G4Media.ro

Cetățenii europeni și străinii cu ședere legală în România se vor putea…

Cetățenii europeni și străinii cu ședere legală în România se vor putea vaccina în țara noastră, a decis Guvernul

Cetățenii europeni și străinii cu ședere legală în România se vor putea vaccina anti-COVID în țara noastră, a decis Guvernul.

Executivul a adoptat o hotărâre în care precizează că toate prevederile strategiei naționale de vaccinare „se aplică și cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și străinilor cu
ședere legală pe teritoriul României”.

Precizăm că reporterul G4Media.ro a întrebat în repetate rânduri reprezentanții Guvernului ce pot face cetățenii străini care au reședința în România, astfel încât să fie vaccinați anti-COVID.

Mai mulți cititori G4Media.ro aflați într-o astfel de situație ne-au semnalat anterior că sunt refuzați la programarea pentru vaccinare deoarece nu au un act de identitate românesc. Iată ce ne-a scris o cititoare despre situația soțului său britanic, care are rezidență în România și își plătește aici taxele:

„Am încercat timp de șase ore ieri, 15/01/21, să obțin o programare, sunând la nr. de telefon specific județului Ilfov, 021.414.44.22, de sute de ori și fără succes, ajungand numai pana la înregistrarea ce promite ca „în curand” voi fi „preluat de un operator”, unde am așteptat chiar și 1h40 minute, la sfarsitul cărei perioade, legătura s-a întrerupt fără nicio explicație; iar pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro nu pot obține o programare datorită faptului că soțul meu deține doar un certificat de înregistrare valid, ce contine inclusiv un CNP, însă formatul acestuia nu indica varsta sa așa cum este cazul CNP-urilor tipice. Ca urmare, platforma https://vaccinare-covid.gov.ro nu recunoaste faptul ca el are peste 65 de ani, iar formatul atipic al CNP-ului sau mă împiedica să-i salvez datele și sa efectuez o programare pe platforma.

În sfarsit, în aceasta dimineața, (16/01/21), am reusit sa intru in legatura telefonica cu cineva la nr. 021.414.44.25, care, din informațiile mele, ar fi trebuit sa fie numărul unic național pentru programare vaccinare. Însă, persoana cu care am vorbit, mi-a spus ca am sunat de fapt la DSP Vaslui.

După mai multe discuții, în timpul cărora el s-a sfătuit chiar și cu superiorul sau, interlocutorul meu mi-a spus ca nu-i poate face o programare soțului meu pentru ca el nu deține o carte de identitate românească. Așadar, pentru a recapitula: pe platforma, nu-l pot programa; la telefon, nu-l pot programa. Adica, după 11 luni de izolare, practic ni s-a spus ca soțul meu, în ciuda riscurilor inerente, trebuie sa calatoreasca în Regatul Unit pentru a se putea vaccina. Adica, ori ramane aici, în siguranta atata timp cat nu părăsește casa; ori își recăpăta libertatea (și noi, restul familiei, împreuna cu el), dar cu riscul de a se infecta și chiar de a-și pierde viața.”

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Ei se pot dar noi nu. Platforma de programare nu functioneaza

  • Tu nu stii sa citesti? Scrie clar ca platforma nu merge pentru multi care nu au un buletin din Romania. Unde ati fost la scoala, voi multi care nu intelegeti un text scris?

 2. Mi se pare normal, de ce să vaccinăm prioritar românii, e mai firesc să vaccinăm străinii!
  Apropo, cu alea 200.000 doze donate de Iohannis, din buzunarul său, desigur, basarabenilor l, ce se mai aude? Mă gândesc că ar trebui să le dăm cu prioritate, românii pot să mai aștepte!

  • @Garett Daca strainii isi platesc taxele si impozitele aici, care ar fi problema?

  • Nu scrie nicaieri ca cetatenii europeni și strainii cu sedere legala in Romania se vor putea vaccina cu prioritate. Cred ca multi cititori sunt analfabeti functionali.
   Atata timp cat cineva are sedere legala in Romania, isi plateste taxele si impozitele si respecta prioritizarea decisa de Guvern, unde este problema? Sau crezi ca milioanele de romani care sunt in strainatate se vor intoarce aici ca sa se vaccineze? Cum sa fii atat de carcotas si needucat?

  • Cârcotaș poate, despre educație însă…
   Îndrăznesc să cred că am mai multă școală decât tine… 😉

  • Daca indraznesti sa scrii „Mă gândesc că ar trebui să le dăm cu prioritate, românii pot să mai aștepte”, nu cred ca educatia ta dobandita la scoala este tocmai atuul tau… 😂 Dar indrazneste cat vrei, asa fac carcotasii: indraznesc sa-si dea cu parerea despre orice, fara nicio baza solida. Plus ca atitudinea asta „ultranationalista cu micul si mustarul” („Romania first”) este anacronistica si chiar ofensatoare, tinand cont ca multi romani isi cauta locul de munca in alte tari, unde (cum trebuie sa fie) vor drepturi precum autohtonii din tara respectiva. Asa ca sa ne lasati in pace cu chestiile astea „AUR-iste” sau „AU-ER-iste”.

  • Well, unii merg cu „România first!”, alții cu „Proud to be cârpă”, fiecare după posibilități! 😉

 3. Nu mai credeti orice diluare a problemei de fond: o buna parte din bugetari si din aparatul de represiune modern au luat locurile bolnavilor cronici si celor peste 65 de ani.

  Sunt mai rapizi si, la nevoie, ei ne aplica bastoane in cap si ei aduc votul celor care ii fac „esentiali”. Asta e intelegerea tacita.

 4. În toate țările din UE sunt vaccinați rezidenții indiferent de cetățenie dintr-un motiv foarte simplu: coronavirusul se răspândește în populație indiferent de buletin.

  Nu toți cetățenii unei țări pot sau vor să se vaccineze, iar ei sunt în pericol dacă se intersectează cu unul din grupa de risc, purtător de virus deoarece nu l-au primit la vaccin din cauza buletinului.

  Vaccinul nu protejează doar persoana vaccinată, ci întrerupe și lanțul infecțiilor. La nivel de țară nu-ți permiți să lași anumite lanțuri să crească pe motiv că unii nu-s cetățeni.

 5. Avem aceeasi problema de programare !!! Cetatean Italian cu rezidenta in romania nu stie nimeni sa ne spuna unde ne puem programa pentru vaccin !!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.