G4Media.ro

Cei mai mulți dintre americani se opun despăgubirilor financiare pentru urmașii sclavilor…

Cei mai mulți dintre americani se opun despăgubirilor financiare pentru urmașii sclavilor de culoare. Suma minimă acordata unei persoane ar fi de 40.000-60.000 de dolari

Ideea acordării de despăgubiri financiare pentru descendenții sclavilor de culoare din Statele Unite rămâne nepopulară în rândul majorității americanilor, indică un sondaj de opinie dat publicității în această saptamâna, doar 29% dintre respondenții anchetei Gallup fiind în favoarea acestor plăti.

Aproximativ 67% dintre americani consideră că guvernul nu ar trebui să ofere bani americanilor de culoare, care sunt urmași ai sclavilor.

Discuția acordării de despăgubiri financiare afro-americanilor a revenit în dezbatere în ultima perioadă după ce mai mulți dintre candidații democrați pentru Casa Albă au afirmat că sunt în favoarea acestui gen de plăti, iar unii dintre ei au încercat să facă din acest subiect una dintre temele favorite în campania pentru alegerile din 2020.

Cei mai mulți dintre republicani se opun acestei inițiative, care, conform unor estimări, ar presupune acordarea unei sume minime de 40.000 până la 60.000 de dolari de persoană.

Potrivit sondajului Gallup realizat la nivel național la mijlocul lunii iulie, o majoritate covârsitoare a americanilor se opun acordării de despăgubiri financiare persoanelor de culoare.

Doar 29% dintre cei chestionați au declarat că guvernul ar trebui să efectueze astfel de plăți, în timp ce 4% dintre americanii intervievați de Gallup nu au avut nicio opinie legată de acest subiect.

Gallup notează că, spre deosebire de opinia nefavorabilă a majorității americanilor, răspunsurile oferite de persoanele de culoare au prezentat o imagine complet diferită: 73% dintre aceștia au considerat că guvernul ar trebui să plătească despăgubiri financiare, în timp ce 25% dintre ei se opun acestor plăti.

În schimb, doar 16% dintre americanii albi și-au exprimat susținerea pentru despăgubirile financiare acordate afro-americanilor, față de 81% dintre ei care se opun inițiativei.

În ceea ce privește cele două mari partide americane, răspunsurile au fost și ele foarte diferite.

Dacă respondenții care s-au declarat republicani sau independenți care votează în general Partidul Republican au fost aproape unanimi în opoziția lor față de ideea reparațiilor în bani (90% se opun inițiativei, 8% sunt în favoarea ei), democrații și independenții care susțin democrații au fost divizați în ceea ce privește aceasta chestiune (49% se opun, în timp ce 47% s-au declarat în favoarea ideii).

Totuși, susținerea pentru despăgubiri în rândul democraților a crescut de la 25% în 2002, ceea ce arată, afirmă analiștii, că există un curent favorabil în partid pentru această propunere.

Gallup notează că, în ciuda sprijinului general redus pentru acordarea de despăgubiri financiare, ponderea americanilor în favoarea acestei idei controversate a crescut ușor în ultimele două decenii.

La începutul anului 2002, doar 14% dintre americani susțineau o astfel de propunere. De atunci, sprijinul pentru despăgubiri a crescut ușor în rândul albilor, de la 6% la 16%, în timp ce a crescut în rândul negrilor – de la o majoritate simplă în 2002 la aproape trei sferturi astăzi.

La nivel regional, americanii care locuiesc în estul țării (35%) oferă cea mai mare rată de susținere pentru o astfel de initiativă, în timp ce doar 24% dintre locuitorii din Midwest sunt de acord cu despăgubirile financiare.

În sudul Americii, o zonă care include majoritatea celor 11 „state sclave” care s-au retras din uniune, 27% dintre americani afirma că guvernul ar trebui să efectueze astfel de plăți, în timp ce 69% spun că nu ar trebui.

Rezultatele sondajului Gallup sunt foarte apropiate de cele ale altor anchete realizate în ultimele câteva luni. De exemplu, un sondaj NPR/PBS NewsHour/Marist realizat la mijlocul lunii iulie a constatat că doar 27% dintre respondenți au afirmat că acordarea de despăgubiri urmașilor sclavilor este „o idee bună.”

Un subiect delicat

Sursa: G4Media.ro

Ideea acordării de despăgubiri în bani afro-americanilor ce sunt urmași ai sclavilor negri este una controversată și care a provocat disutii aprinse în Statele Unite în ultimele decenii.

Subiectul a revenit în actualitate după ce, în luna ianuarie a acestui an, democrata Sheila Jackson Lee (care reprezintă statul Texas în Congresul de la Washington) a reintrodus o inițiativa legislativă în Camera Reprezentanților care prevede înfiintarea unei comisii care să studieze propunerea de acordare de compensații persoanelor de culoare.

Documentul intitulat H.R. 40 – Commission to Study and Develop Reparation Proposals for African-Americans Act a fost promovat constant după 1989 de către John Coyers, democrat de Michigan, fără însa să aibă succes.

Proiectul de lege, care a făcut obiectul unei audieri desfășurate la 19 iunie în cadrul Subcommittee on the Constitution, Civil Rights, and Civil Liberties, a fost susținut de senatorul Cory Booker (un democrat din New Jersey, înscris în cursa din interiorul Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale de anul viitor), actorul Danny Glover și scriitorul Ta-Nehisi Coates. Acesta din urmă este autorul articolului „The Case for Reparations,” publicat de revista The Atlantic în 2014 și care a provocat numeroase discuții în Statele Unite.

De altfel, în timpul audierilor din Congres desfășurate în urmă cu câteva saptamâni (primele de acest fel organizate în ultimii zece ani în legislativul de la Washington), Coates a afirmat: „Este imposibil să ne imaginăm America fără moștenirea sclaviei. Timp de un secol după Războiul Civil, negrii au fost supuși unei campanii de teroare neînduratoare. Victimele acelui jaf trăiesc și astăzi.”

Subiectul despăgubirilor acordate persoanelor de culoare este unul îmbratisat de unii dintre candidații democrați pentru Casa Albă.

În aprilie, Cary Booker a introdus în Senat un proiect de lege similar inițiativei H.R. 40 din Camera Repretentantilor. De asemenea, mai mulți dintre colegii săi democrați înscrisi în cursa prezidențială, precum senatoarea Kamala Harris din California, senatoarea Elizabeth Warren din Massachusetts și fostul secretar pentru locuințe și dezvoltare urbană, Julián Castro, au anunțat că susțin ideea de a studia propunerile de despăgubiri potențiale acordate afro-americanilor.

La rândul ei, o altă candidată democrată, Marianne Williamson, a vehiculat ideea unui „program de despăgubiri” ce va costa contribuabilul american între 200 și 500 de miliarde de dolari.

În sfârsit, trebuie menționat că mai mulți candidați democrați pentru Casa Alba și-au exprimat sprijinul concret pentru politici rasiale neutre, care au drept scop eliminarea diviziunii rasiale din cauza bogăției.

De partea lor, republicanii par să se opună aproape în totalitate inițiativei care vizează despăgubirea financiară a persoanelor de culoare. Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a spus că el consideră că reparațiile pentru sclavie nu sunt „o idee bună” și că „nimeni din acest moment nu a fost responsabil pentru sclavie.”

Gallup notează că, deoarece relațiile de rasă, disparitățile rasiale și percepțiile discriminării joacă un rol mai central în politica națională americană, unii lideri din stânga eșichierului politic au propus revizuirea problemei compensațiilor pentru americanii descendenți ai sclavilor.

Deși există un dezacord serios între grupurile rasiale și chiar și în rândul democraților cu privire la eficacitatea plăților în numerar inițiate de guvern, republicanii sunt aproape unanimi în opoziția lor față de o astfel de politică.

Analiștii notează că acest lucru reprezintă nu doar un blocaj aproape insurmontabil pentru adoptarea unui astfel de proiect de lege, dar președintele Donald Trump și partidul său l-ar putea folosi ca să divizeze și mai mult baza alegătorilor democrați în persvectiva scrutinului din luna noiembrie a anului viitor.

Care ar fi despăgubirile

În timp ce despăgubirile ar putea lua multe forme, cea mai simplă, dar și cea mai discutată, ar fi plățile în numerar efectuate de către guvern către descendenții sclavilor negri.

Una dintre propunerile cele mai comentate se referă la despăgubiri financiare care să ajungă la minimum 40.000 până la 60.000 de dolari de persoană, potrivit profesorului William Darity Jr. de la Duke University și scriitorului A. Kirsten Mullen.

După estimările lor, aproximativ 35 de milioane de americani de culoare ar fi eligibili pentru a primi acesti bani. Despăgubirile financiare ar trebui să vizeze creșterea venitului mediu pentru familiile de culoare, pentru a atinge venitul mediu al familiilor albe.

Susținătorii compensațiilor financiare afirmă că banii ar contribui la soluționarea si chiar eliminarea unora dintre moștenirile sclaviei, inclusiv rasismul persistent și sistemic, discriminarea la locul de muncă, discriminarea în ceea ce privește obținerea de locuințe și împrumuturi și diferența de bogăție dintre albi și negri.

Federal Reserve Board a afirmat că familiile negre au avut un venit minim și mediu cu 15% mai mic față de familiile albe în 2016, la mai bine de 150 de ani de la emanciparea sclavilor americani.

Surse: Gallup, Market Watch, NBC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Urmașii populației indigene, așa numitele piei roșii, măcelărită de omul alb, de ce nu e și ea despăgubită? Sau nu mai e cine să fie despăgubit???

  2. has political correctness gone too far?

  3. Să li se dea, dar să se întoarcă în Africa! Vă dați seama cîte kile de banane cumpără cu 40.000 de dolari!?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.