G4Media.ro

China relaxează tot mai mult politica „zero-Covid”, după protestele populației

Sursa foto: DoD photo by Army Sgt. Amber I. Smith via Wikimedia Commons

China relaxează tot mai mult politica „zero-Covid”, după protestele populației

Redeschiderea magazinelor și mai puține cerințe pentru testele PCR: regulile de sănătate sunt relaxate în tot mai multe orașe chineze, inclusiv în Beijing și Shanghai, la o săptămână după proteste nemaivăzute în ultimele decenii, scrie agenția AFP, citată de Le Figaro.

În capitala cu 22 de milioane de locuitori, multe magazine s-au redeschis în weekend, iar luni, oamenii au putut folosi din nou transportul public fără a fi nevoiți să prezinte un rezultat negativ al testului PCR cu o vechime mai mică de 48 de ore. Aceeași măsură a fost luată și în Shanghai, unde această cerință a fost eliminată pentru accesul în anumite locuri publice, cum ar fi parcurile și atracțiile turistice.

Megalopolisul financiar de 25 de milioane de locuitori a fost supus unor restricții severe timp de mai bine de două luni în primăvară, după o epidemie de Covid, o măsură extrem de nepopulară care a avut un impact și asupra economiei țării.

Demonstrații împotriva „Covid zero”

În urmă cu o săptămână, această furie, care mocnea de luni de zile împotriva politicii stricte de „zero Covid”, a izbucnit cu demonstrații într-o duzină de orașe chineze, o amploare nemaiîntâlnită de la mobilizările pro-democrație din Tiananmen din 1989.

În vigoare de aproape trei ani, această politică a perturbat viața de zi cu zi a rezidenților, cu închideri repetate și teste PCR la scară largă aproape în fiecare zi în cursul anului 2022.

„Flexibilitate”

Conduse în special de studenți, aceste proteste au luat rapid o turnură politică, unii cerând plecarea președintelui Xi Jinping. Ca răspuns, autoritățile au început de atunci să reducă restricțiile, o decizie aplaudată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Președintele chinez însuși a recunoscut că varianta Omicron, mai puțin letală, „deschide calea pentru o mai mare flexibilitate în materie de restricții”, potrivit declarațiilor președintelui Consiliului European Charles Michel, care a vizitat Beijingul săptămâna trecută, relatate de un oficial european.

Luna trecută, China a publicat o listă de măsuri menite să „optimizeze” politica de sănătate și să minimizeze impactul socio-economic al acesteia, însă punerea lor în aplicare la nivel local a variat foarte mult.

În condițiile în care se așteaptă ca economia Chinei să înregistreze în acest an una dintre cele mai slabe rate de creștere din ultimele patru decenii, ieșirea din politica „zero Covid” este o chestiune delicată.

„Găsirea unui echilibru între măsurile de control Covid-19 și creșterea economică a devenit din nou o problemă centrală”, potrivit economistului Wang Zhe, comentând cifrele slabe de luni privind activitatea din servicii. „Guvernul central a emis recent cerințe clare privind modul în care să optimizăm în continuare (politica de sănătate). Dar modul în care autoritățile locale vor pune în aplicare sau nu aceste instrucțiuni va fi crucial”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...