G4Media.ro

Cine e tânărul mitropolit Epifanie, șeful noii biserici ortodoxe ucrainene independente de…

Cine e tânărul mitropolit Epifanie, șeful noii biserici ortodoxe ucrainene independente de Moscova

O adunare a liderilor religioși ucraineni a proclamat sâmbătă la Kiev constituirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, adică independente față de Moscova, într-o mișcare cu implicații politice pe termen lung în regiune. Șeful noii biserici este mitropolitul Epifanie (39 de ani), un tânăr care a urcat rapid în ierarhia bisericească după ce a făcut studii teologice în Grecia.

El a studiat timp de doi ani la Facultatea de Filosofie a Universității din Atena (2006 – 2007), potrivit BBC, ulterior luându-și doctoratul în teologie la Academia Teologică Ortodoxă din Kiev.

Studiile în Occident sunt un element de diferențiere între mitropolitul Epifanie (pe numele său de mirean Serghei Dumenko) și restul liderilor ortodocși ucraineni, care și-au făcut studiile la Moscova.

De relațiile mitropolitului Epifanie cu liderii celorlalte biserici ortodoxe va depinde modul în care acestea se vor raporta față de noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, ruptă de Moscova, care își dorește recunoașterea cât mai rapidă în interiorul ortodoxiei. De altfel, potrivit informațiilor G4Media.ro, mai mulți lideri ortodocși au transmis Kievului semnalul că numirea în fruntea noii biserici autocefale a unui episcop cu deschidere internațională ar facilita dialogul inter-bisericesc.

El este născut în regiunea Odesa, dar și-a făcut studiile (seminar și facultate) la Kiev. A urcat apoi în ierarhia bisericească, ajungând în în 2008 secretarul personal al Mitropolitului Filaret, conducătorul bisericii ortodoxe ucrainene și promotor al ruperii de Moscova.

Reamintim că preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ”Conciliului de Reunificare”, format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit sâmbătă la Kiev, transmite Agerpres.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub patriarhatul Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhatul Constantinopolului.

Președintele Petro Poroşenko a făcut din independenţa religioasă a Ucrainei o chestiune de securitate naţională şi unul dintre elementele- cheie ale campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidenţial din 31 martie 2019. ”Ce este această biserică? Este o biserică fără Putin. Ucraina nu va mai bea otrava moscovită din potirul Moscovei”, a mai spus şeful statului ucrainean, potrivit Agerpres.

Sursa Foto: Wikipedia Creative Coomens (Frolexandr)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Cinte lor ! Noi am ales fareseul Daniel sa vredniceasca mafia ! Lui Dragnea nu-i retrage decoratia nici dupa doua condamnari.

  2. Nu inteleg cum poate fi un doctorat in… teologie. Adica ce noutati descoperi, citesti pe muche unica carte de povesti a unor evrei de acum 2000 de ani? Mai exista vreo disciplina ghidata de o unica carte de fictiune si in care poti obtine doctorat?

  3. Preamereufericitu’ daniel a ales sa faca biserica pres pentru familia regala a Romaniei pe banii romanilor. Si Drapelul Romaniei sa fie folosit ca fata de masa la slujbele tinute pt ei. De ce nu foloseste ca fata de masa steagul lor regal????

  4. Prea tanar pentru functia pe care si-a ales-o, prea ambitios. Nu prea este de bun augur.La urma urmei, nimic nou sub soare.

  5. Unde ati gasit date despre studiile occidentale ale noului Primat al Ucrainei? A facut un stagiu, de cateva luni , la o facultate de filosofie in Grecia. Atat!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.