G4Media.ro

Centrul de măsurare a radioactivităţii de la Cernobîl a devenit parţial nefuncţional…

Sursa foto: Unsplash / Romain Chollet

Centrul de măsurare a radioactivităţii de la Cernobîl a devenit parţial nefuncţional după ce militarii ruşi au furat softurile echipamentelor

Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl a devenit parţial nefuncţional, după ce militarii ruşi au furat, în timpul ocupaţiei din lunile februarie şi martie, softurile echipamentelor, a declarat, pentru Agerpres, directorul adjunct al centrului, Olexandr Barsukov.

Potrivit sursei citate, armata Rusiei ar fi sustras hardurile calculatoarelor şi programele cu care lucrau specialiştii Centrului de măsurare a radioactivităţii, având suspiciunea că în aceste laboratoare Ucraina ar crea armament nuclear.

„Când ocupanţii au intrat aici, din relatările celor care au rămas aici, au fost desfăcute toate calculatoarele. Ei susţineau că noi aici ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear. Era o informaţie falsă. Au stricat toate computerele şi softul cu care lucrau toate echipamentele pe care le avem aici. Probabil au căutat informaţii. Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur. Am încercat să le căutăm şi să le montăm din nou, dar până acum acest lucru a fost imposibil. Conducerea unităţii noastre duce tratative cu diferite companii, inclusiv cu companiile care ne-au furnizat aceste echipamente. Comisia Europeană ne-a ajutat să creăm acest laborator şi în scurt timp ne-au promis că ne vor aduce softuri noi şi vom încerca să repornim aceste echipamente”, a afirmat Olexandr Barsukov.

În prezent, datele cu privire la radioactivitatea din perimetrul protejat al centralei atomice au fost colectate cu ajutorul altui sistem care include 39 de senzori amplasaţi în diferite puncte din zona de excludere şi care transmit informaţii cu privire la nivelul radiaţiilor.

Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl este administrat de Întreprinderea de stat specializată „Ecocentru”.

Centrala de la Cernobîl, care a fost afectată de explozia de la 26 aprilie 1986, s-a aflat sub controlul militarilor ruşi în perioada 24 februarie – 31 martie, timp în care aproximativ 1.000 de soldaţi au staţionat în zona de excludere.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. toate aceste variabile ..

  sunt legate de variabila numarului de copii nascuti anual in romania ..

 2. Deci nu au Firat softurile ci au scos hard discurile din PC-uri așa ca nu mai merg…
  Ziariști…

 3. Daca ati stii cat de aiurea suna titlul dragi jurnalisti.
  🤦‍♂️

 4. Au furat soft-ul? Am o solutie: CTRL+C si apoi CTRL+V. Apoi dublu-click pe setup.exe.

 5. Una scrie in titlu si alta in corpul articolului. G4, voi chiar nu cititi ceea ce publicati?

  Nu au furat nimic. Au scos discurile dure si le-au aruncat pe jos. Scrie in articol 😀

 6. Dar pe nimeni nu interesează de ce acum și nu în aprilie când au plecat ruși sau trei luni a durat să pornească calculatoare respective