G4Media.ro

Cinci lucrători umanitari de la World Central Kitchen au fost ucişi în…

Photo by Oren ZIV / AFP

Cinci lucrători umanitari de la World Central Kitchen au fost ucişi în atacul israelian din Gaza, potrivit grupului

Cel puţin cinci lucrători umanitari, inclusiv străini, care livrau alimente civililor înfometaţi din Gaza au fost ucişi într-un atac militar israelian, potrivit grupului non-profit World Central Kitchen şi autorităţilor din enclava asediată, transmite CNN, transmite News.ro.

În înregistrările video obţinute de CNN se văd cadavrele mai multor persoane care purtau vestele World Central Kitchen în urma unei lovituri aeriene în oraşul central Deir Al-Balah. În imagini se văd paşapoarte din Marea Britanie, Polonia şi Australia. 

World Central Kitchen oferă mese în regiunile şi comunităţile afectate de dezastre. Este una dintre puţinele organizaţii umanitare care livrează alimente de care este nevoie disperată în Gaza, unde 2,2 milioane de oameni nu au ce mânca şi unde agenţiile umanitare avertizează că jumătate din populaţie este în pragul foametei şi al foametei din cauza blocării ajutoarelor de către Israel şi a distrugerilor pe scară largă. 

Fondatorul World Central Kitchen, José Andrés, a confirmat cele cinci decese pentru CNN. „Astăzi, @WCKitchen a pierdut mai multe surori şi fraţi ai noştri într-un atac aerian al IDF în Gaza”, a scris Andrés pe Twitter. „Am inima frântă şi sunt îndurerat pentru familiile şi prietenii lor şi pentru întreaga noastră familie WCK”. „Guvernul israelian trebuie să oprească această ucidere fără discernământ. Trebuie să înceteze să restricţioneze ajutorul umanitar, să înceteze să ucidă civili şi lucrători umanitari şi să înceteze să folosească mâncarea ca armă”, a adăugat el.

Într-o declaraţie de luni, World Central Kitchen a declarat că „a luat cunoştinţă de rapoartele conform cărora membri ai echipei World Central Kitchen au fost ucişi într-un atac al IDF (Forţele de Apărare Israeliene) în timp ce lucrau pentru a sprijini eforturile noastre de livrare de alimente umanitare în Gaza”. „Aceasta este o tragedie. Lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar şi civilii nu ar trebui să fie NICIODATĂ o ţintă. NICIODATĂ. Vom împărtăşi mai multe informaţii atunci când vom fi adunat toate faptele”, se arată în declaraţie.

IDF a declarat că „efectuează o analiză amănunţită la cele mai înalte niveluri pentru a înţelege circumstanţele acestui incident tragic”. Guvernul australian „caută urgent să confirme rapoartele” potrivit cărora un lucrător umanitar australian a murit în Gaza, a declarat marţi Departamentul pentru Afaceri Externe şi Comerţ (DFAT), potrivit unei declaraţii trimise la CNN. 

„Aceste rapoarte sunt foarte dureroase. Am fost clari cu privire la necesitatea ca vieţile civililor să fie protejate în acest conflict. Am fost foarte clar că ne aşteptăm ca lucrătorii umanitari din Gaza să aibă acces sigur şi neîngrădit pentru a-şi face munca de salvare a vieţilor”, se arată în declaraţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...