G4Media.ro

China spune că balonul de deasupra SUA este un ‘dirijabil de natură…

sursa foto: Captura YouTube

China spune că balonul de deasupra SUA este un ‘dirijabil de natură civilă’ deviat accidental, ‘regretând’ incidentul

China a declarat vineri că un ‘dirijabil’ care zboară deasupra Statelor Unite este pentru cercetări civile meteorologice şi alte scopuri ştiinţifice, şi şi-a exprimat regretul pentru faptul că acesta a deviat de la traiectorie, pătrunzând în spaţiul aerian american, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Oficiali americani au afirmat joi că un balon spion chinez zboară de câteva zile deasupra teritoriului Statelor Unite, în ceea ce ar fi o acţiune îndrăzneaţă înaintea vizitei plănuite a secretarului de stat Antony Blinken la Beijing.

Într-un comunicat emis vineri seară, Ministerul de Externe chinez a mai afirmat că va continua să menţină comunicarea cu Statele Unite pentru a gestiona în mod corespunzător situaţia ivită pe neaşteptate.

‘Dirijabilul este din China şi este de natură civilă, utilizat pentru cercetări meteorologice şi alte cercetări ştiinţifice. Din cauza influenţei curenţilor de aer vestici şi a capabilităţii sale de control limitate, dirijabilul a deviat de la cursul intenţionat’, a transmis ministerul chinez.

‘China regretă că dirijabilul a deviat spre Statele Unite din greşeală din cauze de forţă majoră. China va continua să menţină comunicarea cu partea americană pentru a gestiona în mod corespunzător acest accident’, afirmă comunicatul de la Beijing.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. faptul ca balonul chinezesc a trecut nestingherit pe deasupra silozurilor nucleare americane este o batjocura imensa la adresa actualei administratii bideniste. Sunt curios cine si daca va raspunde.
  In serviciile americane angajarile se fac de cativa ani pe criterii de diversitate, nu de competenta si astea sunt urmarile

  • 🤣🤣🤣🤣 concurezi cu Riki pentru premiul de cel mai pr0st troll al lui Putler din Romania 👍🏼

  • Ivane, mai ai frati pe acasa?
   Faza cu balonul este pentru joaca din curtea scolii: „v-am vazut! Ce vedeti din balon este ce vrem noi sa vedeti. ”
   Daca ar fi fost periculos nu am fi aflat.

  • Sunt curios cine si daca va raspunde.
   In serviciile americane angajarile se fac de cativa ani pe criterii de diversitate, nu de competenta si astea sunt urmarile
   Da gioni sa lasi la redactie emailu si o sa-ti scrie Blinken sa te intrebe ce sa faca.

 2. Ca să vezi, cum a deviat el intenționat! Și nu puteau să-l doboare, a fost frustrant pentru americani.

 3. Da’ bine… Dacă a deviat, nu știau în ce direcție se îndreaptă? Nu puteau să anunțe autoritățile din SUA dinainte?

  • Dar de ce-ar face acest favor americanilor?

   De fapt, ce s-a intamplat aici, are doua aspecte:
   1. chinezii au descoperit o gaura in apararea antiaeriana americana, in sensul ca balonul, zburand la altitudine f mare si cu viteza foarte mica, poate pacali radarele
   2. chinezii au mai descoperit ceva si mai important: ca rachetele aer-aer ale americanilor nu „bat” pana la 35-40km unde zboara balonul! cu alte cuvinte, un AMRAAM are raza de actiune 50-100km, insa un avion de vanatoare care zboara la 15km nu-l poate lansa in sus, catre o tinta aflata la 35-40km!

   E groasa treaba la Pentagon in aceste momente!

 4. Pt KAFKA :

  Ba poate. AMRAAM 120D si chiar si AMRAAM 120C3 pot fi lansate de la plafon maxim si se duc oriunde inclusiv „in sus”. Mai citeste.