G4Media.ro

China, după ce Biden a afirmat că America va apăra Taiwanul în…

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

China, după ce Biden a afirmat că America va apăra Taiwanul în cazul unei invazii: O „încălcare gravă” a angajamentelor SUA

China a criticat luni comentariile recente ale președintelui american Joe Biden, potrivit cărora SUA vor apăra Taiwanul în cazul unei intervenții chineze, Beijingul denunțând o „încălcare gravă” a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului, potrivit Le Figaro.

„Aceasta este o încălcare gravă a angajamentului important al Statelor Unite de a nu susține independența Taiwanului. Trimite un semnal greșit, grav (de susținere) forțelor separatiste care luptă pentru independența Taiwanului”, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că trupele americane vor apăra Taiwanul dacă insula este invadată de China, o declaraţie care ar urma să provoace din nou furia Beijingului, notează AFP, citată de Agerpres.
Întrebat dacă „americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, liderul american a răspuns la CBS: „Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent”.

China consideră că Taiwanul, cu o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o unească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez (1949).

În şapte decenii, armata comunistă nu a reuşit niciodată să cucerească insula, care a rămas sub controlul Republicii Chineze – regimul care a condus cândva China continentală şi în prezent conduce doar Taiwanul.

n interviul său, preşedintele Statelor Unite a mai subliniat că nu este pe cale „să încurajeze” insula să-şi declare independenţa oficială. „Este decizia lor”, a declarat el.

Joe Biden a enervat deja Beijingul afirmând la sfârşitul lui mai că Statele Unite vor interveni militar pentru a sprijini Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste. Ulterior, el a făcut un pas înapoi, afirmându-şi ataşamentul faţă de „ambiguitatea strategică”.

Acest concept deliberat neclar, care guvernează politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii, constă pentru SUA în a urma principiul „unei singure Chine”, fără a recunoaşte oficial Taiwanul, susţinând în acelaşi timp militar insula fără a menţiona dacă vor interveni sau nu militar pentru a o apăra în caz de invazie. Ceea ce a făcut posibilă menţinerea unei anumite stabilităţi în regiune până în prezent.

Pe de altă parte, Washingtonul aplică o „politică a unei singure Chine”: Statele Unite recunosc oficial un singur guvern chinez, cel de la Beijing.

Dar, în acelaşi timp, se abţin să aprobe poziţia Beijingului conform căreia Taiwanul este o parte inalienabilă a singurei Chine care va fi reunită într-o zi. Statele Unite consideră că depinde de Beijing şi Taipei să găsească o soluţie, dar se opun oricărei utilizări a forţei pentru a schimba statu quo-ul.

„Suntem de acord cu ceea ce am semnat cu mult timp în urmă”, a spus Joe Biden în cursul interviului său.

Miercuri, un proiect de lege care prevede primul ajutor militar direct al SUA pentru Taiwan a depăşit o etapă-cheie în Congresul american. Cu câteva zile mai devreme, Washingtonul a anunţat vânzarea de arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari către Taipei.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Chinezii dacă erau deștepți treceau „testul Hong Kong”! Când s-au văzut cu giuvaerul au început cu nedreptăți, dictatura, cenzură! In vecii vecilor nu vor pupa Taiwan acum! Poate după ce mai evoluează China.
    Si culmea, se spune că răbdarea este un atu al chinezilor! Dacă aveau răbdare câțiva zeci de ani cu Hong Kong, acum ar fi avut Taiwan-ul pentru că așa ar fi vrut Taiwan-ul! 😏