G4Media.ro

Cercetători: Vaccinarea lentă şi creşterea vertiginoasă a infectărilor creează în Brazilia un…

Cercetători: Vaccinarea lentă şi creşterea vertiginoasă a infectărilor creează în Brazilia un teren favorabil apariţiei variantelor mai rezistente

Pe lângă varianta P.1 din Manaus şi P.2 din Rio de Janeiro, cercetătorii studiază apariţia şi a altor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 în Brazilia şi avertizează asupra posibilităţii ca unele să fie mai rezistente dacă va continua actualul ritm vertiginos al contaminărilor în această ţară şi campania de vaccinare nu se intensifică, notează luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

Incidenţa înaltă asociată unei rate reduse a vaccinării ameninţă să transforme Brazilia într-un ”hambar” al noilor tulpini ale virusului care a provocat până în prezent în această ţară peste 370.000 de decese din circa 14 milioane de infectări.

Datele Fundaţiei Oswaldo Cruz (Fiocruz), centru de cercetare medicală de referinţă în America Latină, arată că în Brazilia au fost detectate 92 din cele peste 900 de variante ale coronavirusului descrise până în prezent în întreaga lume de la începutul pandemiei.

Dintre aceste 92, cel puţin două sunt de origine braziliană şi au fost evidenţiate pe plan internaţional, respectiv variantele P.1 şi. P.2, iar o a a treia, care s-ar putea numi P.4, este în curs de investigare, între timp numele P.3 fiind dat unei variante descoperite în Filipine.

Varianta cea mai preocupantă este P.1, cea descoperită la sfârşitul anului trecut în oraşul Manaus şi care este suspectată că a provocat acest ”tsunami” de infectări şi decese pe care-l cunoaşte în prezent Brazilia. Varianta P.1 are 17 mutaţii diferite şi poate fi invulnerabilă în faţa anticorpilor generaţi de o infecţie anterioară cu SARS-CoV-2.

Variantă deja prezentă în 52 de ţări, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus P.1 în grupul ”variantelor de îngrijorare”, în care se mai regăsesc varianta britanică (B.1.1.7) şi cea sud-africană (B.1.351). Există şi un alt grup, cu ”variante de interes”, mai puţin alarmante, în care se regăseşte şi P.2, identificată iniţial la Rio de Janeiro.

Cercetători de la Institutul de Ştiinţe Biologice al Universităţii din Minas Gerais (UFMG) investighează acum o altă posibilă nouă variantă detectată la Belo Horizonte. ”Din 85 de mostre, în două dintre ele am observat un ansamblu de variaţii care nu coincid cu nimic din ce s-a descris anterior”, explică profesorul Renan Pedra, coordonatorul investigaţiei. Din cele 18 mutaţii ale acestei variante, şase sunt în proteina Spike, prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane.

Dar specialiştii avertizează deocamdată asupra creşterii foarte puternice a cazurilor de infectare cu varianta P.1, căreia îi sunt atribuite în prezent peste 90% din infectări în Brazilia. ”Teama pe care o avem este ca P.1 să dezvolte acum mutaţii rezistente la vaccin”, semnalează José Eduardo Levi, cercetător la Institutul de Medicină Tropicală la Universitatea din Sao Paulo (USP), deşi nimeni nu a detectat încă ”mutaţii adiţionale ale P.1”, dar există totuşi unele suspiciuni.

Incidenţa ridicată a coronavirusului în Brazilia, cu o medie de circa 65.000 de noi cazuri pe zi, împreună cu lentoarea campaniei de vaccinare creează un ”scenariu ideal” pentru apariţia unor astfel de mutaţii, aşadar ”perspectiva este foarte rea şi ne temem de ce se va întâmpla cu cei vaccinaţi care se infectează cu P.1”, subliniază cercetătorul brazilian.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Asadar mai e nevoie de alte vaccinuri ca nu le ajung astea de acum , prea putine miliarde castigate de la fraierii planetari care pun botul la orice.

  • De vaccinuri va fi nevoie pentru covid multi ani de acum inainte probabil asa cum e nevoie de vaccinuri pentru a se eradica diferite boli de multa vreme. De castigat marile companii nu castiga din aceste vaccinuri cat castiga oricum din medicamente.

 2. Vrei sa zici că nu există covid?

 3. Populatia si numarul de cazuri din India sunt mai mari cu un ordin de marime fata de Brazilia. Mai mult, nu stiu nicio tara din lume infestata de brazilieni la modul cum arata guvernul Angliei, populatia Guyanei (aia din America de Sud!), sau Tandareii.

 4. Vedeti ca vaccinarile si la noi au incetinit si noi „deschidem oricum”, exact ca Brazilia. Cu o rata de vaccinare sub 50%, vom avea focare si in 2022. Pentru ca Catzu, care e comandantul pe vaccinare, nu a lucrat la campanii de informare ci la demis ministri.

  • Cu sute de posturi radio, tv si internet nelimitat asta lipseste, informare? Lipseste creier; jumate din romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si ca numerele ne influenteaza viata, bafta la orice „campanie de informare”

 5. Dacă dai o mica tură prin Canada sunt zone cu +60 % VOC P.1…iar diferența până la cca.100% este B.1.1.7…
  https://youtu.be/c0AxySrOXLg