G4Media.ro

China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța asupra…

Sursa foto: Lintao Zhang / POOL / AFP

China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului, afirmă Xi Jinping: „Rezolvarea problemei este la latitudinea poporului chinez”

Depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului, iar China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța, dar se va strădui pentru o rezolvare pașnică, a declarat duminică președintele chinez Xi Jinping la deschiderea unei importante reuniuni de partid, relatează Reuters.

Taiwanul, pe care China îl consideră teritoriu propriu, a răspuns că nu va face rabat de la suveranitatea sa și nici nu va face compromisuri în ceea ce privește libertatea și democrația.

Tensiunile dintre Beijing și Taipei au crescut dramatic în august, după ce China a organizat exerciții militare în apropierea Taiwanului, în urma vizitei la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Aceste activități militare au continuat, deși într-un ritm redus.

Într-un discurs de deschidere a celui de-al 20-lea congres al Partidului Comunist de guvernământ de la Beijing, Xi a declarat că China a „respectat întotdeauna, a avut grijă și a beneficiat” de poporul taiwanez și s-a angajat să promoveze schimburile economice și culturale peste strâmtoarea Taiwan.

„Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez și este la latitudinea poporului chinez să decidă”, a spus el.

„Insistăm să depunem eforturi pentru perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și cu cele mai bune eforturi, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.”

Această opțiune vizează „interferența” forțelor externe și a unui „număr foarte mic” de susținători ai independenței Taiwanului, mai degrabă decât a marii majorități a poporului taiwanez, a declarat Xi.

„Roțile istorice ale reunificării naționale și ale întineririi naționale merg înainte, iar reunificarea completă a patriei trebuie să fie realizată!”, a adăugat, în aplauzele îndelungate.

Biroul prezidențial din Taiwan a răspuns că Republica Chineză – denumirea oficială a insulei – este o țară suverană și independentă.

„Poziția Taiwanului este fermă: nu se face niciun pas înapoi în ceea ce privește suveranitatea națională, nu se face niciun compromis în ceea ce privește democrația și libertatea, iar întâlnirea pe câmpul de luptă nu este absolut deloc o opțiune pentru cele două părți ale Strâmtorii Taiwan”, a precizat într-un comunicat.

„Acesta este consensul poporului taiwanez”, a precizat biroul prezidențial, adăugând că echipa de securitate națională urmărește îndeaproape evoluțiile din cadrul congresului.

În discursul său de ziua națională de luni, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că războiul dintre Taiwan și China nu este o opțiune și și-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul, chiar dacă s-a angajat să continue să consolideze apărarea Taiwanului.

Vorbind cu reporterii duminică, premierul taiwanez Su Tseng-chang – căruia China i-a aplicat sancțiuni anul trecut, spunând că este un separatist – a declarat că Xi ar trebui să se concentreze asupra propriului său popor.

Referindu-se la bannerele rare de protest politic de joi de pe un pasaj suprateran din Beijing, Su a spus: „Xi Jinping ar trebui să acorde atenție fumului și bannerelor de protest de pe podul Sitong din Beijing, în loc să se gândească mereu la folosirea forței pentru a trata cu Taiwanul”.

China refuză să vorbească cu Tsai, considerând-o o separatistă.

Beijingul a oferit Taiwanului un model de autonomie de tipul „o țară, două sisteme”, aceeași formulă pe care o folosește pentru Hong Kong. Însă toate partidele politice principale din Taiwan au respins această propunere, iar aceasta nu are aproape niciun sprijin public, potrivit sondajelor de opinie.

Taiwanul afirmă că numai poporul său își poate decide propriul viitor și că pretențiile Beijingului sunt nule, deoarece Republica Populară Chineză nu a guvernat niciodată nicio parte a insulei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Sa le fie invatura de minte americanilor si britanicilor. Pe cine nu lasi sa moara nu o sa te lase sa traiesti. Nu era mai bine sa-i fi lasat pe japonezi in ww2 sa-i toace pe chinezi?

    • Asta e ca și acum nu îți convine de UE și ar fi trebuit sa lăsam Germania sa câștige “ww2”, cum ii spui tu. Vorbești sa te afli in treaba, de parca poți controla istoria

  2. Ăștia care se tot agită cu folosirea forței nu au nici 10 clase, nu cunosc legile fundamentale ale fizicii.

  3. In afara de strigaturi si chiote, mai nimic. Sunt perfect constienti ca se vor transforma intr-o alta Rusie, cu o economie exact ca cea a Rusiei, in caz de agresiune. Strigaturile sunt pentru intern, nu pentru extern (e congresul X)