G4Media.ro

Cine este Dick Schoof, viitorul prim-ministru al Olandei?

Sursa foto: Twitter / Dick Schoof

Cine este Dick Schoof, viitorul prim-ministru al Olandei?

Înalt funcționar pragmatic, Dick Schoof, care va deveni următorul prim-ministru al Țărilor de Jos în locul lui Mark Rutte în funcție din 2011, își va putea valorifica experiența în fruntea serviciilor de informații și imigrație, în serviciul unei coaliții guvernamentale conduse de extrema dreaptă, potrivit Rador Radio România.

Fost membru al Partidului Laburist, dar niciodată văzut într-un rol politic, acest sportiv în vârstă de 67 de ani se declară fără partid și hotărât să pună în aplicare politica coaliției, conduse de liderul Geert Wilders, marele câștigător al alegerilor din noiembrie anul trecut, cunoscut pentru opiniile sale islamofobe și anti-UE.

Hendrikus Wilhelmus Maria „Dick” Schoof s-a născut în 1957 într-o familie catolică cu șapte copii, lângă Amsterdam. A studiat urbanism și planificare regională la Universitatea Radboud din Nijmegen. Are o parteneră și două fiice dintr-o căsătorie anterioară.

Domnul Schoof nu ezită să „caute limitele” pentru a-și atinge obiectivele, relatează unul dintre prietenii săi apropiați. El şi-a atras critici atunci când cotidianul NRC a dezvăluit în 2021 că NCTV, agenția de combatere a terorismului pe care o conducea la un moment dat, a interceptat cetățeni activi din punct de vedere politic folosind conturi false.

Partidul de opoziție DENK, care reprezintă o bază electorală predominant musulmană, s-a exprimat cu înverșunare împotriva numirii sale marți, criticând abordarea sa în materie de securitate.

Domnul Schoof îl asigură că vrea să fie „prim-ministrul tuturor olandezilor”.

„Planurile mele pentru Țările de Jos sunt cele asupra cărora liderii de partid au convenit”, a spus el, adăugând că totuși nu va fi ținut „în lesă scurtă” de domnul Wilders. „Acest lucru înseamnă abordarea problemelor legate de migrație și azil, garantarea pentru populație, inclusiv fermieri, a unei calități a vieții și asigurarea securității internaționale”, a spus el.

Intervievat de revista „Elsevier Weekblad” cu privire la pozițiile controversate ale unora din cadrul coaliției, de exemplu în privința azilului, el răspunde că „statul de drept și democrația sunt mereu supuse schimbării”.

Sursa: LA LIBRE BELGIQUE / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează