G4Media.ro

China vrea să se asigure că doar „patrioţii” vor putea fi aleşi…

China vrea să se asigure că doar „patrioţii” vor putea fi aleşi în Hong Kong

China vrea să se asigure că doar „patrioţii” vor putea fi aleşi în Hong Kong, a declarat luni un înalt responsabil al guvernului central, într-un moment în care Beijingul încearcă să neutralizeze opoziţia în acest teritoriu semiautonom, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Aceste afirmaţii făcute de Xia Baolong, directorul Biroului de Afaceri pentru Hong Kong şi Macao, survin cu mai puţin de două săptămâni până la deschiderea la Beijing a sesiunii anuale a Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez).

Ea se va deschide la 5 martie şi s-ar putea încheia cu noi măsuri pentru întărirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semiautonom, după ce anul trecut a fost impusă o lege privind securitatea naţională.

„Aplicaţia de principiu conform căreia patrioţii sunt cei care trebuie să guverneze la Hong Kong necesită mai multe măsuri simultane. Cea mai importantă şi cea mai urgentă este perfecţionarea sistemului şi în special perfecţionarea imediată a sistemului electoral”, a declarat Xia Baolong.

„A fi patriot înseamnă a iubi Republica Populară Chineză”, a precizat el într-o versiune scrisă a discursului său, publicată de Biroului de Afaceri pentru Hong Kong şi Macao.

Cu o populaţie de şapte milioane de locuitori, Hong Kong nu a beneficiat niciodată de o democraţie extinsă, indiferent dacă a fost vorba de perioada colonialismului britanic sau de perioada de după retrocedarea către China în 1997.

După mari manifestaţii pro-democraţie şi anti-Beijing în 2019, care au fost deseori violente, şi apoi după o victorie zdrobitoare a unor candidaţi ai opoziţiei la alegeri districtuale, Beijingul a răspuns cu fermitate.

În mai 2020, Adunarea Naţională Populară (ANP), supusă Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la putere în China continentală, a impus o lege privind securitatea naţională care a permis ca numeroase figuri ale opoziţiei hongkongheze să fie reduse la tăcere.

Prin urmare, hongkonghezii urmăresc cu atenţie orice potenţială schimbare la următoarea sesiune anuală a ANP.

Xia Baolong a făcut apel luni la „acoperirea lacunelor juridice” ale sistemului electoral pentru a evita prezenţa unor candidaţi „anti-China”. Formula lasă să se înţeleagă o reformă electorală, comentează AFP.

Aceasta ar putea viza alegerile de district sau cele pentru parlamentul local (Legco) – unde un sistem complicat garantează aproape sigur o majoritate pentru blocul pro-Beijing.

Din 1997, hongkonghezii se bucură, în teorie, de o largă autonomie în virtutea principiului ‘O ţară, două sisteme’: libertatea de expresie, libertatea presei şi justiţie independentă.

Însă conform mai multor guverne occidentale şi opozanţilor hongkonghezi, aceste libertăţi au fost puternic erodate de la impunerea legii privind securitatea naţională.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Mare greșeală au făcut britanicii, de au cedat Chinei fosta colonie Hong Kong în 1997.

  Puteau prelungi perioada de posesiune încă 100 de ani, dacă știau de ce metehne de control a populației se vor folosi chinezii.

 2. Mare greșeală au făcut britanicii, de au cedat Chinei fosta colonie Hong Kong în 1997.

  Puteau prelungi perioada de posesiune încă 100 de ani, dacă știau de ce metehne de control a populației se vor folosi chinezii.

 3. A fi patriot înseamnă a face tot ce e mai bine și necesar pt țara ta adică,în cazul de fata pt China dar nicidecum pt dictatura comunista din China.China și poporul chinez nu pot fi confundate cu partidul comunist chinez și dictatura sa criminală.Si comuniștii din Romania vorbeau în numele poporului și se pretindeau patrioți dar nu au fost niciodată altceva decât niște gunoaie criminale instalate la putere de ocupanții sovietici.

 4. Eorpa Libera nu deconteaza.

  • Tu esti, nea Ceaşcă?
   Sa nu precupetesti nici un efort impotriva chiaburilor si burghezo mosierimii de pe G4, pupati-ai bocancii tai de comunist patriot.

   O stire despre niste oameni care traiesc exact cosmarul stalinist al Romaniei din anii 50-60 si tu esti deja cu patriotismul in erectie.

  • Cosmarul stalinist e ca Ciolos se da lider de partid european. Nu cunosc pe nimeni sa fi votat pe Ciolos ceva. Cinspe ani a incercat micul pe aici, dar functiile altor i-au batut gradul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.