G4Media.ro

Celebrele stenograme PSD: Cum hotărau liderii de partid cine să fie anchetat…

Celebrele stenograme PSD: Cum hotărau liderii de partid cine să fie anchetat și cine nu în perioada 2000 – 2004 când procurorii erau în subordinea ministrului Justiției. Dorneanu, participant la ședințe

Decizia Curții Constituționale de miercuri prin care a fost reinstituit controlul exclusiv de facto al ministrului Justiției asupra numirii procurorilor de rang înalt ar putea reîntoarce România în epoca Adrian Năstase, atunci când dosarele penale erau hotărâte de către liderii PSD. Stenogramele ședințelor PSD din 2003 și 2004, când Adrian Năstase conducea partidul și Guvernul, iar Rodica Stănoiu era ministrul Justiției, arată fără echivoc modul de operare al social-democraților. La sediul PSD se decidea cine să fie anchetat și cine nu, șefii instituțiilor de control – de la procurori, la Curtea de Conturi – primeau indicații exprese pe cine să controleze și pe cine să lase în pace.

De remarcat prezența lui Valer Dorneanu, actualul președinte al Curții Constituționale, la ședințele PSD unde se decideau anchetele penale.

În perioada respectivă, procurorii șefi erau numiți direct de ministrul Justiției și erau total obedienți acestuia, adică partidului. În 2004, odată cu adoptarea legilor Justiției (modificate acum în Parlament de PSD, ALDE și UDMR), s-a introdus procedura actuală de numire și revocare a șefilor principalelor parchete: ministrul Justiției propune, CSM avizează, iar președintele României decide.

G4Media.ro vă prezintă fragmente din stenogramele discuțiilor liderilor PSD din anii 2003 și 2004, publicate la acea vreme de Evenimentul Zilei.

Delegația Permanentă a PSD din 29 septembrie 2003

Florin Georgescu: Să rezolvați dosarele de la procuratură, doamna ministru…
Rodica Stănoiu: Ăla e un domeniu, o sa aveți în două-trei săptămâni știri destul de importante pe zona aia, nu mai discutam. Eu vorbesc de politic, de atacat politic în teritoriu.

13 octombrie 2003

Adrian Năstase îl cearta pe Ovidiu Mușetescu, fost ministru al Autorității pentru Privatizare, că nu găsește dosare compromițătoare împotriva opoziției: “De trei ani de zile acoperi toate poveștile cu privatizarea din 1997-2000. Nu ați demonstrat o singură iregularitate în procesul de privatizare. Asta e problema ta. În fata Delegației Permanente îți spun lucrul ăsta, pentru că ți-am spus-o și la guvern de nu stiu câte ori și nu ai înțeles-o. Îți iei, Îți pregătești hârtiile, pentru că intrăm în campanie electorală”.

Delegația Permanentă a PSD din 20 octombrie 2003

Florin Georgescu: Domnule președinte, atrageți atenția domnului Șaguna (n.r. – președintele Curții de Conturi), care nu mai ascultă de mine, să înceteze cu toate dosarele și toate constatările, numai eu știu câte telefoane dau pe sub el, pe acolo, că dacă s-ar duce să verifice exercițiul financiar al anului 2002, el verifică pe domnul Mitrea, pe domnul cutare și mi-i găsește vinovați și numai eu știu cum fac pe acolo ca să nu ajung la dv. și să fie liniste și pace. (…) Dacă se apucă vreun nebun de inspector să scrie ceva acolo că nu este bine ghidat, dosarul ăla nu va mai rămâne la Curte, unde mai dădeam și eu telefoane să se închidă cum trebuie”
(…)
Rodica Stănoiu: Știti bine că eu, de nenumărate ori, în legatură cu Băsescu am întrebat chiar și în ședinte mari când dăm verde pentru Băsescu”
(…)
Nicolae Văcăroiu: Uitați-vă la Flutur ăla, după patru dosare penale, nimeni nu se leagă de el. Haideți să mai scoatem vreo trei-patru, le dăm la cap la peneliști, la pediști. Cu Băsescu, toata lumea a lansat-o, un vax a ieșit. Dupa patru-cinci luni de zile, nimeni nu mai pomenește, cu flotă, fără flotă.
(…)
Rodica Stănoiu: Sunt doua-trei (n.r. – dosare) care vin tare și importante, dar vreau să vă spun ca în aproape toate, mi s-a spus, dăm și de oameni de aici (n.r. – membri ai Delegației Permanente a PSD). Sunt dosare extrem de complicate și le-am lăsat în stand-by ca să vedem cum le lucrăm”.

Delegația Permanentă a PSD din martie 2004

Adrian Nastase (despre blocarea discuțiilor despre “baronii PSD”: Luați frecvența de mediatizare, luați dosarele care există la SRI, la PNA, peste tot și vedeți unde sunt cele mai multe lucruri (sursa evz.ro)

Sursa foto: Blogul lui Adrian Năstase

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

 1. Coldea,Kovesi si Basescu nu au repetat aceleasi greseli cand faceau dosarele la vilele SRI,au avut grija sa nu lase in urma stenograme!

  • Asta e problema ta?! N-ar trebui sa te grabesti sa le atragi atentia tovarasilor tai sa invete de la inaintasi si sa nu lase firimituri in urma?

  • @Dan Gavrila: nu-l ajuta in jocul pe care incearca sa-l faca. Nu raspunde argumentelor, pentru ca regulile lui sunt altele. Daca vrei totusi sa-i raspunzi ceva, singurul raspuns potrivit este un avertisment si pentru altii:

   Don’t feed the troll!

  • Aha, înțeleg că Udrea &Co. era vreo pe$edacă? Blaga la fel, Boureanu și mulți alții…

 2. ca restul are inteles.

 3. Nu apeleaza Dragnea la niste metode invechite si care nu si-au dovedit utilitatea !

  El stie, una si buna de la ta-su, militianul din Gratia : Nu te increzi in nimeni, doar in tine.

  PS. Asta doar daca nu vorbesti in somn !

 4. Toti necajitii astia balcanici erdogani, teleormani, orbani,si altii slovakul, cehul, bulgarul, etc etc..contra progresului si pro ciordeala si furt, coruptie,si parandarat local.. scut al camarilelor nationale.ascunsi dupa portul si familia traditionala draga muskalilor si care se pupa cu rusii pe la simpozioane..vor fi istorie…..trebuie doar idiotii sa se coaca bine…pt a fi luati in furci de NATO-UE….

 5. Cand vreodată o sa ajunga bubosul Cioloș sau nefericitul Organ la macar 20% din anvergura politica a lui Adrian Nastase?

  • prin anvergura te referi la ani de condamnare?

  • E un bob de adevar in trolleala ta, dar chiar si asa e ca si cum ai spune mi-a furat unul portofelul, dar ce pantofi frumosi avea, si mi-a facut o succinta analiza a Dialogurilor lui Plato si relevanta lor pentru discursul politic contemporan in timp ce ma cauta la buzunare, orgasmic soro! Da’ tot fara portofel ai ramas, fraere.

  • Nciodata.Doar daca vor sa faca puscarie cum a facut Nastase.

  • sau te referi la MARILE FURTURI?!!!!…..asta-i „politica” lui nastase!!!!! …. cred ca nici dragnea nu „folosea” vagoanele pentru ciordeala?!