G4Media.ro

UPDATE Crește bilanțul victimelor după inundațiile din Brazilia: Cel puţin 75 de…

sursa foto: Facebook/ Rubens Bomtempo

UPDATE Crește bilanțul victimelor după inundațiile din Brazilia: Cel puţin 75 de persoane au murit, peste 100 sunt date dispărute iar peste 80.000 și-au părăsit locuințele

UPATE 06.05.2024 Inundațiile masive din Brazilia au provocat moartea a 75 de persoane, iar peste 100 de persoane sunt încă dispărute, au anunțat duminică autoritățile locale, citate de Sky News.

Peste 80.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele de când au început ploile torențiale în Rio Grande do Sul, în sudul țării, luni.

știrea inițială

Cel puţin 57 de persoane au murit şi alte 373 sunt date dispărute după ce ploi torenţiale şi inundaţii au afectat, în această săptămână, statul brazilian Rio Grande do Sul, scrie CNN, transmite News.ro.

Cel puţin alte 74 de persoane au fost rănite în timpul unor inundaţii catastrofale care au afectat 281 de municipalităţi, potrivit celor mai recente date, anunţate sâmbătă de apărarea civilă.

Guvernul local a declarat stare de calamitate în zonele unde sunt afectate peste 67.000 de persoane. Aproape 10.000 au fost strămutate şi peste 4.500 se află în adăposturi temporare, a afirmat apărarea civilă.

Autorităţile monitorizează îndeaproape baraje care nu sunt proiectate să gestioneze un volum atât de mare de apă, dar au afirmat că nu există un risc iminent ca acestea să cedeze.

Preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva s-a întâlnit, joi, cu oficiali locali care supraveghează eforturile de ajutorare.

”Suntem martorii unui dezastru istoric, din nefericire”, a afirmat guvernatorul statului, Eduardo Leite. ”Pierderile materiale sunt gigantice, dar atenţia noastră se îndreaptă în acest moment spre operaţiunile de salvare. Mai sunt oameni care aşteaptă ajutor”, a spus el.

Imaginile arată apele de culoarea noroiului ridicate până la nivelul acoperişului în unele zone, în timp ce echipele de salvare au ieşit cu plute gonflabile, luând la bord oameni şi animale de companie.

Sâmbătă dimineaţă, nivelul apei din Lacul Guaíba Lake a crescut cu cinci metri din cauza ploilor abundente, ameninţând capitala statului, Porto Alegre, au declarat autorităţile.

Fundaţia Brazilia, în cooperare cu supermodelul brazilian Gisele Bundchen, a înfiinţat un fond pentru ajutorarea victimelor inundaţiilor.

Rio Grande do Sul a fost afectat tot mai mult de fenomene meteo extreme în ultimii ani. Cel puţin 54 de persoane au murit în acest stat în septembrie, în urma unui ciclon subtropical. Bilanţul deceselor de anul acesta a depăşit deja acest record.

Criza climatică, provocată în principal de folosirea combustibililor fosili, alimentează fenomenele meteo extreme în lume, făcând ca multe dintre acestea să devină mai intense şi mai frecvente.

Doar în ultimele săptămâni, cantităţi record de ploaie au provocat inundaţii mortale şi au adus haos în oraşul deşertic Dubai; rezervoare din sud-estul Asiei seacă în urma unui val regional de căldură persistent şi a secetei continue, în timp ce Kenya se confruntă cu inundaţii şi ploi abundente care au dus la revărsarea râurilor şi au ucis aproape 200 de persoane.

Anul trecut a fost cel mai fierbinte din cei înregistraţi, cu temperaturile aerului şi oceanelor urcând mai sus de multe predicţii ale oamenilor de ştiinţă. Lumea este deja cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada pre-industrială.

Proporţia uraganelor de intensitate mare sau a cicloanelor tropicale a crescut din cauza temperaturilor mai mari la nivel mondial, potrivit ONU. Valurile de căldură au devenit mai frecvente şi durează mai mult.

Oamenii de ştiinţă au constatat, de asemenea, că furtunile sunt mai predispuse să dureze şi să ducă la acumularea unei cantităţi de precipitaţii mai mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...