G4Media.ro

„Cei 30 de ticăloși.” Cum au ajuns „democrații vulnerabili” motiv de dispută…

Sursa: Facebook

„Cei 30 de ticăloși.” Cum au ajuns „democrații vulnerabili” motiv de dispută în SUA

Congresmanul democrat, Jeff Van Drew, care reprezintă statul New Jersey, urmează să își părăsescă partidul și să se alăture Partidului Republican, într-o perioadă extrem de tensionată pe scena politică americană, marcată de continuarea procedurii de punere sub acuzare și demitere a președintelui Donald Trump în scandalul Ukrainegate. Van Drew este unul dintre cei mai moderați membri ai grupului din Congres ai Partidului Democrat și printre cei 31 de congresmeni democrați care au reușit să câștige alegerile intermediare în 2018 în districte care votaseră cu Trump cu doar doi ani înainte. Supranumiți „Dirty 30,” cu referire la faimosul film de razboi „Duzina de ticăloși,” acești democrați sunt în prezent ținta unor campanii agresive, mai ales din partea conservatorilor, care îi consideră cruciali pentru rezultatul votului din Camera Reprezentanților privind punerea sub acuzare a liderului de la Casa Albă.

Ziarul Washington Post a relatat sâmbătă că Van Drew s-a întâlnit vineri cu Trump la Casa Albă, unde președintele l-a încurajat să se alăture Partidului Republican. Ulterior, liderul american a salutat decizia democratului într-un mesaj tweet.

Dacă se confirmă, trecerea congresmanului de New Jersey de la democrați la republicani va oferi aproape sigur acestora din urmă șansa de a declara o mică victorie în contextul politic actual atât de tensionat în Statele Unite din cauza afacerii Ukrainegate. La sfârsitul lunii octombrie, Van Drew și colegul sau din Minnesota, Colin Peterson, au fost de altfel cei doi democrați care au votat împotriva unei rezoluții în Camera Reprezentanţilor care a stabilit următorii paşi ai procedurii de impeachment declanşate împotriva preşedintelui Trump (documentul a fost aprobat cu 232 de voturi pentru, 196 împotrivă și patru abțineri, fiind votat conform liniei de partid).

În plus, pe măsură ce procedura de inculpare a lui Trump a continuat, Van Drew a afirmat constant că se opune acțiunii democraților. El a susținut că colegii săi din Partidul Democrat stabilesc un precedent periculos pentru viitorii președinți prin declanșarea procedurii de impeachment, mai ales din cauza probabilității foarte mari că Trump va fi achitat de către senatori.

La începutul acestei luni, policitianul democrat a afirmat, referindu-se la inculparea lui Trump: „Va fi exonerat în Senat, va vorbi despre asta mult și probabil că va ajuta la realegerea sa. Asta am reușit să facem. În același timp, punerea sub acuzare (a unui președinte) poate deveni un lucru mai obișnuit, de genul Hei, ne obișnuim cu acest proces, putem face acest lucru mai des atunci când nu ne place ceva.”

Situația lui Van Drew nu este însa una singulară printre democrați. În acest moment, există 31 de congresmeni democrați care au reușit să câștige alegerile intermediare în 2018 în districte care votaseră cu Trump cu doar doi ani înainte. Supranumiți „Dirty 30” de catre conservatori, aceștia sunt considerați cruciali în aprobarea, de către Camera Reprezentanților, a celor două articole de inculpare ale lui Trump (abuz de putere și obstrucționarea Congresului).

Reamintim că în Cameră este necesară o majoritate simplă pentru a aproba articolele de punere sub acuzare (democrații au 233 din cele 431 de mandate și, în acest moment, ei îl pot pune sub acuzare pe Trump fără să aibă nevoie de vreun vot republican), iar în Senat este nevoie de o majoritate de două treimi (67%).

În Senat sunt 53 de republicani, 45 de democrați și doi independenți care votează în general cu democrații. Dacă ar vota toți cei 100 de senatori, cel puțon 20 de republicani și toți democrații și independenții ar trebui să voteze împotriva președintelui Trump. E nevoie așadar de 67 de voturi pentru ca președintele să fie demis. Cei mai mulți dintre analiști anticipează că Trump va fi pus sub acuzare în Camera Reprezentanților, unde democrații dețin o majoritate confortabilă, însă va fi achitat de către Senat și nu va fi demis din funcție.

Lupta pentru „Dirty 30”

Importanța celor 31 de congresmeni democrați este semnificativă și, prin urmare, nu este de mirare că ei au devenit țintele unor campanii agresive, din partea ambelor partide, care încearca să-i influențeze și să-i determine să voteze în funcție de interesul formațiunii.

Aliații lui Trump, în special, urmează să inunde alegătorii din 31 de districte congresionale cu spoturi TV, reclame Facebook, texte și mesaje tweet în valoare de milioane de dolari. Numitorul comun al acestor eforturi agresive este acela că „stânga radicală” încearcă să-l înlăture pe președinte în urma unei „vânătoare de vrăjitoare” – și că reprezentantul democrat din cele 31 de districte este complice la acest spectacol politic ieftin.

Organizațiile conservatoare susțin că procedura inculpării lui Trump le-a oferit o ocazie majoră de a câstiga acele mandate vulnerabile la alegerile din 2020, parte a unor eforturi de lungă durată pentru a reface majoritatea republicană în Camera Reprezentanților în noiembrie viitor.

„Cel puțin 31 de democrați din Camera își urăsc viața în acest moment,” a declarat Matt Schlapp, președintele American Conservative Union, cea mai veche organizație conservatoare de masă din Statele Unite.

Președintele Trump a scris sâmbătă un mesaj tweet despre efortul de influențare a „Celor 30 de ticăloși,” în timp ce fiul său, Donald Trump Jr., i-a încurajat pe susținătorii săi de pe Twitter să-i preseze pe cei 31 de congresmeni. „Sună-i non-stop, trimite-le mesaje tweet, spune-le că acest lucru nu va sta în picioare și îți vei aminti de acest lucru în noiembrie!” a scris el într-un mesaj postat pe contul sau de Twitter pentru cei 4.13 milioane de urmăritori.

Jenny Beth Martin, co-fondatoare mișcării Tea Party Patriots, a insistat că coaliția conservatoare, pe care a numit-o „Fight Impeachment Now,” ar putea servi drept „un multiplicator de forță pentru membrii Congresului care luptă împotriva impeachment-ului.” Unele dintre cele mai mari nume din cercurile conservatoare s-au alăturat acestei campanii – FreedomWorks, American Conservative Union, Heritage Action, Presidential Coalition și America First Policies.

Conservatorii care-i vizează pe cei 31 de democrați folosesc o varietate de strategii. Unii le cer susținătorilor lor să ia legătura cu congresmenii, în timp ce alții le cer să se prezinte la dezbaterile la care participă politicienii democrati și la birourile acestora din Congres, precum și să-l apere pe președinte pe rețelele de socializare. Unele dintre organizații cheltuiesc milioane de dolari pe spoturi publicitare la televizor.

Conform informațiilor, oficiali de la Casă Albă participa la eforturile conservatoare. În paralel, Administrația Trump a declanșat propriile eforturi de influențare a celor 31 de congresmeni democrați.

Membri ai grupărilor conservatoare afirmă că eforturile lor au fost deja răsplătite. Ei prezintă ca dovadă în acest sens planurile unor democrați vulnerabili care au încercat săptămâna trecută să propună doar cenzurarea politică a lui Trump în locul procedurii de impeachment, fără însă ca eforturile lor să aibă prea mare succes, potrivit Politico.

Ce vor face democrații vulnerabili

Nu este clar cât de eficientă va fi pe termen scurt campania de publicitate și influențare desfășurată de conservatori. Democrații se așteaptă doar ca o mână de congresmeni să voteze împotriva punerii sub acuzare a lui Trump în Camera Reprezentanților, în cursul votului care va avea loc în această săptămâna. În același timp, pe termen lung, pare puțin probabil ca republicanii să preia controlul Camerei anul viitor, cu excepția cazului în care partidul va găsi modalitatea ideală de a recâștiga alegătorii din suburbii.

Cert este că cei 31 de democrați vizați sunt împrăștiați în mai multe state americane, de la New York până în Carolina de Sud și Michigan. Dar cel mai important este faptul că ei reprezintă districte care votează în general cu republicanii. De exemplu, o duzină din cei 31 de congresmeni reprezintă districte care au votat pentru ultimii trei candidați prezidențiali republicani – Trump, Mitt Romney și John McCain.

Nu este așadar de mirare că fiecare dintre cei 31 de politicieni va trebui să dea un vot dificil din punct de vedere politic în această săptămână pentru a-l inculpa pe Trump. Analiștii cred ca voturile lor în privința celor două articole de acuzare a președintelui ar putea defini campaniile lor electorale pentru 2020 și chiar carierele lor politice.

Cei mai mulți dintre cei 31 de democrați au anunțat că nu s-au decis încă cum vor vota. Unii dintre ei, în special democrații mai moderați, spun că decizia lor finală cu privire la votul pentru impeachment va depinde de ceea ce spun articolele de punere sub acuzare. Democratul de Staten Island, Max Rose, a declarat de exemplu că divizarea americanilor privind inculparea lui Trump se reflectă în districtul său, unde Trump a obținut 54% din voturi în 2016, dar unde democrații au preluat controlul doi ani mai târziu. „Unii oameni sunt fericiți că se întâmplă acest lucru. Unii oameni sunt furioși că se întâmplă acest lucru,” a declarat congresmanul, adăugând că altor alegători nu le pasă sau nu acordă atenție evenimentelor. „Despre ce este vorba aici este să arăt integritate și să respect jurământul meu față de Constituție.”

La rândul său, Elissa Slotkin din Michigan a spus că aude solicitari de la o mulțime de alegători care doresc ca ea să voteze „nu”. „Există mai multe persoane contra decât pentru. Am știut asta. Știam că chiar decizia de a solicita o anchetă va fi controversată și așa a fost. Nu pot lua decizii doar pe baza unui sondaj sau a unor sfaturi politice de la consultantul meu și trebuie doar să faci ceea ce crezi că este potrivit, pe baza jurământului făcut la birou și a sentimentului de integritate,” a afirmat ea.

Democrata Elaine Luria, fost ofițer în armata americană al cărei district din Virginia a votat pentru Trump la președintie, a declarat că alegătorii au avertizat-o că va risca politic dacă va vota în favoarea inculpării liderului de la Casă Albă. Și exemplele pot continua.

Una dintre strategiile adoptate de democrații vulnerabili este, potrivit Reuters, aceea de a evita discuțiile despre inculparea lui Trump, de a trece cât mai repede și prea multă fanfară peste votul din Camera Reprezentanților din această săptamână și de a se concentra pe alte subiecte, precum costurile asigurărilor medicale și repararea infrastructurii.

„Cred că este important să evaluăm faptele, să luăm o decizie și apoi să mergem mai departe. Avem o mulțime de alte lucruri la care încă mai lucrăm – lucrări de făcut,” a declarat congresmanul Ben McAdams, care a câștigat un mandat în Utah anul trecut cu mai puțin de un procent față de contracandidatul său republican.

De partea sa, Nancy Pelosi a spus că ea și ceilalți lideri ai Partidului Democrat nu încearcă să-i preseze pe democrații vulnerabili pentru a obține un vot unanim din partea propriiilor congresmeni în ceea ce privește inculparea lui Trump. „Oamenii trebuie să ia propriile decizii,” a spus ea săptămâna trecută „Nu le spun nimic acestora.”

Surse din interiorul Partidului Democrat, citate de ziariștii americani, au afirmat însă că, în ultimele săptămâni, liderii formațiunii au făcut un lobby susținut pe lângă democrații vulnerabili pentru a face ca aceștia să respecte poziția oficială a partidului, iar, în cazul în care vor exista totuși dizidențe, acestea să fie cât mai puțin numeroase și să nu creeze surprize neplăcute în timpul votului din Camera Reprezentanților.

Surse: TIME, Politico, Washington Post, Financial Post, Reuters

Foto: Facebook / Casa Albă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Și pe americani îi întrecem…

    … la numărul de parlamentari.

  2. Trump va câştiga probabil al doilea mandat, ajutat de corupţia republicanilor, prostia votanţilor, hackerii lui Putin etc.

    • @Monica: Te pomenesti ca trump o fi un monument de cinste!

    • Trump tocmai a fost obligat de justitie sa doneze 2 milioane de dolari ca sa scape de procesul in care era acuzat ca, impreuna cu copiii lui, a deturnat bani de la organizatia lui de caritate.

      Si la Dragnea au mers lucrurile mai greu, dar vine randul si lui Trump, stai linistit.

    • Probabil ca ar fi ajutat mai mult daca puneai punct in loc de virgula cand se termina propozitia, si scoteai spatiul inainte de semnul de intrebare. Dar e OK si asa. Chiar si fara dictionar.

      Dar pana una alta, e cinstit sa folosesti in scopuri personale bani donati in scopuri caritabile? Ce zice dictionarul?

  3. Procedura numita Impeachment este una legala ,ce nu duce inevitabil la destituirea presedintelui . Lupta se da la nivel de imagine ,la nivel de vulnerabilitate tot ca imagine , iar partidul Democrat doreste prin aceasta procedura sa creeze un curent imediat in viitor (raportat la votanti )anti Trump . Miza sta chiar in aceasta lupta de racolare de congresmeni,de o parte si de alta a scenei politice . Partidul care va reusi atragerea la votul din Congresul american si apoi din senat a unui numar de politicieni din partidul contrapus, iese cistigat ca imagine la alegerile prezidentiale de la anul . toata lumea stia inca de la inceput ca presedintele Trump nu poate fi demis , totul se joaca la nivel de imagine si la punerea in evidenta a unui candidat democrat cu sanse maximale in alegerile de la anul .Jocul este insa intr-o faza initiala ,mai este mult pina la alegeri .

  4. PSDul americanilor sunt Republicanii: corupti pana in maduva oaselor. trisori in alegeri (de la gerrymandering la steregerea votantilor de pe liste), a doua zi dupa au pierdut in urma alegerilor partiale din 2018 majoritatea in unele Senate si Camere satale, au popula administratia cu sinecuristi, FIX ca PSD-ul, plus au trecut legi cu sustinere de 20% in randul populatie, inainte ca noua putere sa isi preia mandatul. Daca asta nu e coruptie, ce e?

    PSDul a pastrat trasatura esentiala a comunismului (care ii caracterizeaza si pe Republicani din plin): coruptia, ipocrizia, demagogia, minciuna… stirile false de la Fox New si radiourile din grupul Sinclair sunt fix ce sunt Antena 3 aici…

  5. @Alex Este exact invers de cum spui tu. Democratii sunt PSD-ul din America, cu membri care sunt dedicati trup si suflet cauzelor socialiste de pe glob (Venezuela, Cuba, Palestina, Bolivia etc). Iar CNN, NY Times sau Washington Post sunt instrumente de propaganda a la Pravda, cu emisiuni si materiale copiate din manualul KGB. Lor li se adauga cam 95% din presa americana, vadit neobiectiva si partizana in favoarea democratilor.
    Nu cred ca exista mai mari corupti in America decat democratii, de la familia Kennedy, la dinastia Clinton si terminand cu cele patru amazoane din Squadul socialist. Cel putin doua dintre acestea din urma sunt investigate pentru deturnare de fonduri in campania electorala.
    Asa ca, mai incet cu acuzatiile la adresa republicanilor, caci mi se pare ca locuiesti intr-un univers paralel.

  6. Ii vine manusa scandalul lu’ Trampalache. La asta se pricepe cel mai bine.
    O sa ia si al doilea mandat.
    Democratii au ravasit lumea cu Primavara Araba.