G4Media.ro

„Cea mai importantă moștenire a lui Trump”: Senatul confirmă în ritm record…

„Cea mai importantă moștenire a lui Trump”: Senatul confirmă în ritm record judecătorii nominalizați de liderul de la Casa Albă

Senatul de la Washington, dominat de republicani, continuă să confirme în ritm accelerat judecătorii conservatori nominalizați de către președintele Donald Trump, într-o mișcare despre care analiștii americani susțin că reprezintă „o schimbare fundamentală” a peisajului juridic din Statele Unite. Conform datelor, senatorii au confirmat pâna în prezent 84 de judecători nominalizați de liderul de la Casa Albă, inclusiv 29 la curțile de apel și doi judecători asociați la Curtea Supremă.

Magistrații numiți de Trump reprezintă în acest moment o șesime din judecătorii activi aflați în tribunalele federale, majoritatea dintre ei proveniți din rândul foartei influente Federalist Society. Experții se așteaptă ca situația să continue și după ce noul Congres își va prelua atribuțiile, la începutul lunii ianuarie 2019, căci Senatul – camera legislativă însarcinată cu confirmarea judecătorilor – va rămâne dominat de republicani. Acest lucru va cimenta moștenirea juridică a lui Trump și este, fără doar și poate, unul dintre cele mai importante lucruri prin care va rămâne cunoscut liderul republican, cu efecte semnificative pentru sistemul de justiție și societatea americană pentru multe generații de-acum înainte.

Potrivit informațiilor, în cei aproape doi ani din acest mandat de presedinte al lui Trump, Senatul american a confirmat 84 de judecători nominalizați de liderul republican, între care 2 judecători asociați la Curtea Supremă (Neal Gorsuch și Brett Kavanaugh), 29 de judecători la Curțile de Apel federale și 53 de magistrați la tribunalele districtuale. Alți 71 de judecători nominalizați de liderul republican așteaptă să fie confirmați de senatori, între care 13 propuși la Curțile de Apel și 56 la tribunale districtuale.

Magistrații de la curțile de apel și cele de district sunt numiți la nivel federal. Judecătorii de la curțile de apel lucrează pentru cea de-a două instanță federală ca importanță din Statele Unite, după Curtea Supremă. Aceste tribunale se ocupă de apeluri în diferite cauze din jurisdicția lor, în timp ce judecătorii instanțelor districtuale se concentrează asupra proceselor. Există 13 curți de apel în întreaga țară și 94 de instanțe districtuale. (Curțile de Apel au în jur de 50.000 de cazuri anual. Prin comparatie, Curtea Supremă audiază în jur de 70 de cazuri în fiecare an)

Cei 29 de judecători confirmați la Curțile de Apel reprezintă un număr record pentru primii doi ani ai unei administrații prezidențiale. Împreună cu magistrații de la tribunalele districtuale, judecătorii nominalizați de Trump reprezintă în acest moment unul din șapte judecători federali, aproape toți fiind aleși de către Federalist Society, organizația judecătorilor conservatori, extrem de influentă în Statele Unite. (Potrivit Alianței pentru Justiție, 83% dintre judecătorii nominalizați de Trump la Curțile de Apel sunt membri ai Federalist Society, fondată în timpul administrației Reagan și care susține interpretările „originaliste” și „textualiste” ale Constituției. Nouăzeci la sută dintre cei care așteaptă confirmarea sunt și ei membri ai societății.). Datele Heritage Foundation indică că, în data de 13 noiembrie, în al doilea an de mandat, Trump avea 84 de judecători confirmați, în timp ce Obama a avut 43 de numiri, George W. Bush 80 de numiri și George H.W. Bush 71 de numiri.

„Actuala Casă Albă a făcut din sistemul judiciar o prioritate,” a declarat Carrie Severino de la Judicial Crisis Network, un grup conservator de advocacy, vorbind despre ritmul accelerat în care Senatul republican a confirmat judecătorii nominalizați de Trump. Transformarea sistemului juridic federal reprezintă un proiect major pentru conservatori. „Acest lucru are un impact generațional,” a spus Severino. „Dacă nu au putut adopta legislația, liberalii au folosit instanțele pentru a rescrie legile. A durat ceva timp înainte ca conservatorii să-și dea seama ce se întâmplă și să riposteze.” Iar acest lucru a fost și mai evident în ultimele luni, în perioada premergătoare alegerilor intermediare din noiembrie.

În principiu, înainte ca un judecător să fie confirmat de către Senat pentru un tribunal federal sau o curte districtuală, el trebuie să apară în cadrul unei audieri în fața Comitetului Judiciar al Senatului ca să răspundă unor întrebari legate de filozofia sa juridică. Ca să accelereze confirmările, președintele comitetului, republicanul Chuck Grassley (Iowa), a decis organizarea a două audieri în octombrie, în perioada în care senatorii se aflau în vacanță preelectorală. Zece candidați au fost audiați în acest fel, primind fără probleme acceptul celor câtiva senatori republicani prezenți. Membrii democrați ai comitetului au trimis o scrisoare oficială în care au protestat împotriva acestei tactici, dar comentatorii au remarcat că niciunul dintre ei nu „s-a deranjat să se prezinte la audieri și să conteste nominalizările.”

În plus, republicanii nu au mai oprit procesul de confirmare atunci când un senator democrat din statul natal al judecătorului nominalizat a ridicat obiecții (o curtoazie tradițională cunoscută sub numele sub numele de „blue slip,”), iar liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, a organizat, de asemenea, voturi de confirmare în masă pentru cei nominalizați (într-un caz, 15 judecători au fost confirmați de către Senat într-o singură ședință). De altfel, republicanii par să nu mai țină cont foarte mult de obiecțiile senatorilor democrați, pe care i-au acuzat constant că fac tot ce le stă în putere că să blocheze propunerile lui Trump. De exemplu, unul dintre magistrați, care a fost nominalizat în luna aprilie, a fost audiat de senatori abia la 15 noiembrie.

Senatorii republicani intenționează să accelereze ultimul lot de confirmări în sesiunea care va urma vacanței de Ziua Recunoștinței din această săptămâna și să continue în același ritm în noul Congres. Senatorul republican Lindsey Graham (Carolina de Sud), care îi va lua locul lui Grassley în fruntea Comitetului Judiciar în ianuarie, a confirmat această strategie: „Dacă voi fi ales președintele (comitetului) anul viitor, vom confirma judecători, judecători și mai mulți judecători.”

Președintele Donald Trump și-a declarat de altfel entuziasmul legat de șansele sale de a crește numărul judecătorilor nominalizați, deoarece Senatul va avea cel puțin 52 de republicani în următorul Congres, de la 51 câti a avut în actuala sesiune. (Ca să fie confirmat, un magistrat are nevoie acum de aprobarea majorității simple a senatorilor, față de 60 de voturi necesare până nu demult). „Asta înseamnă că va fi mult mai ușor să primesc aprobare pentru toți judecătorii pe care îi numesc. Este o diferență extraordinară,” a afirmat el recent.

Judecătorii nominalizați de Trump ar putea avea un impact direct asupra unor aspecte precum acțiunea afirmativă, controlul armelor, libertatea religioasă și reglementările guvernamentale, ceea ce face ca problema magistratilor numiți de el să fie una crucială. Mulți conservatori cred, de altfel, că această schimbare fundamentală a sistemului american de justiție va fi principala moștenire pe care o va lăsa președintele republican. Iar importanța acestui lucru a fost dovedită recent, în timpul convenției anuale a Federalist Society, din care provin cei mai mulți judecători conservatori.

Liderul majorității republicane, Mitch McConnell, și fostul consilier juridic al Casei Albe, Don McGahn, arhitecții agendei judiciare a lui Trump, au fost aplaudați la scenă deschisă pentru rolul lor în modificarea peisajului juridic din America în favoarea conservatorilor. Prilej pentru McConnell să reconfirme că nominalizarile magistraților conservatori vor continua în aceeasi cadență, cel puțin pentru următorii doi ani. „Obiectivul meu este să confirm cât mai mulți judecători la curțile de apel,” a promis el.

Surse: Washington Post, Huffington Post, Vox, USA Today, New York Post/ Foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Trump, absolut cel mai bun presedinte din istoria Americii! Felicitari si succes pana in 2024!

  2. Americanii vor suferi zeci de ani de pe urma judecatorilor lui Trump.

    Partidul Republican e pe moarte, fiindca americanii nu vor versiunea patologica a SUA propusa de republicani, asa ca singurul mod in care republicanii isi pot prelungi existenta politica e prin fortarea sau incalcarea regulilor.

    Daca republicanii nu mai pot ajunge la putere prin sustinerea cetatenilor, o vor face prin trucuri, marsavii, minciuni si incalcarea regulilor, ca atunci cand Mitch McConnell a refuzat audierea lui Merrick Garland pentru Curtea Suprema, lucru pentru care nici pana acum nu a platit.

    Republicanii sunt PSD-ul din SUA.

    • Esti cel mai haios troll:)) lasă-ne pe noi, vezi cu Olguța, ilan, basescu videanu oprea… comuniști de ăștia de-ai voștri pe care ii slăviți pentru 5 lei in plus pa leafa…

  3. Presedintele Trump s-a leapadat definitiv de caracter dupa ce Printul asasin saudit l-a inamolit cu bani.