G4Media.ro

Cea mai veche colecție de păsări, mamifere, vertebrate și plante din România…

Cea mai veche colecție de păsări, mamifere, vertebrate și plante din România rămâne în administrarea Primăriei Aiud după ce Eparhia Reformată din Ardeal a pierdut procesul de retrocedare

Eparhia Reformată din Ardeal a pierdut definitiv procesul cu Comisia Specială de Retrocedare și Municipiul Aiud pentru retrocedarea celei mai vechi colecții de științe naturale din România. Colecția este găzduită de Colegiul Național „Bethlen Gabor” din oraș. Clădirea apartine tot Eparhiei Reformate, ia primăria plătește lunar o chirie simbolică de un leu.

Ceea ce azi se poate vedea la muzeu se constituie în nu mai puțin de 52 de colecții (de păsări, mamifere, vertebrate, botanică, etc.), împărțite pe patru săli. Vitrinele expun aproape 30.000 de piese, unele autohtone, altele culese din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

O decizie anterioară a Curții de Apel Alba Iulia, care împărțea colecția în două, a fost anulată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Soluția pe scurt: Respinge acțiunea formulată de Eparhia Reformată din Ardeal, ca neîntemeiată. Adminte cererea de intervenție accesorie formulată de municipiul Aiud.

Primarul din Aiud, Oana Badea, spune că este vorba despre o colecție extrem de valoroasă care însumează zeci de mii de piese aparțind Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud.

Muzeul își desfășoară activitatea în clădirea Colegiului Național „Bethlen Gabor”, care aparține tot Eparhiei Reformate din Ardeal. În spațiul colegiului se află colecțiile, pentru găzduirea cărora primăria plătește o chirie de 1 leu pe lună, grație unei înțelegeri cu conducerea instituției.

Oana Badea spune că muzeul și colecțiile vor rămâne în administrarea primăriei și vor fi puse și mai mult în valoare în viitor, grație unei colaborări cu Muzeul Astra din Sibiu.

Ca valoare de patrimoniu și diversitate, Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud este considerat al doilea din România, după Muzeul „Grigore Antipa” din București, a adăugat Oana Badea.

Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud e cel mai vechi muzeu de profil din țară. Deși înființat în 1796, el deținea încă din 1720 o colecție impresionantă, căreia i-au fost adăugate anual piese noi.

Muzeul își are începutul în vechiul „Raritatum et rerum naturalium museum” fondat în anul 1796 la iniţiativa profesorului Benko Ferencz (1745-1816), care a organizat pentru prima dată colecţiile existente în cadrul colegiului Bethlen din localitate. Componenţa patrimoniului muzeal la data înfiinţării ne este cunoscută din „Catalogus raritatum et benefactorum No II”, document ce se păstrează la Biblioteca documentară din oraş.

Sursă foto: Muzeul de Științele Naturii Aiud – Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Oare ce voiau popii sa faca cu colectia? Sa cheltuie eparhia pentru întretinere? Sau s-o „valorifice” cum stiu ei mai bine?