G4Media.ro

China este cea mai mare ameninţare pentru democraţie după ce de-al Doilea…

China este cea mai mare ameninţare pentru democraţie după ce de-al Doilea Război Mondial, avertizează directorul serviciului de informaţii al SUA

John Ratcliffe, directorul serviciului naţional de informaţii al SUA (Director of National Intelligence /DNI/), şi-a intensificat joi criticile la adresa Beijingului, calificând China drept „cea mai mare ameninţare pentru democraţie şi libertate în lume după cel de-al Doilea Război Mondial”, care ar tinde spre o dominaţie globală, relatează joi AFP şi Reuters.

„Informaţiile serviciilor noastre sunt clare: Beijingul intenţionează să domine SUA şi restul planetei pe plan economic, militar şi tehnologic”, a declarat Ratcliffe, într-un articol de opinie publicat pe site-ul Wall Street Journal.

John Ratcliffe, fost congresman republican numit de Trump în funcţia de şef al DNI în primăvara trecută, consideră China drept „cea mai mare ameninţare pentru America astăzi şi cea mai mare ameninţare la adresa libertăţii şi democraţiei în lume după cel de-al Doilea Război Mondial” (1939-1945).

El a declarat că a redirecţionat resurse din bugetul federal anual de 85 miliarde de dolari alocat serviciilor de informaţii pentru a pune mai mult accent pe China.

Potrivit acestuia, abordarea spionajului economic al Chinei se bazează pe trei componente: „Jaf, copiere şi înlocuire!”.

Această strategie este ca entităţile chineze să fure proprietatea intelectuală a companiilor americane, să o copieze şi apoi să înlocuiască companiile americane pe piaţa globală, susţine el.

În articolul său, Ratcliffe a menţionat de asemenea operaţiuni în cursul cărora agenţi chinezi au recurs la presiuni economice pentru a influenţa sau compromite parlamentarii americani.

„Serviciile noastre de informaţii arată că Beijingul desfăşoară cu regularitate acest tip de operaţiuni de influenţă în SUA”, susţine el. „Liderii chineze încearcă să subordoneze drepturile individului voinţei Partidului Comunist”, a mai acuzat Ratcliffe.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei a respins comentariile şefului DNI, calificându-le drept o „denaturare a faptelor” şi ipocrite şi a declarat că acestea arată „mentalitatea înrădăcinată a Războiului rece şi prejudecăţi ideologice din partea unor persoane din partea SUA”.

Beijingul a îndemnat frecvent liderii americani să renunţe la această retorică faţă de China, pe care o atribuie fricii lor faţă de rolul în creştere al Chinei în lume.

Declaraţiile lui Ratcliffe reprezintă ultima salvă de critici la adresa Chinei din partea administraţiei lui Donald Trump, care încearcă să consolideze moştenirea dură a preşedintelui la final de mandat faţă de China după înfrângerea sa la alegerile din 3 noiembrie.

Abordarea lui Trump a dus relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii la punctul cel mai scăzut din ultimele decenii, iar analiştii consideră că ar putea limita spaţiul de manevră al administraţiei Biden în relaţia cu Beijingul, notează Reuters.

În articolul său, Ratcliffe a făcut aluzie la date culese de agenţiile de informaţii americane conform cărora reprezentanţi chinezi ar fi încercat să interfereze în politica internă a SUA.

În acelaşi timp, potrivit AFP, Departamentul de Stat american a declarat că membri ai Partidului Comunist chinez sunt „ostili valorilor americane” şi s-au angajat în „activităţi nefaste”.

El a mai acuzat China că a furat tehnologie de apărare americană pentru a alimenta planurile agresive de modernizare militară ale preşedintelui Xi Jinping.

„Alegerile s-au încheiat. Să fim acum oneşti în legătură cu China”, a declarat şeful DNI pentru Reuters după apariţia editorialului său.

Între alte probleme, Washingtonul şi Beijingul se confruntă cu privire la modul de gestionare de către China a epidemiei de coronavirus, presiunea chineză asupra Hong Kong, revendicările contestate ale acesteia în Marea Chinei de Sud, în privinţa unor probleme legate de comerţ şi acuzaţii de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang.

În articolul său, şeful DNI susţine că autorităţile chineze ar fi „efectuat teste umane” asupra membrilor armatei chineze „în speranţa de a dezvolta soldaţi cu capacităţi îmbunătăţite biologic”, dar fără să intre în amănunte.

Potrivit unor think tanks-uri cu sediul în SUA, China acordă o importanţă tot mai mare biotehnologiei în strategia sa militară, dar nu au publicat informaţii detaliate despre tipul de teste la care s-a referit Ratcliffe.

Ratcliffe, care nu a stat decât foarte puţin timp în Comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor înainte ca Trump să-l numească la conducerea DNI, a fost acuzat de democraţi şi de actualii şi de foşti oficiali ai spionajului american de politizarea serviciilor de informaţii, notează Reuters.

Administraţia Trump a restricţionat joi călătoriile în Statele Unite pentru membrii Partidului Comunist din China şi familiile acestora.

Conform noilor reguli cu efect imediat, vizele eliberate membrilor de partid şi familiilor lor vor rămâne valabile doar o lună de la eliberare şi pentru o singură intrare. Anterior, unele vize permiteau intrări nelimitate şi puteau rămâne valabile până la 10 ani, indică AFP.

Sursa: Agerpres

Citește și: Peste o mie de cercetători chinezi au părăsit SUA pe fondul anchetelor de spionaj tehnologic și industrial. Echipa lui Biden, ținta agenţilor chinezi

Foto: John Ratcliffe, directorul serviciului naţional de informaţii al SUA / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. China domina in special prin corupurea politicienilor occidentali care-si vind tara Chinei pentru un cistig propriu.
  Cit despre forta economica a Chinei e si nu e. Numai partea capitalista a Chinei performeaza iar partea capitalista inseamna de fapt in principal investitii vestice. Fabrici ale occidentalilor cu coparticipare chinezeasca pentru ca statul chinez nu scapa de sub control nimic.
  Iar daca vin la putere democratii, prietenii Chinei, America e pe tava Chinei. In timp ce politicienii corupti se vor imbogati.

  • Bolşevismul sub toate formele sale este o amenintare existentiala la adresa omenirii. Scopul este acelasi si la cei pe rit vechi(CCP, FSN, Venezuela,) si la socialisti( care se afirma de obicei ca sunt de centru sau democrati) si la neomarxisti care fac prea mare tam-tam din asta.

 2. Dar cu Rusia cum facem ? Cu Iranul ? Cu Koreea de nord ?
  Surprinzătoare declarația, și cam aiurea pentru

 3. Jale mare printre democrati! Ce se face el Bideu acum cand relatiile cu China sunt asa de jos? Nu uitati ca, aceasta tara comunista a devenit principalul partener economic al Europei, depansind SUA la schimburile economice. Dar ce nu face Europa pentru a imprumuta 1800 miliarde de la China..

  • Amice, ‘Bideu’ l-a numit pe Xi Jinping thug in dezbateri ; tot Biden i-a spus in fata lui Xi ca avioanele americane vor trece ca prin branza prin zona lor interzisa din Marea Chinei.

   Biden va pune presiune reala pe China, nu doar din gura ca actuala administratie.

   China este o teribila amenintare pentru civilizatia vestica, dar la fel era si Trump. Care il pupa in fund pe Xi si nu a zis sau facut nimic legat de brutalizarea Hong Kong-ului. Doar gargara ieftina si masuri de forma care i-au facut sa rada pe chinezi.

   Trump este o gluma foarte proasta in toata Asia. Te asigur ca toti aliatii traditionali din Asia rasufla usurati ca au de-a face cu Biden din ianuarie. De la Coreea de Sud la Taiwan si Singapore. Si China stie asta.

 4. Amenintare pentru mafia si coruptia inscaunata in lume de administratia Trump.

 5. Deci nu mai e Rusia marele inamic.

  Asta se cam leagă destul de bine cu acuzele lui Trump din campanie ca Biden primeste bani din Rusia dar si cu acuzatiile lui Biden ca Trump primeste bani din Rusia
  Indiferent pe cine am credem, unul din ei tot a luat bani de la ruși.
  Un mic plus pentru Biden, care cică a luat și de la ruși și de la ukrainieni și chiar de la români.

  Deci să stăm liniștiți că e de bine.

 6. Ca și când SUA nu domină lumea și n-ar fi intervenit în Irak fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU… S-a găsit cine să critice.

  În altă ordine de idei, China chiar este un pericol la adresa democrației. Și nu latura economică este problema, așa cum îi interesează pe americani. În China au loc niște lucruri absolut abominabile: de la lagărele de muncă pentru populația uyghură, până la trafic de organe. Despre aceste lucruri nu spune nimic înaltul oficial. Dar ele există. Adăugați la acestea ce fac în Hong-Kong și dispariția unor jurnaliști sau medici care au avertizat despre pericolul covid și aveți o dictatură în toată regula. În Secolul XXI. Mai mare rușinea!

 7. ,,Beijingul intenţionează să domine SUA şi restul planetei pe plan economic, militar şi tehnologic”,
  De cînd se cunoaște istoria lumii au existat puteri care au vrut să o domine (URSS, SUA, Germania, Imperiul Britanic, Franța napoleoniană și ✋, că altfel nu m-aș mai opri😃 ) și au crescut puteri care au vrut și au reușit să răstoarne ,,puterea care domina lumea”; așa că care-i noutatea pe care ne-o dezvăluie de-a moca șefu’ inteligenței?! Păi să vă spuie baba: nu că China ,,intenționează” ci că China ,,poate”. Uitați-vă la evoluția economică in anul asta: SUA pe -8%, China pe +1%. Pentru cine nu știe, vă spui eu ce înseamnă asta: sute de miliarde de dolari în plus la chineji și alte sute la americani, da’ lipsă! Mai deslușit: bani pentru creșterea ,,prosperității moderate” a chinezilor (ați uitat ,,goal”-u’ lu’ Xi Jinping? Deci boboru’ lor din ce în ce mai ,,mulțumit” – sunt americanii mai mulțumiți în 2020 decît în 2019?), bani pentru R%D (în primul rînd în sectorul militar!) și, nu în ultimu’ rînd, bani pentru… plătit șpioni și cumpărat secrete!
  Da’ cînd io scrisei astea toate în primăvară, tot pe site-ul ăsta, multă … scuzați, mi-am luat.

 8. Toate bune și fumoase, mai putin cele 1.2 trilioane de dolari datoria USA fata de China
  Bașca incă vreo 25 de trilioane de dolari datorate pe aiurea.

  Cu un total de vreo 26 de trilioane de dolari datorie, n-aș paria pe vreun război comercial cu China. Mai degrabă e vorba de o campanie de impresionare a americanului de rând care are și el nevoie de ceva pentru care să tragă tare la șaibă.

  A făcut și Trump treaba asta, cu efect zero, ba chiar negativ. Deficitul USA s-a triplat in 2020 fata de 2019 ajungand la peste 3000 de miliarde de dolari

 9. Salut !
  „China fura, asimileaza, inlocuieste, vinde „!
  USA nu a luat, la concurenta cu rusii, cam tot ce se putea lua de la nemti, dupa ww2.
  Ca sa fim corecti, USA a luat si oamenii, ce daca erau nazisti ,i-a dezinfectat,i-a iertat si i-a pus la munca.
  Cel mai tare a fost ci Werner von Braun, pe care ,cu manain ghips l-au dus la ei si a ajuns marele boss al programului spatial american.
  Atentie, asta nu se pune!
  De prosti ce suntem in ferma animalelor, ne luam orbeste dupa unchiul Sam.
  Ba ii si platim in avans tot felul de pocnitori
  care vor ajunge la fier vechi.
  Treaba cu democratia, e si mai si !
  China vede altfel multe ref la aspectele sociale, nu o da-i schimbe nimeni dinafara; se vor schimba ei, cand si cum cred.
  Ref la bonurile de tezaur ale USA, detinute de China ; este suficient sa scape ca ar avea intentia
  sa le vanda , chiar pe pierdere; atunci sa vezi balamuc !

 10. sua i au ridicat pe chinezi din 1970 mecerindu le sa bage catolicismul,libertatea.acum nu mai scapa de ei.

  de ce nu si muta vesticii toate fabricile din chiba in alta tara sau sa le aduca inapoi in tarile lor?chinezii fiind comunisti,sa i lasam in comunismul lor si noi sa ne ocupam de lumea libera.
  vrem lume libera in frunte cu usa nu comunism.
  comunismul a facut 100 000 000 victime sau mai mult si nu s a facut procesul comunismului in lumea asta.cine e asa slab sa nu reslizeze ca comunismul e dusmanul omului?ce oameni sa fie chi.ezii astia sa vinda nu oameni intregi ca ceausescu ci piese componente,fara ca proprietarul sa fie de acord.spre o astdel de lume ne a dus usa cind i a ridicat in 1970 pe chinezi.trebuia sa i lase in mizeria lor comunista.e vremea ca tot occidentul si lumea lubera sa se,stringa,sa nu mai accepte doninatia comunista care sa mearga la gunoi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.