G4Media.ro

Cele 7 motive pentru care vama Albița este preferata traficanților

Cele 7 motive pentru care vama Albița este preferata traficanților

G4media.ro a stat de vorba în ultimele zile cu mai multe surse – foști și actuali vameși, polițiști de frontieră și chiar un procuror antimafie – care explică de ce punctul vamal de la Albița este vama preferată de traficanții de țigări, alcool și combustibil între Republica Moldova și România, respectiv între spațiul ex-sovietic și Uniunea Europeană.

G4media.ro a relatat în această săptămână despre faptul că 1,6 milioane de euro cash au trecut prin Vama Albița fără ca TIR-ul să fie verificat de vameșii români. Banii au fost găsiți de vameșii din Republica Moldova în șase cutii tip colet în cabina șoferului, iar camionul era gol.

1. Corupția. Teoretic Albița ar trebui să fie punctul vamal cel mai curat din punct de vedere al corectitudinii vameșilor. Între 2013 și 2015 au fost două anchete DNA care au implicat aproape 40 de lucrători vamali. Toți au fost acuzați de corupție în urma unor flagrante generalizate realizate de DNA. Așa că, teoretic, vameșii corupți au ”mușcat” din banii primiți, iar cei corecți au rămas. Chiar dacă nu au fost condamnați definitiv, mare parte din vameșii implicați în dosarele de corupție nu mai lucrează la Albița. Cu toate acestea, inclusiv procurorii DIICOT nu cred că zona a fost curățată.

Anchetele DNA privind corupția de la Albița au fost conduse de fostul procuror Emilian Eva, cel care a plecat din magistratură în urma unor scandaluri de corupție. ”Nu vreau să spun că persoanele implicate în dosarele DNA nu erau vinovate, departe de mine acest lucru. Însă, ancheta a avut și părți dubioase. Mulți angajați din punctul vamal, cred că știau când au loc flagrantele. De exemplu, au fost șefi de ture care au anunțat că nu pot veni la muncă în ziua flagrantelor și au cerut unor colegi să vină în locul lor. Desigur, asta nu îi scuză pe ultimii, dar corupția importantă de la Albița a fost atins prea puțin. A picat în plasă peștii mici, iar cei importanți ar fi fost avertizați”, ne-a explicat un fost lucrător vamal.

2. Traficul. În Vama Albița traficul de mărfuri este cel mai important dintre Republica Moldova și România. De fapt, granița dintre cele două state este și hotarul dintre Uniunea Europeană, unde România este membră, și spațiul ex-sovietic, reprezentant de Republica Moldova. ”Dacă traficul de persoane este la fel și la vama de la Galați-Giurgiulești, județul Galați, și la Albița, traficul de mărfuri este de cel puțin 100 de ori mai mare la Albița, asta în condițiile în care în Galați este și punct vamal feroviar”, ne-a explicat un lucrător vamal. Acest trafic mai intens favorizează și traficanții. ”Pentru că este imposibil de verificat uman orice transport de marfă în orice colet care se află într-un camion, poți să treci un bax de țigări sau cu alcool destul de ușor într-un camion de ulei sau de făină care vine din Republica Moldova”, ne-a explicat acesta.

3. Lipsa dotărilor informatice. În acest moment, punctele vamale din Republica Moldova sunt mult mai bine dotate din punct de vedere IT decât cele din România, ne-a explicat un polițist de frontieră. Acest lucru poate fi ușor verificat și prin faptul că traficul vamal al Republicii Moldova poate fi urmărit și online, în timp ce în România nu este posibil așa ceva.

4. Lipsa unităților canine. Un fost lucrător vamal ne-a declarat că nu doar dotările IT lipsesc, ci și cele banale, minime. Un astfel de exemplu este lipsa unităților canine. ”La Albița nu erau unități canine până anul trecut, din ce știu nu sunt nici acum că am vorbit de curând cu un fost coleg. Acest lucru demonstrează lipsa de interes pentru a stopa traficul ilegal”, ne-a declarat acesta.

5. Lipsa scanerelor. La punctul vamal de la Albița, deși este cel mai important punct vamal pe granița UE din Est, nu există scaner pentru a verifica rapid și în totalitate un camion. ”Chiar și dacă nu ar exista corupție, ar fi imposibil de depistat de lucrătorii vamali toate transporturile ilegale cu țigări, alcool sau combustibili care trec prin vama. Țările avansate și interesate să-și întărească hotarele au scanere performante. România nu a fost interesată să-și doteze punctele vamale cu scanere care să funcționeze. Acolo unde au fost cumpărate, nu s-a asigurat mentenanță, așa că acestea nu pot fi folosite”, ne-a declarat fostul lucrător vamal.

7. Lipsa cântarului. Punctul vamal de la Albița nu are nici măcar un cântar necesar verificării traficului de alcool sau combustibil, dar nu numai. Lipsa cântarului ne-a fost confirmată chiar de un reprezentant al Direcției Generale a Vămilor.

Autoritățile și experți independenți estimează că bugetul public pierde anual între un miliard de euro și două miliarde de euro din contrabanda cu mărfuri nedepistată de la granițele țării. Producătorii de țigări consideră că traficul ilegal cu țigarete dintre România și Republica Moldova sau Ucraina aduce o pagubă de 650 de milioane de euro în fiecare an. Contrabanda cu alcool ar aduce și ea o pagubă de 500 de milioane de euro, conform patronatelor din domeniu.

CONTEXT

Sursa Foto: Poliția de Frontieră Republica Moldova

Conducerea Direcției Generale a Vămilor, instituție aflată în subordinea ANAF, a început o anchetă internă după ce G4media.ro a relatat că vameșii de la Albița, județul Vaslui, nu au reușit să descopere la un control de rutină șase pachete cu aproape 1,6 milioane de euro. Această informație ne-a fost confirmată de o sursă din cadrul instituției.

Conducerea Vămilor ar fi numulțumită că direcția locală nici măcar nu a trimis o informare despre faptul că vameșii din Republica Moldova au depistat 1,6 milioane de euro într-un camion care trecuse și prin Vama Albița cu puține minute înainte și au citit în presă despre acest incident.

”Faptul că banii au trecut pe la Albița nu este o întâmplare. Acest punct vamal este vama preferată a rețelelor de traficanți dintre cele două state. Fie că este vorba de traficul cu țigări, cel mai cunoscut, fie ca este vorba de cel cu alcool sau combustibili, traficanții preferă vama din județul Vaslui, deși sunt puncte vamale și în Galați și Iași”, ne-a explicat un procuror DIICOT.

Acesta ne-a precizat că nu este vorba de un singur motiv pentru care Albița este un punct vamal frecventat de rețelele de trafic, ci de un cumul de factori, care pleacă de la oameni și ajunge pân la dotări. Pentru a afla care sunt toate motivele pentru traficanții preferă Albița, am stat de vorba cu mai multe surse din domeniu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Scapa rechinii…

  • 7 motive:
   1. Vameșii,
   2. Ministerul,
   3. Partidul,
   4. Miliția si Serviciile,
   5.Parchetul,
   6.Judecatoria.
   7.Soferii de Tir.

 2. O sa se schimbe vreo ceva? Nu!!! Vamesii sunt mituiti suficient de bine ca sa lase ca aceste activitati sa fie trecute cu vederea. Numai din spaga pot sa castige si de 5-10 ori mai mult decat din salariu.

  • Vamesii sunt ultimii in lantul trofic … pleaca de la guvern (oricare a fost el) totul. Ce, crezi ca guvernul nu stie ca nu exista scanner si cantar acolo?!

   Ia sa fi adus scannerul si cantarul niste bani negri pentru partid (oricare ar fi fost el), sa vezi cum s-ar fi achizitionat si montat in 2 saptamani.

   Romania este un stat esuat, dupa cum stim, da’ ne facem ca nu stim. Si pe durata vietii noastre, asa va si ramane … 🙁

 3. Moldova, oraganizatie de tip comunist si mafiot sub obladuirea lui Donodoasca.Adica, o fabrica produce pentru consumul intern 50pachte de tigari/locuitor, ratie zilnica si importa si tutun ca nu mai fac fata.Daca era langa Israel le radeau fabricile si culturile, neam de rusi altoiti contrabandisti-idem si rutenilor din teritoriile ocupate abuziv!

 4. Opinia mea este că șoferul camionului „a marcat” la băieții din Moldova la ieșirea cu țigările, iar la băieții din România, la ieșirea cu banii. Cel mai probabil, vameșii moldoveni se așteptau „să marce banu’ ” și la intrarea cu euroii în papornițe. Lacomi…

  Este o lecție a vameșilor moldoveni pentru șoferii viitoarelor transporturi de tabacioc, dar s-au pus astfel rău cu „tovarășii” din vama română, care acum sunt cercetați.

  Eu sper ca cecetările să nu meargă prea departe, pentru că se apropie alegerile și este mare nevoie de bănuți pentru partidele politice. Pungi.. pixuri..șepcuțe … paranghelii cu mici și bere. De unde fonduri pentru toate astea?!

 5. Vama aceea se numește Albita sau Baltita?!

 6. Aceiași situație și la Siret. Mai mult, chiar daca există echipa canina această lucrează puține ore și contrabandiști știu programul „omului negru” așa cum este denumit vameșul care are în dotare câinele.

 7. Statul Paralel a luat tara asta, de 30 de ani, pe persoana fizica. Se pare ca nu se poate scapa in veci de cancerul asta.

  • Si eu care eram convins ca e vorba de statul perpendicular. Preluati ca maimutele expresii fara sens de la stapanii vostri.

 8. si unii inca se mira ca Romania nu e in sp Schengen 🙂 .

 9. Tot ce se intampla in legatura cu traficul asta e ca o mana spala pe alta. Hotia la vamesi, dar nu numai, e pandemica. Si fara leac. Suntem singura tara din Europa, vorba raposatului tribun Vadim, unde poltitia vs vamesii, alearga dupa hoti, traficanti, interlopi, criminali etc, nu ca sa-i prinda, ci ca sa imparta prada cu ei. Or, acolo unde lipseste simtul datoriei si un ochi vigilent orice e posibil.

 10. Dilema vameșilor in legătură cu cadoul pentru ziua șefului: un AMG ultimul răcnet? Prea puțin. O vilă la Bușteni? Nu, că are deja 2.
  O zi de tură singur în vamă? Ei, nici chiar așa de mult!

 11. Ma cac pe g4media si cititorii sai.

  • Ce-ai cu cititorii, urangutanule?!

  • De ce, oltete, ai mancat c….t prea mult, ai gura plina si nu poti simti altceva…? Ce prost poti fi, omule….!

 12. safe-ul cu valuta ale partidelor.acum pnl 30 ani psd-ciuma rosie.stiind tu ca acolo se face trafic de tot felul si30 ani nu ai reusit sa dotezi cu aparatura vama…..it .vreti in Schengen excrocilor -……nu ne da voie Olanda……. vor portul CT. ….MA VA FAN CULLO BASTARDI.pezzi di merda cornuti cullatoni e merdachioni.ma vada via al cullo.tutti ladri del governo.jeguri a-ti fost si asa veti ramine inveci vecilor……amin .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.