G4Media.ro

Cîmpeanu susține în afacerea plagiatului că profesorul Ioan Pleșa ar fi considerat…

Foto: Gov.ro

Cîmpeanu susține în afacerea plagiatului că profesorul Ioan Pleșa ar fi considerat „necesar” ca el „să preia îndrumătorul de lucrări practice” / O operă nu poate fi republicată sub un alt nume, nu există nicio cale pe lumea asta ca o operă a lui Michelangelo, de exemplu, să devină realizată de mine – avertizează un avocat

Ministrul Educației vine la două zile de la ancheta care a dezvăluit un plagiat masiv în cursul său universitar cu următoarea explicație publică: profesorul Ioan Pleșa, unul dintre autorii de facto ai cursului plagiat, ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”. Cu toate acestea, avocatul Gabriel Turcu, specializat in drepturi de proprietate intelectuală, atrage atenția în investigația publicată de Emilia Șercan că orice drept în legătură cu o operă se poate cesiona, mai puțin identitatea autorului, care odată stabilită în persoana cuiva este nemodificabilă.

 • Amintim că jurnalista Emilia Șercan a arătat într-o anchetă publicată în pressone.ro că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).

De remarcat că specialiștii în drepturi de proprietate intelectuală susțin că o operă nu poate fi republicată sub un alt nume, drepturile morale fiind netransmisibile. Avocatul Gabriel Turcu a declarat pentru pressone că „nu există nicio cale pe lumea asta ca o operă a lui Michelangelo să devină realizată de mine, eu să fiu recunoscut de azi înainte ca fiind autorul ei. Ea poate, însă, să devină proprietatea mea, dar nu poate deveni realizată de mine”.

„În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict în interesul didactic al pregătirii studenților, am considerat oportun și necesar ca domnul Cîmpeanu Sorin, devenit prin munca proprie, sub îndrumarea mea, titularul disciplinei de Îmbunătățiri Funciare, să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”, se arată în textul semnat de Ioan Pleșa.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Vă minte Cîmpeanu, știe că sunteți proști.

 2. PSD a rămas unica optiune de vot pentru 2024.
  Voi vota cu încredere!
  Votati și voi!

  • Ce a făcut PSD pentru România în 30 de ani? Doar a furat. PSD=PNL=hoți. PSD face poduri de polistiren, care se dărâmă.

  • Pai si el voteaza cu incredere…ca vor fura la fel de sarguincios si in continuare.

 3. Câmpeanu ia sculptura făcută de Michelangelo, dă un pic cu smirgelul pe ea și apoi zice că el a făcut-o

  • *șmirghelul

 4. PRESHOIU fa ceva ca nu se mai poate !!!

  acusica va iesi o lege ceva marca PSDNLUDMR !!

  am toata convingerea

 5. Deși i-au transferat drepturile economice (de exploatare) a cursului, drepturile morale rămân cu autorii de facto care ar fi trebuit menționați pe prima pagina a cursului.

  Drepturile economice si morale asupra unei creații rămân cu autorii de facto – pe timpul vieții si 50 de ani după decesul acestora.

  Vezi: WIPO Copyright Treaty (WCT), art. 2 The Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works, The TRIPS Agreement.

 6. Justificari de gainar prins in cotet, la furat, cu cu zburatoarea in brate.

 7. Nu-l dezbat 2 ani. Subiectul se va inchide rapid pt ca la putere sunt praduitorii inculti, impostorii pe care-i sustii tu. Ce-ti iese la afacerea asta? Un job bine platit intr-o institutie bugetara, pensie speciala, contracte cu statul? Nu sustii tu un hot fara sa ai niste avantaje romanesti!