G4Media.ro

CEDO a condamnat România în cazul închisorilor CIA: S-a dovedit că centre…

CEDO a condamnat România în cazul închisorilor CIA: S-a dovedit că centre secrete de detenție au funcționat în România din septembrie 2003 până în noiembrie 2005

CEDO a condamnat joi România în cauza Nahsiri, terorist Al Qaeda, obligând statul român să-i plătească 100 de mii de euro și a constatat că România a găzduit centre secrete de detenție ale CIA între septembrie 2003 și noiembrie 2005. Nashiri se află în prezent la Guantanamo Bay. CEDO a constatat violarea, de către statul român, a mai multor drepturi fundamentale din Convenție în cazul Nashiri (supunerea la tratamente inumane și degradante, dreptul la libertate și securitate, dreptul la un proces echitabil etc). Vezi aici comunicatul Curții

CEDO a condamnat joi și Lituania într-o cauză similară.

În decizia pronunțată joi, CEDO face trimitere la un raport întocmit de Senatul Statelor Unite în 2004 pe tema actelor de tortură și interogatoriilor efectuate de CIA.

”O citire atentă a a raportului a permis Curții să concluzioneze că centrul de detenție cunoscut drept Detention Site Black, unul dintre locurile unde Al Nashiri a fost ținut, era localizat în România. Pe baza tuturor materialelor, care sunt rezultatul unei cercetări extinse și meticuloase realizate de experți și politicieni de cel mai înalt nivel de integritate și competență, Curtea a concluzionat că s-a dovedit că un centru secret de detenție al CIA a operat în România din septembrie 2003 până în noiembrie 2005 și că domnul Al Nashiri a fost deținut acolo din aprilie 2014 până cel târziu în noiembrie 2005. România a cunoscut scopul activităților CIA pe teritoriul ei și a cooperat. A fost de asemenea clar că astfel de activități i-au pus în pericol drepturile domnului Nashiri” (Vezi aici decizia integral)

De origine saudită, Al Nashiri, născut în anul 1965, a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că i-ar fi încălcat drepturile, atunci când ar fi permis CIA să aibă închisori pe teritoriul său, unde s-ar fi practicat tortura.

Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri, care se află în penitenciarul de la Guantanamo Bay, este suspectat ca fiind printre responsabilii unor atacuri teroriste comise împotriva USS Cole, în Golful Aden, din Yemen (în octombrie 2000), și că ar fi jucat un rol în atacul unui petrolier francez, doi ani mai târziu.

În plângerea pe care a făcut-o la CEDO, Al Nashiri susține că a fost victima unei acțiuni de extrădare extraordinară, realizată de CIA, prin transfer extrajudiciar către închisorile secrete din diverse țări, printre care România și Polonia. Acesta afirmă, potrivit documentelor oficiale ale CEDO, că a fost deținut în România, din 12 aprilie 2004 până la o dată necunoscută, înainte de 6 septembrie 2006, și înainte de a fi transferat și închis la Guantanamo, “cu știința autorităților române, în scopul interogării sale, perioadă în care a fost torturat”.

Plângerile lui Al Nashiri, în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului, se referă la trei probleme principale: rele tratamente aplicate în România, în timp ce se afla în custodia SUA; transferul ilegal din România și eșecul României în a desfășura o anchetă eficientă asupra circumstanțelor care au permis detenția, relele tratamente aplicate și transferul său de pe teritoriul românesc.
O audiere publică în acest caz a avut loc la sfârșitul lunii iunie 2016, iar la sfârșitul acestei luni, judecătorii CEDO vor da o primă sentință.

Aflată într-o situație similară, Polonia a fost condamnată la CEDO după ce judecătorii au stabilit că Guvernul Poloniei a colaborat cu CIA și a înființat un centru secret de detenție la baza militară Stare Kiejkuty. CEDO a sancționat și faptul că Polonia nu a lansat o anchetă adecvată cu privire la încălcarea drepturilor omului în cazul a doi bărbați, suspectați de terorism, care au fost torturați în închisoarea secretă a CIA în cursul anilor 2002 și 2003. În cauză, Polonia a fost obligată să achite compensații în valoare de 230.000 de euro.

Reprezentanții statului român au negat că pe teritoriul țării noastre ar fi activat un centru de detenție al CIA.

Prin comunicări publice, reprezentanții Ministerului de Externe au afirmat, după apariția informațiilor referitoare la acest subiect, că „autoritățile române nu dețin niciun fel de informații din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenție ale CIA sau că aeroporturile românești ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenția unor prizonieri suspectați de acte de terorism”.

Vom reveni cu detalii

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. 2003. Cine era prim ministru in 2003? Cine era presedinte?

  2. Se stie de mult timp cine a autorizat operatiunea in RO: I.M. Pascu

  3. Oare cât timp mai trece până când îl veți învinovăți pentru asta pe Vladimir Putin? Asta da drăcovenie: CIA controlată de ruși! Trebuie să recunoașteți că până și ”maestrului” Tăpălagă i-ar fi greu s-o spună și el nu se sfiește atunci când e vorba de Rusia.