- aici avem predictibilitate maxima.

 12. Pai merita esuatii Europei altceva decat USL inca 30 de ani? Nu cred

 13. Va fi un râs generalizat miercuri. hAliații de la moțiune se vor amuza teribil pe seama acestor dezaxați care cum au prins un pic de ciolan zemos cum au vrut totul. Dădeau în PNL ca turbații.
  Interesant cum userei fac scenarii ” ce rău va fi de USR după ce va fi votat”. Niște hămesiți buni doar de gură acești userei. Hai ușșș! faceți umbre degeaba. Glume slabe fără nicio priză pe ce este poporul român, așa cum este. Va rămâne istrorică această gumă slabă numită usr. Ori de ce v-ați aliat cu Cioloș? Ori de ce ați ieșit de la guvernare? Demnitate voi? Vezi halianța cu hAUR.

  • PNL și PSD sunt certitudini.Au guvernat alternativ 31 de ani. Ne-au sărăcit de tot. Merita încă o șansă!!!!!!! Asta merităm! Repet, PSD și PNL e exemplu de guvernare eficientă! PENTRU CINE???????

 14. Discursul unui om inteligent, coerent, cu mintea clara. Comparati cu balbaielile lui catu, din care nu intelegem nimic sau cu limba de lemn a lui iohannis, care citeste de pe foi ce scriu consilierii. Din pacate romanii nu mai au intelepciunea sa priceapa astfel de abordari.

  • PNL și PSD sunt certitudini.Au guvernat alternativ 31 de ani. Ne-au sărăcit de tot. Merita încă o șansă!!!!!!! Asta merităm! Repet, PSD și PNL e exemplu de guvernare eficientă! PENTRU CINE???????

 15. Daca subiectul principal al guvernarii voastre va fi tot COVRIG sigur va veti rupe gatul. Intr-un final, daca se ingroasa gluma, PSD va aparea ca salvator si eliberator al poporului (se vor activa sindicatele acum adormite) de sub dictatura vaccinista USR-ista, si asa se va prelungi era coruptiei si a minciunii de dupa 1989.

 16. Domnule Ciolos, cand te-ai aliat cu PSD si cu AURolacii a fost usor sa darami un guvern. Acum cand e vorba sa pui ceva in loc tovarasii de drum te-au lasat cu fund’un balta. Din tosta afacerea asta USR-ul a iesit cel mai prost. Sanarate.