G4Media.ro

Cine e Adrian Tomșa, discretul patron al Prima TV care vrea să…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cine e Adrian Tomșa, discretul patron al Prima TV care vrea să cumpere Telekom România împreună cu Zoltan Teszari. Acum câteva luni, Tomșa declara că „speculaţia că aş acţiona în numele lui Zoltan Teszari sau RCS nu are nici substrat, nici adevăr, nici dovezi”

Compania Digi România, controlată de mogulul Zoltan Teszari, a anunțat luni că împreună cu o companie deținută de omul de afaceri Adrian Tomșa cumpără operatorul de telefonie mobilă Telekom România, printr-o companie de tip vehicul de investiții. Adrian Tomșa este un apropiat al lui Teszari, a fost asociat cu acesta, iar în urmă cu fix jumătate de an dezmințea orice colaborare cu șeful Digi.

Digi Romania S.A. a anunțat pe bursă un acord de principiu pentru achiziționarea Telekom Romania Mobile Communications de către West Network Invest SRL, o companie despre care susține că e deținută majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media. Telekom Romania Mobile urmează să rămână în piață ca operator independent de telecomunicații. Comunicatul arată că Digi este majoritar în compania West Network Invest.

Adrian Tomșa
Foto: Adrian Tomșa / Profit.to

Adrian Tomșa deține prin companiile în care e acționar un trust media din care fac parte mai multe televiziuni și site-uri: Prima TV, Look (LookPlus și LookSport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro.

Tomșa este și acționarul eAd Interactive, companie care deține drepturile de difuzare pentru Liga 1, potrivit Pagina de Media.

El a cumpărat Prima TV în 2020 de la Cristian Burci.

Tomșa e extrem de discret și rezervat cu aparițiile publice, la fel ca și Zoltan Teszari, patronul Digi. În spațiul public există o singură fotografie a lui Tomșa, publicată de Profit.ro, site care face parte din grupul său de firme.

Pagina de Media și presa locală din Cluj au a scris în repetate rânduri că Adrian Tomșa este un apropiat al lui Zoltan Teszari, patronul companiei de telecomunicații și al Digi 24. Cei doi au și colaborat în proiecte de telecom în anii 90 și 2000.

Adrian Tomșa deține și 90% din Clever Media Network, alături de Maria Nicoară (10%), mama lui Orlando Nicoară, fost șef la Mediafax Group.

Tomșa a respins în noiembrie 2023 informațiile despre relația apropiată cu Zoltan Teszari. „Speculaţia că aş acţiona în numele lui Zoltan Teszari sau RCS nu are nici substrat, nici adevăr, nici dovezi”, a declarat Tomşa într-un interviu pentru Profit.ro, site care face parte din grupul de presă pe care îl deţine.

Acum, la doar șase luni de la acea declarație, Tomșa e partenerul junior al lui Teszari în afacerea Telekom.

Tomșa s-a lansat în afaceri și în Republica Moldova, acolo unde statul român are interese strategice. Grupul Clever, controlat de el, a anunțat în acest an că lansează în Republica Moldova posturile de televiziune Prima TV Moldova, o televiziune generalistă care va fi ca un agregator de emisiuni, și Cinemaraton Moldova – post cu tematică de film, care va difuza filme produse pe ambele maluri ale Prutului.

În 2023, compania Clever Media Network, controlată de afaceristul Adrian Tomșa, ceruse Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să retragă licenţa postului Realitatea Plus pentru că ar fi fost făcute acuzaţii la emisiunea moderată de Anca Alexandrescu în ediţia din 22 noiembrie. Acuzațiile de la acel moment aveau legătură tocmai cu intenția lui Tomșa de a cumpăra Telekom Mobile România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Consiliul Concurentei ar trebui sa nu permita achizita grupului Telekom de catre dl. Zoltan Teszari care detine si grupul Digi. Ar fi o concentrare prea mare in mana unui singur actionar a unor companii strategice cum sunt cele din domeniul telecom.

    • De unde are patronul unei televiziuni falimentare bani să cumpere o rețea de telefonie mobila și să deschidă alte televiziuni? Dat fiind că investește și în R. Moldova, in acest context, trag concluzia că are in spate serviciile secrete. Dar unde mai e piața liberă, daca Securitatea are in continuare cele mai puternice afaceri?