G4Media.ro

Ce prevede aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru restabilirea păcii în Donbas. Capitularea Ucrainei…

Ce prevede aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru restabilirea păcii în Donbas. Capitularea Ucrainei sau o formulă de compromis pentru încetarea conflictului?

Presa din Ucraina a publicat textul complet al documentului care conţine aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru soluţionarea conflictului din Donbas, semnat pe 1 octombrie, la Minsk, de către reprezentanţii trimişi de Kiev, Moscova, republicile separatiste şi OSCE, scrie Strana.ua, citată de Rador.

Potrivit acestui document, Ucraina trebuie să adopte o lege specială, conform căreia pe teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Luhansk trebuie să fie organizate alegeri locale, monitorizate de reprezentanți ai OSCE și ai ODIHR. În ziua alegerilor (la ora locală 20:00), în Ucraina ar urma să intre în vigoare o lege provizorie care acordă Donbasului un statut special.

Legea respectivă va căpăta caracter permanent doar după ce OSCE va confirma că scrutinul în zona separatistă s-a desfăşurat cu respectarea cerințelor democratice. Presa ucraineană atrage atenţia că documentul apărut în spaţiul public nu prevede şi retragerea trupelor de pe linia frontului sau transferul către Ucraina a controlului asupra frontierei cu Rusia, deşi, marţi seară, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că „formula Steinmeier” aprobată de toate părţile include şi aceste aspecte.

Amintim că, potrivit unor informaţii anterioare publicate de presa din Ucraina, Grupul trilateral de contact de la Minsk a convenit, marţi, asupra așa-numitei „formule Steinmeier”, propusă de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas, prin retragerea forţelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă. Decizia Kievului de a accepta „formula Steinmeier” a generat proteste la Kiev, unde câteva sute de ucraineni s-au adunat, marţi seară, pentru a manifesta în Piaţa Independenţei, condamnând „capitularea ţării în faţa Rusiei”.(www.strana.ua – 2 octombrie)/sdan/cciulu

Conducerea autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei au făcut o declaraţie comună cu privire la semnarea, la Minsk, a aşa-numitei „formule Steinmeier” pentru restabilirea păcii în Donbas – scrie ziarul Korrespondent.

„Ucraina, datorită Rusiei, Germaniei și Franței, a semnat, marţi, în sfârșit ‘formula Steinmeier’, care garantează un statut special pentru Donbas. Astfel, Ucraina recunoaște dreptul special al poporului din Donbas de a-și decide soarta în mod independent. Noi vom decide singuri în ce limbă vrem să vorbim, ce fel de economie vrem să avem, cum să ne formăm sistemul judiciar, modul în care miliţiile noastre populare îi apără pe cetăţeni şi felul în care ne vom integra cu Rusia. Aceasta este afacerea noastră, obiectivul nostru” – se arată în declarația separatiştilor.

Aceştia mai subliniază că „republicile” vor „continua negocierile la Minsk, pentru a ajunge, în cele din urmă, la autoguvernare și autodeterminare deplină”.

Totodată, separatiștii îi cer președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, „să nu dicteze condiţii”. „Când afirmă că alegerile din Donbas vor fi organizate doar atunci când Ucraina va recupera controlul asupra frontierei, el (Volodimir Zelenski, n.red) nu înțelege că nu lui îi revine să decidă când vor avea loc alegerile, ci noi trebuie să decidem acest lucru.

Autoritățile de la Kiev nu vor obține niciun control asupra frontierei” – se mai arată în declaraţia comună a separatiştilor din Doneţk şi Luhansk. În plus, aceştia cer Kievului să elaboreze împreună noua lege privind statutul special al Donbasului, anunțată anterior de către preşedintele Zelenski.

„Vrem să-l avertizăm pe domnul Zelenski împotriva unor acțiuni imprudente. Dacă dorește să obțină o coexistență pașnică cu Republica Populară Doneţk şi cu Republica Populară Luhansk, să intre în dialog direct cu noi și să nu facă declarații unilaterale fără sens” – au avertizat separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, lider al partidului Solidaritatea Europeană, critică decizia noii conduceri a Ucrainei de a semna, la Minsk, aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru Donbas, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în zona separatistă.

„Prin acceptarea așa-numitei formule Steinmeier, Ucraina a renunțat la propria foaie de parcurs pentru îndeplinirea acordurilor de la Minsk, a cărei logică a fost susținută de Germania, Franța și SUA. Partidul Solidaritatea Europeană insistă ca întâi să fie rezolvate problemele de securitate şi abia apoi cele politice” – se arată într-o declaraţie a lui Poroşenko.

În opinia fostului lider ucrainean, inversarea acestor priorităţi este o „capcană” care poate duce la capitulare. „Sarcina comună a tuturor forțelor patriotice este de a preveni un astfel de scenariu. Suntem pregătiți atât să ajutăm autoritățile să iasă din această capcană, cât și să ne opunem ferm scenariilor periculoase, dacă autoritățile nu vor auzi vocea societăţii şi a opoziției” – a mai declarat Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost aşteptat de dimineaţă în Rada Supremă pentru a da explicaţii în legătură cu „formula Steinmeier”, semnată, marţi, de către Kiev, a refuzat să vorbească deputaţilor de la tribuna parlamentară, a anunţat publicaţia „Ukrainskaia Pravda”, citând surse din cadrul facţiunilor.

După cum a declarat reprezentantul Guvernului în Parlament, Irina Vereşciuk, Volodimir Zelenski a sosit de dimineaţă în Radă, dar a avut o întâlnire în regim închis cu liderii facţiunilor, pe care i-a informat în legătură cu semnarea „formulei Steinmeier”. Publicaţia citată scrie că Zelenski a încercat să-i convingă pe deputaţi că semnarea acestui document nu înseamnă capitularea Ucrainei.

Alte surse au subliniat că, preşedintele ucrainean „a fost foarte nervos, dar le-a spus deputaţilor că totul va fi bine, că el va rezolva problema şi că Parlamentul poate să se relaxeze”. Volodimir Zelenski a refuzat însă să repete declaraţiile făcute deputaţilor de la tribuna Radei, considerând că este deja prea mult şi că el „a explicat totul” public marţi seara.

Kremlinul consideră drept un lucru pozitiv semnarea de către Ucraina a „formulei Steinmeier” şi speră în avansarea e calea realizării acordului „Minsk-2”, a declarat secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

„Însăşi semnarea „formulei Steinmeier”, care a fost acceptată de toţi participanţii „formatului Normandia”, inclusiv de către Ucraina, reprezintă un fapt pozitiv şi este, fără îndoială, un pas important pe calea realizării acordurilor care au fost convenite anterior” – a declarat Dmitri Peskov.

„Acum aş vrea să sper că vom continua să avansăm pe calea realizării acordurilor de la Minsk, fiind singura cale posibilă de rezolvare a conflictul ucrainean din sud-estul acestei țări” – a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Surse: Strana.ua/ Korrespondent/ Tass.ru/ Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. In traducere asta inseamna ca Donbasul va fi preluat oficial de Rusia (limba, educatie, economie, securitate) cu acordul si cu sprijinul Germaniei si al UE, totul pentru a nu deranja Rusia si pentru ca UE sa-si mentina interesele in Rusia.

  • Moldova ar trebui Anexata României astfel granița NATO va obliga URSS sa părăsească Ucraina. In ceea ce privește managementul pro Kremlin acesta trebuie expulzat la Kremlin in 12 ore de la Anexare

  • Pt domnu’: da’ de ce nu te muti bre in moldova ca sa ne scutesti pe noi de anexarea aia de care zici tu cu muldova.
   Nu avem nevoie de sarantocii aia din est! Moldova e teritoriu pierdut ca si Königsberg!

  • Este pierdut pentru tine, dar asta nu i seamna ca nu merita recuperata. Apropo, nemtii nu au strambat din nas la reunificare.

  • @landser
   uite, cu politete te intreb : esti de acord ca Romania sa emita acte de identitate UE la cetatenii moldoveni DESI acestia isi baga ranga in Romania ? eu unul as vrea la modul serios sa OPRIM emiterea de acte pentru ei , daca NU se integreaza in Romania nu cred ca merita sa fim fraieri in continuare

   gresesc @landser ?

 2. Pravy Sektor ar trebui sa fie in toate locurile publice din Ucraina , altfel URSS se reface prin invazia in Moldova apoi Ucraina

 3. Steinmeier si Germanii in general fac singurul lucru posibil pentru ei in situatia data: sa traga de timp si sa dea impresia ca negocierile sunt inca posibile. Iar Rusii se fac ca fac jocul lor, dar in realitate sa uite peste capul Germanilor si Francezilor mai departe sa vada ce fac Americanii si ANATO in ansamblu. Formatele astea, Normandia, Steinmeier, Cirque du Solei si alte showuri locale cu mutre preocupate sunt complet irelevante. Doar SUA si NATO in ansamblu conteaza in raporturile cu Rusia.

  • Este corect ceea ce spui doar NATO(mare parte din UE + SUA) si SUA sunt in mod real antagonice cu RUSIA. Situatia in sine are mai multe componente de interes imediat atit pentru UE cit si pentru Rusia . Conflictele inghetate sau semiinghetate trebuiesc oprite cu orisice pret . Nimeni din zona asta de lume nu are nevoie de RAZBOI . Nu cistiga nimeni , ci doar pierdem cu totii . Zona celor doua auto proclamate republici (fosta parte a UCRAINEI ce nu este stat UE) are o componenta majoritara de populatie vorbitoare de limba rusa . Acest adevar nu poate fi ignorat . Planul Steinmeier, este acceptabil in acest moment istoric pentru toti . Rusia isi creeaza un scut protector din Crimeea ,Republica Populară Doneţk şi cu Republica Populară Luhansk , parti din Georgia si Transnistria .Statul special oferit este o actiune de moment ce permite UE sa opreasca conflictele si sa reporneasca relatiile cu RUSIA, relatiile economice nu neaparat cele ce tin de organizarea statala sau politica a Rusiei . IN fapt UE nu are alta solutie , toate incercarile de a pune presiune pe Rusia nu au avut efectul scontat . Economic vorbiind ,taxele pe care America incearca sa le puna europenilor in speranta ca America se va redresa economic pe spatele altora si nu din eficacitate proprie , obliga UE (si ca vrea si ca nu vrea )sa refaca comertul cu RUSIA si cu statele satelit ale ACESTEIA. UE poate avea mari probleme economice in urma BREXITULUI fara acord (chiar daca MB. spun doar eu , intra intr-o zona necunoscuta cu ochii inchisi ). UE trebuie sa compenseze cu ceva toate aceste viitoare si posibile pagube si singura entitate apropiata geografic si pe undeva si partial europeana este RUSIA. Restul de posibile intelegeri economice cu alta state sunt benefice , dar sunt departe ca asezare geografica, fie ca se numesc Japonia ,Brazilia si toti cei atasati unui pact cu ea ,fie ca se numeste CHINA .Sa asteptam sa vedem cu se rezolva si acasta noua relatie cu RUSIA si cum se rezolva relatia cu M:B: si America .

  • Ce faci tutorele ,mai zi ceva ,sa ma riz si eu ,ca aveam o plictiseala in dibla de te durea capu – la masa . si proverbul romanesc de l-ai zis mai devreme e gresit spus , se zice despre tine tudore ca te uiti ca muta la duda , ca de de restul esti vindecat demult . Mai scoti limba la duda sau doar in oglinda .A da, am uitat ai acum oglinda cu fenta , dar degeaba tot moale ca fularul .Si daca ma mai superi tudore, in final o sa iti zic una de o sa te dea pe spate ,nu ca nu ai sta cam des asa .

  • doare tudore doare

 4. Nemtalaii, aia de gavaresc despre armata europeana ca alternativa la NATO desi trupetii se antreneaza cu cozi de matura, aviatia poate ridica in caz de urgenta maxim o trrime din aparate si fortele navale au fregate ce plutesc stramb „inarmate” cu tunuri cu apa (Ursulica era preocupata de lipsa tampoanelor), au facut un alt blat cu votcarii. La ei este traditie sa imparta diverse tari cu muscalii, sa nu uitam Polonia cand au interese comune. Acum a venit momentul de plata pentru gazul ieftin, recunoasterea ocupatiei rusesti. Multumita si fostului cancelar, mare om in Gazprom, relatia rusia-germania pare foarte stabila. Ma intreb daca idiotii aia din partidul „verzilor” de umbla cu ecologia in gura au o explicatie logica pentru inchiderea nuclearelor, redeschiderea minelor de carbuni si dependenta de gazul rusesc ?

  • Daca stii cine a avut planurile initiale de fabricare a bombei atomice ,daca stii cine a facilitat aparitia primelor rachete americane , ce au culminat cu cele ce au propulsat omul pe Luna si daca stii pe ce planuri au fost construite cele doua forte militare aparute dupa al doilea razboi mondial ,USA si URSS ,atunci fa bine si gavareste si poate accepti si planurile de construire a unei Armate Europene (daca nu iti plac planurile europene lumea e mare si poti merge repede doar spunind cuvintele magice —Pasol na turbinca vidma)Noua Armata Europeana se face si ca iti place si ca nu iti place , o alianta de natura economica se va faca cu RUSIA si ca vrei tu si ca nu vrei tu .. Armata Europeana va fi complementara partii din NATO ce in viitor fie se va atasa EUROPEI , fie va ramane integral ca si pina acum transattlantica . Prietenii ii faci greu si in timp , dusmanii peste noapte . Totul se va decide curind ,dar cred ca deja stii si tu asta .

  • Bai mafalda ai dat in ghioc sau ai ajuns si tu sa ai cablu TV si sa vezi documentare ? Planurile unei armate europene anuleaza NATO in Europa (asta au declarat micron si mutti) iar NATO (adica USA) este tot ce garanteaza securitatea europeana. Daca in mintea ta putina crezi ca germania si franta vor apara europa si nu interesele lor cu rusia e inca o dovada ca esti talamb, la fel si daca tu crezi ca Belgia, Danemarca, Spania, etc. au vointa sa apere Estul. Asa ca mars si spala gura aia cu care ventilezi rahatul rusesc si cere la cumatrul tau putinuca inca o portie de copeici.

  • Tudor , tudor, tudorel a facut …. el.Vorbeste frumos tudorica , nu fi nepoliticos daca tu nu pricepi , asta nu inseamna ca ai si dreptate …. intr-o mina . Deja ti-am explicat ce si cum , dar minat in lupta de tudorica cel viteaz -sapte dintr-o lovitura- , ai pus botul la propaganda neocomunista si acum plingi cu lacrimi de crocodil , pardon ala nu are lacrimi asa cum iti inchipui tu . Iar daca crezi ca o uniune creata de Germania si Franta numita UE va fi aparata de altcineva decit de cei doi mari si de noi toti , atunci nu numai ca esti tembel (scuze ,dar ti-am folosit cuvintul atit de drag tie tembelica ) dar chiar stai rau cu capsorul nu cu capisonul mai zervzecovici .Acum pina te opresti din plins ,da o fuga la marmacie sa cumperi niscaiva marmaceutice sa iti revii . Dar nu te speria , plinsu iti face bine a toate stiutorule de nimic .

  • Ce ma-ta’n cur ai explicat gaozare ? Cauta si vezi ce declara „liderii” europeni despre presupusa armata, apoi vezi legaturile financiare cu moscova, te bagi ca supozitorul si habar nu ai de subiect. Ia vezi gogule de unde au luat cioloveicii dispozitivele de ochire pentru tancuri, cine a facut la ei cel mai modern centru pentru fos ? A, si vezi cu Mistral cum era treaba pana sa se bage amerlocii. Da cu praf de mers si gangureste pe la alte mese, pe subiectul asta esti zob. PS. de plans se pare ca plangi tu, smiorc

  • Tudorica fara frica – nu are teama de nimica . Te sfatuiesc sa te opresti cu injuraturile adresate mie personal,nu vreau sa te fac sa plingi , deja ai inceput , injur mai la obiect ca tine . Daca ai ceva de spus, spune civilizat , daca nu mai bine taci . Iti este mai folositor . Chiar nu intelegi ce iti spun . Fa si tu daca poti diferenta intre relatii comerciale- relatii de politica externa si relatii militare.
   Priveste in ansablu care este situatia pe glob si unde se situeaza acum UE . Daca tu nu intelegi ca esti european atunci poti sa iti pui curul la bataie (o figura de stil )pentru cine vrei sau daca nu iti convine sa fii european poti merge oriunde in lume . Poate stii cine este seful NATO? Poate stii ce compozitie etnica are America si de cine a fost ea creata ?Poate stii ce legaturi exista de multa vreme intre Franta ,Germania si nu numai ,cu Rusia, pe paliere de interese ? Poate stii care este rezolvarea problemelor de natura politica aparute in aceasta parte de lume si nu numai . Poate stii ce legaturi exista intre comunitatile europene de peste tot in lume ? Poate stii cum este receptata politica UE in intreaga omenire ? Poate stii ce bunastare (invidiata de unii )a adus Germania si Franta in intreaga Europa ?Dupa ce faci un conspect si studiezi problema (sa lasi oglinda la o parte cind conspectezi )fa bine si pune picioarele in apa rece ,incet , incet ,zburdalnicia celulelor tale vor reactiona pozitiv si vei ride de fericire , cum de ai putut sa le intelegi pe toate . Hai pune gheata in lighian . Si inca o data , nu iti foloseste la nimic sa vorbesti urit ,ba chiar deranjezi oamenii ce mai citesc cite vreo fraza . Cit despre modul tau de a discuta chiar nu ma deranjeaza . Zi ce vrei . Ai acest drept . Bate cimpii cu nonsalanta .

  • O sa iti zic o mica snoava . Daca tu TUDORE- te vei naste peste 500 de ani si intimplator citeai vreun ziar ,sa zicem SCINTEIA de pe vremea lui CEAUSESCU , fara doar si poate conform convingerilor tale , ai crede degraba ca poporul Roman ar fi trait exceptional de bine si om mai iubit ca CEAUSECU nu ar fi existat pe lume . Tot asa faci si acum , citesti fel de fel de brasoave scrise de fel de fel de mucea – flaimucea (vorba nesuferitului de Vadim Tudor ) si nu poti detecta adevarul din cele ce citite . Crezi ca daca scrie in ziar este si adevarat .
   Astept sa mai injuri oleaca , poate iti face bine la ten .

  • O mare ghicitor in urina, ma opresc cand doresc, poti sa iti bagi recomandarile in rect. Pana acum tu esti ala cu smiorcaiala, nu te mai uita in oglinda cand imi raspunzi. Pai eu am spus, tu esti ala ce bate campii si da de inteles ca a vizionat documentarr despre WWII. In capul tau nu exista legaturi neuronale asa ca nu poti vedea si alte legaturi. Ti-am scris, cauta si vezi singurel care este starea armatei germane, cum au facut nemtalaii centrul FOS pentru rusii, cum cocoseii au vandut sisteme optoelectronice (ba au vrut sa le vanda si 2 Mistal), cine o sponsorizeaza pe Mariuta socialista, ce face fostul cancelar, etc. Apoi pune in ecuatie si „armata” ue, impartirea Ucrainei, nerespectarea 2% pentru armata (cerinta NATO). Vezi ca iar o dai in diverse cu USA si alte documentare vizionate de tine. Lucrurile sunt simple, lord Ismay a lamurit cum sta treaba. Cand germania a fost lasata de capul ei a facut cacatul praf, de 2 ori, si a dat foc mapamondului. Pe rusii ii cunoastem prea bine, niste barbari, doar pe noi ne-au futut de 2 secole. De cocosei ce sa zici, au facut o revolutie ce a dat in genocid, au capitulat ca niste papagali si acum au devenit califat. Asa ca toti papagalii astia de vor armata UE si independenta fata de USA uita ca au facut un rahat, s-au ridicat pe banii americanilor si au crescut paziti de ei. UE poate deveni actorul nr.1 in evonomia globala, atat si doar atat. UE nu poate avea politica externa, comuna si coerenta, si armata comuna pentru simplu motiv ca fiecare stat, chiar daca a cedat niste drepturi suzerane la aderare, are interese particulare. Sunt liber sa te injur, e democratie, si o fac fara remuscari. Cat timp aberezi ca ultimul dobitoc, flatuand savant, este singurul limbaj pe care il primesti. Esti o petarda incapabila specializata in dulcele limbaj de lemn, hai mars la supt, sau scoate banii, nu dau meditatii idiotilor in mod gratuit.

  • Plictisitor si iremediabil pierdut . Hai pa.Imi racesc gura degeaba cu tine se vede ca esti antieuropean convins de prostia din cap . Vorbeste singur cit vrei , nici macar nu ai vro urma de bun simt ,

  • De unde mortii ma-tii ai dedus ma idiotule ca sunt antieuropean convins ? Repeti ca papagalul vorbe pe care nu le pricepi. Lache flausat, iti repet : UE fara SUA (NATO) nu exista, asa ca daca imi doresc sa existe NATO si UE sa ramana ce este acum nu ce basesc unii, sunt cat se poate de proeuropean. Daca ai gurita obosita stai in banca ta si nu te mai baga ca musca in curul calului ca sa arati cat esti de paralel. Sclavete obosit, tu vrei uniune economica cu rusia comuista, tu vrei UE pazita de criminalii aia nazisti si eu sunt antieuropean, vai steaua ta de sandilau dobitoc.z

  • Este ca nu pricepi nimic ?Ai facut vreo lista de injuraturi sau le stii pe dinafara . Nu ti-am spus deja ca injuri degeaba ,mai bine mergi la un concurs de injuraturi si te racoresti acolo definitiv . habarnam- habarnamovici – habarnam e numele tau ? Te-ai intors din strafundurile comunismului si faci acum pe democratul si europeanul ,dar injuri si Franta si Germania la greu . Basinosule , da fuga la spiterie si cumpara-ti doape . Hai ma faci sa ma rid ,cum nu am mai ris demult . Cica e o vorba, desteptul renunta, asa ca astea sunt ultimile cuvinte ce ti le mai scriu . Daca vrei sa cazi de prosticut scrie .

  • Gogule, nu doar ca esti idiot dar esti si zarghit. Ma acuzi ca sunt antieuropean pentru ca imi doresc ca UE sa ramana ce este si NATO sa o pazeasca ? Esti cretin amice, bun de Balaceanca. Tu o tot freci cu o uniune economica cu rusia comuista (in genul dughinistilor) si UE sa fie pazita de fritii nazisti si apoi te miri, ca muta la pula, ca vaaai, dar vaai limbajul. Iti repet, esti in imposibilitatea de a face un enunt in care sa comunici o idee. Mars ma progresist cacacios, vezi cate copeici ti-au mai intrat in cont.

  • Chiar ca nu renunti, esti bamblec tare ,dar nu mai m-am distrat de mult . Nu stii nici de gluma ,nici de lucruri seriase , esti un incurca -lume .Hai bine asa este cum zici tu zapacitule , ca nu mai am chef de vorbe goale .Doar atit sa imi zici ,citi ani ai ?Sper ca nu esti contemporan cu fantomele din Spessart sau cu haiducul de pe Ceremus . Zi si tu o vorba buna, nu o tine langa cu injuraturile, fii mai subtil ce naiba .

  • Nu este nevoie sa fac fituici ca tine, hai marsi la supt ca iar esti pe aratura. Nu cumva sa nu raspunzi la apel ca te taxeaza tovarasii la portia de hrisca. Parca it raceai gura de pomana, gata ai uitat ? Este evident ca minti cu nerusinare, tie
   iti place prea mult felatia si nu te poti abtine. Tot astept sa povesteti cum e cu uniunea aia economica UE – rusia si paza UE, sigur ai vazut tu un documentar, poate ai si citit ceva pe wiki.

  • Ei vezi , asta te strica tudore nu stii cind sa te opresti , vrei sa provoci mereu pe cineva , fara sa stii ce te asteapta . Uite(deja imi pare rau sa iti zic , erai simpatic ) asa ca un cuvint de despartire (o sa te doara tare ) iti mai spun doar ca de astia ca tine facuti din l..a si aruncati in p…a am r…..t destui .

  • Pisicut nu te obraznici, vad ca nu te saturi desi clamezi ca iti ajunge. Ai gasit si tu ceva in fituici dar tot nu ai coaie sa o spui. Da stiu, tu te crezi cult si maierat, nu te repeta. Esti o laie, hai spor cu manuela, zicala iti rezuma intreaga activitate sexuala.

 5. Pff, cum de nu m-am gandit pana acum la solutia asta? Alegeri libere sub supraveghera rusilor. Ca a mers de minune data trecuta.

 6. Cite-un pic, pic, pic pina n-o mai ramine nimic. Cam asa lucreaza rusii cu ajutorul total, da’ total, dezinteresat al Frantei si Germaniei.

 7. Tudore uite un text despre relatia NATO -UE ,stiu ca te intereseaza . Hai sa ne oprim din a spune lucruri urite unul despre celalalt , cu atit mai mult cu cit nici nu le consideram adevarate . Daca ai informatii interesante, te rog sa le spui pe pagina g4 media . Considera si tu ca si mine ca jocul de felul acesta este inchis . Daca vrei sa ai un ultim cuvint chiar si cu mascari ,nu ma supar ,dar e mai bine sa ne confruntam in idei ,daca este cazul .
  http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2018-0257_RO.html

  • Nu este nevoie sa postez informatii suplimentare, textul arata ipocrizia si demagogia relatiei NATO(SUA) – UE. In uluitorul stil birocratic european si atata de cunoscutul limbaj de lemn : „avand in vedere”…acorduri….bla bla bla, etc.
   A. Retinem cuvantul „transatlantice” nu doar europene. Valori ce fundamenteaza civilizatia democratica moderna mondiala.
   B. Aflam cine ne ameninta, entitati statale si nonstatale din Est si Sud. Dar unele state membre UE fac afaceri banoase si au frontierele deschise. Afaceri cu Iran, Rusia, migratie, etc. De retinut ca NATO (SUA) (UE nu apara nimic in mod militar) este indispensabila pentru siguranta cetatenilor europenilor.
   C. E tocmai invers, exacat asa trebuie considerata aceasta cooperare. „Ansamblul de forte” nu este acelasi, armatele statelor UE/NATO nu au aceleasi mijloace tehnice, resursa umana sau potential economic.
   D. Corect UE este o organizatie economica si NATO una militara. UE, desi vrea, NU este un furnizor de securitate, nici macar pentru ea. Nu mai vorbim pentru ceilalti si nici actor global pe acest palier. „…promovand o cooperare mai stransa….si de a actiona in mod autonom…” ???? wtf ???.
   E. NATO (USA) „are principala obligatie de aparare…ia act de orientarea…2% din PIB…..”. NU trebuie sa „ia act” ci sa se conformeze celor semnate pentru ca NATO (SUA) „…ramane o garantie esentiala…”
   F. „…NATO (SUA) si UE trebuie sa se completeze mai bine….impun…o cooperare mai stransa si eficienta”. Am vazut cum gandeste UE : actiuni autonome.
   G. UE nu a gestionat crize armate externe, abia reuseste sa le tina in frau pe cele economice interne.
   H. Si mai mult limbaj birocratic.
   I. Sunt delimitate deja prin structura si rolul lor, supralegiferare.
   J. Macar recunosc, insa tot fac afaceri si inchid ochii pe ocuparea din Ucraina.
   K. Instabilitate provocata de cocoseii galici (aia de au ramas fara rachete si au inceput sa milogeasca la americani) si administratia Olaba.
   L.M.N.O. Corect, dar nu e nimic nou. Exceptie, aia mici si galbeni au cateva mega unitati de calcul, se banuiese ca si cu forme incipiente de AI.
   1-43. Acelasi limbaj steril dar in mod detaliat.
   Esenta gandirii unei parti din elita UE : NATO (SUA) ne-a aparat si o face dar ne dorim mai multa „autonomie”. Mai ales cand aceasta autonomie aduce beneficii pentru „UNELE” tari,nu toata UE, si este in contradictie cu NATO (SUA) : sanctiunile contra Iran si Rusia. Toata gargara arata ca UE vrea „armata europeana” ca sa nu se mai alinieze fata de NATO (SUA). O gandire utopica deoarece statele UE au politici si interese externe diferite, nu au o dotare si pregatire militara identica si nici capacitatea de a proiecta forta. Cand UE o sa fie capabila sa aiba o politica externa unanima si sa fie capabila macar sa isi securizeze propria frontiera o sa fiu primul care voi imbratisa aceasta idee.
   Ai o organizatie militara, NATO gandita de SUA, ce a dus la aparitia UE, girate de SUA, cele 2 au permis ca Europa de Vest, apoi si restul, sa ajunga unde este acum. De ce isi doresc unii din UE altceva ? Ce nu este bine in dezvoltarea europeana ds dupa WWII ? Ideologia unui pol european de influenta globala se regaseste in gandirea franco/germana/rusa (Europa de la Brest la Vladivostok, mai nou capitalul si tehnologia vestica + resursele si nuclearele estice) de foarte mult timp, nu este ceva nou. Problema nu este, teoretic, ca UE viseaza la un pol european (UE + Rusia) si doreste suprematia mondiala ci ca si Rusia isi doreste asta. Diferenta este ca in aceasta, ipotetetica, constructie nu Rusia va adera la valorile transatlantice, precizate de UE, ci tocmai invers. Nu de alta, dar rusii au inventata coloana a 5 a, nu europenii, si au mai multa experienta in manipularea realitatii. Filosofia franco/germana, marxismul, comuismul, socialismul, progresimul si toate ramurile si ramurelele bantuie unele minti, din pacate cu putere de decizie, atat in Vest cat si in Est. In opinia mea, pericolul pentru UE, in particular, si civilizatia democratica moderna, in general, vine dinspre, in ordinea riscului, din partea :
   1. Rusia, o tara a carei politica externa difera prea putin fata de perioada imperialista a lui Petru cel Mare.
   2. Islamul, fanatismul sunit sau siit, ce au o gramada de probleme ideologice/religioase si tot viseaza la un califat mondial.
   3. China, ce are o dezvoltare fantastica pe ultimii 30 de ani, Imperiul Celest va ramane urgent fara resurse si va cauta altele.

 8. Doar citeva cuvinte iti voi spune . In momentul actual ,moment care este trecator si nimeni nu stie ce urmeaza cu o foarte mare exactitate , UE nu are o alta solutie (daca vrea sa mai existe )decit de a forma o armata proprie (fiecare inceput este greu si existenta NATO nu poate fi dovedita acum ca o permanenta istorica ) Acest lucru nu se poate face de azi pe miine ,trebuie corelat cu o forma mai compacta organizatorica, cu o integrare mai accentuata a statelor membre , cu renuntarea si oferirea deciziei in anumite situatii catre UE, cu acceptarea cit mai repede posibil a monedei unice ,in esenta foarmarea unei UNIUNI ,daca nu federala, macar aproape de acesta necesitate ,cu concentrarea puterii de decizie intr-o institutie politica si militara ,diferite evident una de cealalta .Cind a fost conceputa ,aceasta nemaivazuta in istoria lumii, forma de cooperare numita UE ,era in mod clar ca acolo sau adica aici trebuie sa ajungem . Acum este timpul sa incercam formarea unei armate proprii ,ce in mod evident va avea in prim plan crearea unor capacitati moderne si complementare NATO . NATO nu are in compozitia sa, toate componentele necesare unei armate moderne si atunci ca prim pas este nevoie de structuri complementare NATO in multe domenii militare .
  Nimeni nu ne garanteaza ca acest NATO condus acum de USA va mai fi la fel si dupa plecarea M.B. din UE sau oricind in viitor . De altfel , este normal ca sumele ce sunt cheltuite de statele UE sa fie in principal asociate cu achizitii din spectrul economic UE si nu din alta parte . Inteleg necesitatea noastra a tuturor de stabilitate si de neacceptare imediata a noului , dar nimeni niciodata nu poate garanta pentru tine asa cum o faci tu . Daca privesti doar relatia UE – SUA se vede ca ceea ce a fost o data (te rog nu te mai gindi la trecut ) este deja depasit de realitate . UE are nevoie de cantitati uriase de petrol ,de gaze pentru as putea dezvolta capacitatile industriale din continent si din afara lui ,peste tot in lume si a impune o viziune economica ce a determinat deja prosperitate . Treci peste tot ceea ce a fostpina acum ,prieteni , dusmani si accepta viitorul . Chiar daca nu ne convine (si eu vreau sa se intoarca anii 90) America nu poate furniza toate acestea in mod curent si America este departe . A conecta Europa la conductele de gaze rusesti este o necesitate fie si pentru a diversifica sursele de combustibil . O uniune rationala si independenta ,nu poate fi supusa energetic de vreun competitor extern fie el si prieten . Casa ta este casa ta si indiferent cit de prieten esti cu cineva, asta nu este pentru eternitate . De fapt este atit de mult de spus, dar nu trebuie confundat interesul obligatoriu al UNIUNII cu eventuale cedari in favoarea nimanui . Asa cum de altfel stii , cel ce cedeaza de obicei pierde .Ca europeni, nascuti aici si acum , indiferent de iubirile noastre , nu putem decit sa ne vedem propriul interes si propriul nostru viitor ,restul sunt doar sentimente .

 9. Vezi ce interesant este, cind eu iti citesc parerea si apreciez partea din ea, ce mi se pare poate doar mie adevarata si poate daca faci acelasi lucru , vom reusi sa mai invatam cite ceva unul de la celalat .

 10. Am alt punct de vedere in aceasta chestiune. Daca NATO a aparat Europa in timpul razboiului rece o poate face si acum, UE are o solutie, ea functioneaza eficient de 60 de ani. Ani de pace si prosperitate cum nu au mai existat pana acum. De ce ne uitam la cioara de pe gard ? Desi incearaca din rasputeri UE nu are cum sa devina federatie, prea diversa si cu prea multe interese divergente, apoi URSS 2.0 nu imi pare asa o idee geniala. Intreb iarasi, ce nu este ok in dezvoltarea europeana asigurata de NATO si UE ? Te rog nu arunca vorbe fara sa cunosti subiectul, NATO are tot ce trebuie ca sa faca fata agresiunilor militare. Ce treaba are plecarea MB din UE cu NATO ? NATO precede UE si nu invers, NATO a asigurat si facilitat aparitia UE. MB a fost membru fondator NATO pana sa devina, tarziu si cu pretentii, mebru UE. Ei si acum cred ca nu au nevoie de UE si cred in commonwealth, au votata iesirea, in mod democratic, sa puna mana sa o aplice. SUA, desi in competitie economica cu UE pe anumite segmente, nu are nici un interes sa intre in competitie militara, pentru ca asta ar impinge UE in batele tovarsilor estici. In plus schimburile comerciale UE -SUA ar deveni perclitate, nimeni nu isi doreste asta. Ar trebui si nu prea. Europenii au facut 4 proiecte de tehnica militara comuna ce au iesit un fiasco : avionul de vanatoare Eurofighter, elicopterul de atac Tiger, elicopterul naval NH90 si avionul de transport Aibus A400M. In plus, pe absolut orice categorie de arme americani performeaza mai bine, fie ca e maritim, aerian sau terestru. Au mai „garantat” germanii,de 3 ori in 75 de ani, si Europa a luat foc, de fapt de 2 ori a luat goata Lumea. Se pare ca nu ne invatam, cel putin o parte dintre noi. Ai sunt buni la inovatie, tehnica, organizare, etc. dar sunt totali paraleli cu politica, fie ea europeana sau chiar mondiala. Si ce treaba are nevoia de resurse cu armata europeana, pana acum a dus UE lipsa de resurse ? Poate uiti sau nu cunosti ca atat M.Nordului si M.Neagra au hidrocarburi, zacaminte dovedite, si ca Azerbaigian, Kazahstan, EAU, Irak, Libia, Algeria, etc. exporta la noi si nu e musai nevoie de Rusia si Iran ca sa acopere necesarul. Prosperitatea a fost determinata de pace si pacea asigurata de americani, sa nu uiti asta, mai ales cei din Vest sa nu uite. Eu nu pot uita anii comuismului, nu pot uita jaful, crimele si toate abominatiunile facute de rusi de 200 de ani. Nu pot trece peste, nici nu imi doresc asta, la fel cum nu imi doresc repetarea istoriei, marsand pe idei utopice ce mereu s-au dovedit falimentare si criminale. Nu a fost, este si acum la 60 de ani dupa NATO. Nepotii colonistilor europeni au salvat Europa, de 2 ori, de propria nebunie. Nici nu e nevoie ca SUA sa furnizeze, ti-am sus mai sus, resurse. Desi poate daca doreste, transportul gazului de sist lichefiat este si posibila si rentabila. SUA nu este departe, SUA este aici, prin baze, echipamente si personal. Ai repetata o veche marota moscovita. Sper ca macar acum sa realizezi si sa intelegi ce spuneam despre rusi expertiza lor in manipulare, propaganda, ideologie, (coloana a 5 a). Discursul avut pana acum imi darata ca deja esti „virusat” de propaganda ruseaca fata de USA si viitorul UE. Nu este necesara conectarea la gazul rusesc, ti-am mai spus. Poate imbecilii aia de nemti isi repornesc nuclearelectrucele, inchise de econazisti, si strang robinetul. Eu nu pledez pentru a incheia orice relatie economica cu Rusia, de fapt nimeni nu o face, ci doar de a arata ca nu ne pot santaja economic. Datorita SUA (NATO) nici santajul militar, nuclear, nu are efecte asupra UE.
  Ai incheiat apoteotic, probabil la moscova putin iti acorda o medalie pentru marata viziune de pace si prietenie intre popoare. Te mai miri ca iti raspund la caterinca si te injur. Pai stimate interlocutor nu mai umbla cu cioara vopsita. Pretinzi ca viitorul luminos este alaturi de rusi, aia care au bagat in decenii de bezna umana jumatate de Europa si nu alaturi de americani, cei care au pazit si facilitat UE. Din pacate pentru noi, am intrat la final, UE scartaie. O face pentru ca niste nebuni orgoliosi vor sa schimbe un model, ce a adus prosperitate si pace, o perioada fara egala in istorie, in cautarea unor deziderate halucinante. Din partea mea discutia este incheiata, este clar ca avem o optica divergenta pe subiect.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.