G4Media.ro

China colectează mostre de ADN din tot Tibetul, inclusiv de la copii…

Sursa foto: Unsplash / Raimond Klavins

China colectează mostre de ADN din tot Tibetul, inclusiv de la copii de grădiniță, fără consimțământul părinților – Human Rights Watch

Autoritățile chineze au colectat mostre de ADN în tot Tibetul, inclusiv de la copii de grădiniță, fără consimțământul aparent al părinților lor, a declarat Human Rights Watch, relatează The Guardian.

Într-un nou raport publicat luni, organizația de apărare a drepturilor omului susține că există noi dovezi care arată o campanie sistematică de colectare de ADN pentru populații întregi din Tibet, ca parte a unei campanii de „detectare a infracțiunilor”.

„Nu există nicio dovadă disponibilă public care să sugereze că oamenii pot refuza să participe sau că poliția are dovezi credibile de comportament infracțional care ar putea justifica o astfel de colectare”, a declarat organizația, adăugând că o colectare în masă în acest scop reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, deoarece „nu poate fi justificată ca fiind necesară sau proporțională”.

Acțiunile de colectare a ADN-ului descrise în raportul de luni au început în 2019 în cadrul unei campanii de poliție numită „cele trei mari” (inspecție, anchetă și mediere), menită să consolideze sistemul intensiv de poliție la nivel de bază al Chinei. Raportul a citat, de asemenea, două licitații guvernamentale pentru construirea de baze de date ADN locale în 2019.

Citând publicații publice ale poliției și ale presei de stat, Human Rights Watch a identificat campanii în 14 localități distincte din fiecare regiune la nivel de prefectură din Regiunea Autonomă Tibetană (TAR), inclusiv o prefectură întreagă, două județe, două orașe, două comune și șapte sate. De asemenea, au fost detectate unele campanii de colectare în regiuni tibetane din afara TAR.

Raportul a descris campania ca fiind „o acțiune polițienească intruzivă”, prelevând probe de la toți locuitorii din unele sate, inclusiv de la cei cu vârste de doar cinci ani, sau de la toți bărbații locuitori. Într-un raport din ianuarie, poliția a descris eforturile depuse în județul Chonggye pentru a efectua înregistrarea informațiilor și colectarea de ADN.

„Niciun sat nu trebuie să fie omis dintr-un municipiu, nicio gospodărie nu trebuie să fie omisă dintr-un sat și nicio persoană nu trebuie să fie omisă dintr-o gospodărie”, se arată în raport.

Tibetul se află sub control chinezesc de când a fost anexat în urmă cu peste 70 de ani, în ceea ce tibetanii descriu drept o invazie, iar Beijingul susține că a fost o eliberare pașnică de sub regimul teocratic. Acesta se numără printre regiunile de frontieră, inclusiv Xinjiang și Mongolia, care fac obiectul unor măsuri de represiune de lungă durată împotriva practicilor religioase și culturale ale minorităților etnice non-Han.

În luna aprilie, poliția din comitatul Nyemo, municipalitatea Lhasa, a colectat ADN de la clase întregi de copii din trei grădinițe, se arată în raport, fără ca rapoartele disponibile public să sugereze că părinții au fost implicați în procesul de consimțământ.

Raportul a afirmat că scopul declarat de „detectare a infracțiunilor” nu pare a fi legitim sau proporțional, sau în interesul superior al copilului, iar extragerea ADN-ului într-un cadru școlar fără consimțământul celor care se ocupă de copii sau fără o opțiune aparentă de a refuza a reprezentat o încălcare a vieții private a copiilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. sa fie in „lanturile” lor , dupa asta tanjesc unii europeni.

 2. Strâng date care sa arate ca hunii au supt primii în Ardeal.

 3. Că vor să facă o bancă de date este bine, că fac recoltări care chipurile afectează demnitatea copiilor asta este o aiureală la fel că și la noi cu blocarea investițiilor. Când s-au făcut vaccinările în masă anti COVID atunci nu se încalcă drepturile? Acum apare vaccinul bivalent trecut din faza de laborator direct la vaccinare în masă ce părere au marii activiști?

  • Si pe tine, dac liber .. cine te-a vaccinat cu japca ?

  • Comentariu de troll AUR olac, troglodit infect iubitor de comunism !

  • Ștefan,iobag iliber,obligativitatea vaccinului pentru a circula cu mijloace de transport in comun,pentru a munci,pentru a intra intr un centru comercial nu ți se pare japcă??
   Dacă ai purta creierul in rate si tot ai gândi câtuși de puțin când ți ar veni rândul să l porți.

 4. Unchiul Xi e nevinovat!!!😁