G4Media.ro

Cine este Alexei Petrov, personajul controversat asasinat la Sofia/ Fost politician, expert…

sursa foto: Captură video

Cine este Alexei Petrov, personajul controversat asasinat la Sofia/ Fost politician, expert în securitate, împușcat mortal după alte două tentative de asasinat eșuate

Fostul politician și expert în securitate națională Alexei Petrov a fost ucis miercuri, au declarat pentru presa bulgară surse din cadrul procuraturii, transmite Novinite.com. Potrivit primelor informații, crima a avut loc în cartierul „Dragalevtsi” din capitală. Abcnews.com citând Associated Press a vorbit despre ”un om de afaceri bulgar proeminent, a cărui carieră fulminantă a reflectat tranziția țării de la comunism la democrație”. 

Inițial, autoritățile au raportat un schimb de focuri de armă care a avut loc în cartierul „Dragalevtsi” din Sofia. Ministerul de Interne a precizat că au fost găsiți un bărbat mort și o femeie rănită, dar nu a făcut publice numele. La momentul respectiv, identitățile lor erau încă investigate, notează Novinite.com.

La ora 13:20, Ministerul de Interne a anunțat că experții criminaliști clarificau faptele și circumstanțele în care s-a produs crima. Semnalul a fost dat în jurul orei 12:20. Femeia rănită a fost transportată la un spital.

Ulterior, BNT, televiziunea publică a Bulgariei, a anunțat că bărbatul mort este Alexei Petrov. Acesta a fost împușcat în apropierea „Dragalevtsi”. BNT a raportat că împușcăturile au avut loc în apropierea restaurantului „Vodenitsa”.

Procuratura capitalei a început o procedură penală preliminară în urma împușcăturilor, a anunțat Nova TV. Procurorul Sofiei, Iliana Kirilova, împreună cu doi dintre adjuncții săi, Hristo Krastev și Ivaylo Iliev, se află la locul împușcăturilor.

Femeia care a fost rănită în împușcarea lui Alexei Petrov a fost internată la spitalul „Pirogov”, iar deocamdată nu există informații oficiale de la spital despre starea ei, a relatat Nova TV, citată de Novinite.com.

Petrov se afla într-o drumeție în Vitosha fără garda sa de corp și doar în această situație, în care el se plimba în această zonă de munte nu avea garda personală de corp. Postul de televiziune susține că femeia care se afla cu el nu este soția sa.

Potrivit informațiilor de la „Nova TV”, patrule de poliție au fost trimise la ieșirile din Sofia în încercarea de a-l aresta pe presupusul făptaș. Prezența poliției în oraș a fost sporită.

Fostul procuror-șef și director al Serviciului Național de Investigații Boyko Naydenov, care locuiește în apropierea locului împușcăturilor, a declarat reporterilor că această măsură este excesivă și că forțele de poliție ar trebui să fie concentrate în jurul locului faptei.

În fața presei, în apropierea locului unde a avut loc împușcătura, secretarul șef al Ministerului Afacerilor Interne, Petar Todorov, a declarat că Petrov se afla împreună cu trei agenți de securitate în timp ce se plimba pe un traseu obișnuit cu o cunoștință de-a sa.

Femeia care se afla alături de Alexei Petrov în momentul în care acesta a fost ucis a fost împușcată în braț, iar glonțul i-a provocat o rană în zona pieptului. Acest lucru a fost anunțat de directorul „Pirogov”, Valentin Dimitrov, în cadrul unui briefing de presă. El nu a precizat dacă glonțul a trecut prin corpul femeii sau dacă a fost scos din acesta.

Cine este Alexei Petrov

Înainte de 1989, Alexei Petrov a lucrat pentru Departamentul al șaselea al Securității de Stat comuniste, Divizia „Teroare”, din care fac parte beretele.

La începutul anilor ’90 ai secolului XX, el a părăsit sistemul Ministerului Afacerilor Interne. A înființat o formă comună cu Boyko Borissov, care mai târziu a devenit secretar șef al Ministerului Afacerilor Interne, primar al Sofiei, prim-ministru și lider al partidului GERB. Cei doi au fost coechipieri în echipa de karate.

Alexei Petrov a fost partener în mai multe companii de securitate și asigurări din acea perioadă. Până în anul 2000, a participat la conducerea unor companii de asigurări, inclusiv la compania „Levski Spartak”, care a devenit ulterior „Lev Ins”.

După anul 2000, numele lui Alexei Petrov a început să fie asociat din nou cu serviciile. În 2008, a devenit cunoscut faptul că el a fost organizatorul unei întâlniri între ministrul de interne de atunci, Rumen Petkov, și două persoane cunoscute sub numele de frații „Galevi” – Plamen Galev și Angel Hristov, care au fost acuzați de șantaj. În jurul acestei întâlniri a izbucnit un scandal, iar în timpul unei audieri în parlament, Petkov a declarat că, prin acoperirea întâlnirii, „a fost dezvăluită identitatea unui ofițer sub acoperire”. Din cauza scandalului, Rumen Petkov a demisionat. Alexei Petrov a fost numit oficial consilier la Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS), mai arată Novinite.com.

În 2009, a izbucnit un scandal legat de un raport secret al SANS, prezentat de Consiliul de Miniștri. Prim-ministrul Boyko Borissov a declarat că dosarul cu raportul a fost returnat de un „cetățean loial” – Alexei Petrov. Un an mai târziu, Petrov a fost arestat în cadrul faimoasei operațiuni „Octopus” a Ministerului de Interne, condusă personal de ministrul de atunci și mâna dreaptă a lui Borisov, Țvetan Țvetanov. Cazul a trenat ani de zile și s-a încheiat cu achitări.

În 2011, Alexei Petrov a candidat la președinție, nominalizat de un comitet de inițiativă, și a obținut puțin sub 1% din voturi în primul tur. De-a lungul anilor, publicațiile media l-au asociat cu fostul procuror-șef Nikola Filchev. Cei doi au fost vecini pe strada „Ararat” din Sofia, închisă accesului public.

În ultimii ani, Alexei Petrov a fost implicat oficial în activitatea științifică. A fost profesor asociat și profesor la Universitatea din Plovdiv și la Universitatea de Economie Națională și Mondială. În ultimele luni, el și-a intensificat vizibil aparițiile în mass-media, în care făcea presiuni pentru formarea unui guvern obișnuit.

Timp de mai mulți ani, Alexei Petrov a fost director executiv al Uniunii pentru Inițiativă Economică. De asemenea, numele său a fost asociat cu o problemă legislativă din ultima legislatură, când GERB, DPS, „Vazrazhdane”, BSP și „Ridicarea bulgară” s-au opus activ modificărilor introduse de cabinet la Codul de asigurări legate de plata daunelor în cazul accidentelor rutiere în străinătate cu mașini înmatriculate în Bulgaria.

De-a lungul anilor au existat două tentative eșuate de asasinat împotriva lui Alexei Petrov.

În seara zilei de 15 august 2002, Petrov a fost împușcat în timp ce ieșea din restaurantul din fața bazinului „Spartak” din capitală. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, două persoane trăgeau la intrare, când fostul agent de securitate a ajuns în locul luminat din tufișurile de pe partea opusă. Alexei Petrov a fost rănit în piept și la picior, iar garda sa de corp Rumen Peshev-„Boksi” a fost rănit ușor în partea moale a brațului. Cei doi au fost internați la spital fără ca viața lor să fie pusă în pericol.

Cozi de kilometri la granița cu România, bulgarii scanau toate buletinele

În ziua asasinatului lui Alexei Petrov cozi interminabile de 5 ore s-au format la granița Bulgariei cu România, în special în Vama Giurgiu, conform relatărilor cititorilor G4Media.

  • ”Am întrebat vameșii români ce se întâmplă și ne-au spus că a fost un atentat cu bombă împotriva unui demnitar de la Sofia și că vor să scaneze fiecare buletin”, a relatat unul dintre cititori.

Cozile se întindeau pe kilometri, oamenii care se întorc din vacanță erau furioși, cu atât mai mult cu cât explicațiile oficiale lipseau sau erau eronate, explică sursa G4Media care a povestit că, la un moment dat, șoferii au început să claxoneze masiv pentru că nu se mai mișca nicio mașină în coadă. Detalii, aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...