G4Media.ro

Ce poate schimba Ciolacu la un partid ca PSD. Câteva observații după…

Ce poate schimba Ciolacu la un partid ca PSD. Câteva observații după Congres

Congresul PSD i-a ales, sâmbătă, pe Marcel Ciolacu președinte plin al PSD, cu 1310 voturi și, oricat de straniu ar suna, doi prim-vicepreședinți: Gabriela Firea și Sorin Grindeanu. În treacăt fie spus, PNL are patru prim-vicepreședinți. Din noua organigramă rezultată după congresul online, primul din istoria partidului, mai fac parte Paul Stănescu (secretar general), Vasile Dâncu (președintele Consiliului Național) și 13 vicepreședinți: Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluţă, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Claudiu Manda, Titus Corlăţean și Laurenţiu Nistor.

Câteva observații

 • Marcel Ciolacu a ținut să marcheze ruperea de epoca Dragnea: ”Au fost cazuri când munca voastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la ușile justiției. Trebuie să ne rupem de acest trecut, că justiția trebuie făcută în sala de judecată”. Aceasta reprezintă marea miză a schimbării interne în PSD, dacă ea va fi posibilă. Acest partid nu mai trebuie să reprezinte o amenințare continuă pentru justiție, stat de drept și democrație ori de câte ori ajunge la putere. PSD va trebui să devină un partid care, atunci când exercită puterea, schimbă doar politicile economice, nu pune în pericol parteneriate strategice (SUA, UE), valori democratice (justiție, stat de drept) și parcursul occidental al României. Trecutul nu înseamnă doar Dragnea, ci și tovărașia cu zone toxice din societate, cu Dan Voiculescu și Antena 3. A dat semne că se desparte și de ultimii, dar va trebui urmărit comportamentul televiziunii pe termen lung față de noua conducere. (Detalii aici)
 • Îmbânzirea PSD, transformarea lui într-un partid predictibil, pare în acest moment o ecuație imposibil de rezolvat. Cum va face Ciolacu să câștige totuși alegerile locale și parlamentare, dar fără să apeleze la baronii și primarii PSD, mulți dintre ei căutând disperați cheița de la ușile justiției? De ce ar mai trage baronii corupți pentru partid dacă Ciolacu nu le va pune oamenii pe liste și nu le va promite impunitate? Prin ce scamatorie va reuși noul lider PSD să evite formarea unei noi majorități toxice în viitorul Parlament? Baza partidului așteaptă să-i fie satisfăcute așteptările. Baronii și oamenii lor vor, între altele, să se conecteze la resurse fără teama de jusiție. Nu întâmplător PSD este singurul partid cu doi foști președinți condamnați la închisoare pentru corupție: Adrian Năstase și Liviu Dragnea. Cum va reuși să șteargă Ciolacu eticheta de ”apărător al corupților” de pe sigla PSD din moment ce foștii lideri au construit partidul bazându-se mai ales pe spriinul lor? O siglă e ușor de schimbat, reputația mai greu.
 • Dar până una alta, toți acești baroni, primari și lideri județeni l-au votat pe Marcel Ciolacu, nu pe flexibilul Eugen Teodorovici. Mandatul lui Ciolacu în fruntea PSD este teoretic de patru ani, dar după 27 septembrie vom afla dacă îl duce la bun sfârșit. Greu de crezut că, în cazul în care Firea pierde Bucureștiul, iar partidul câștigă mai puține CJ-uri și primării de mari orașe decât numără deja, actuala conducere va rămâne în această configurație. Însă decontul va veni abia după parlamentare. Până atunci nu va mai fi timp de răfuieli interne. Scorul de la locale va influența rezultatele alegerilor parlamentare: un rezultat slab amplifică dezastrul, unul bun crește șansele revenirii la putere.
 • De notat că funcția de prim-vicepreședinte a fost dublată. În acest fel, Ciolacu a evitat să o indice pe Gabriela Firea drept potențial succesor, diluând importanța funcției. La fel au procedat și liberalii, tot din dorința de a evita apariția rivalului intern: au patru funcții de prim-vicepreședinte. Celălalt prim-vicepreședinte PSD, Sorin Grindeanu, este fostul premier care a dat și a anulat OUG 13 sub presiunea străzii în 2017. Ulterior, a zburat din funcție prin moțiune de cenzură votată de propriul partid. A fost însă nevoie de măsuri extreme (proteste, intervenția președintelui Iohannis în ședința de Guvern) pentru a-i lua lui Dragnea ”cheile de la ușile justiției”, pe care Grindeanu i le oferise generos în prima fază. O fi bine că azi este unul dintre cele două numere doi din partid?
 • Cu Paul Stănescu pe post de secretar general și Vasile Dâncu pe post de președinte al Consiliului Național, Ciolacu pare să fi încercat o echilibristică între baroni prăfuiți și fețe mai respectabile. Funcția de secretar general este importantă pentru menținerea legăturii cu baza partidului, cu baronii și cu treburile curente din organizații. El însuși provenit din rândurile baronilor locali (Olt), cam depășit de vremuri, pesedist de modă veche, Stănescu a fost păstrat într-o poziție-cheie. Totuși, Stănescu a făcut parte din grupul de contestatari ai fostului lider, Liviu Dragnea, pe când acesta conducea cu mână de fier partidul. În privința lui Vasile Dâncu, foarte probabil că noul lider a dorit o figură frecventabilă și bine conectată la vârful PSD, capabilă de dialog atât în plan intern, cât și în plan extern. Dâncu este noul șef al Consiliului Național, o altă funcție importantă deținută în trecut de Adrian Năstase, deși liderul clujean n-a înregistrat mari victorii politice la vot. Dimpotrivă, este genul de lider numit, care n-a trecut niciodată testul votului popular.
 • În ce privește garnitura de vicepreședinți, notabile sunt cele câteva nume recuperate din epoca Dragnea (Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Gabriel Zetea, Victor Negrescu). Partidul s-a rupt de trecut, dar nu chiar de toți oamenii trecutului. Nici n-ar fi putut altfel. Pentru acești oameni nu contează prea mult cine este lider, ci oportunitatea politică. Din acest motiv, așa cum l-au trădat pe Dragnea, îl vor abandona și pe Ciolacu când steaua sa va începe să apună. Cu excepțiile de mai sus, aripa dură din PSD nu are niciun reprezentant la vârful PSD. Personaje ca Șerban Nicolae sau Codrin Ștefănescu s-au remarcat după Congres doar prin ieșirile pe Facebook împotriva noii conduceri. Șerban Nicolae a suprins, într-o postare ironică pe FB, o mică realitate a congresului online, care l-a scutit pe Ciolacu de obișnuitul zgomot intern al aripilor și aripioarelor din partid: ”O spectaculoasă confruntare de idei și soluții alternative constructive. N-a fost ușor, dar cred că am ales bine!”
 • Pe lângă înlocuirea resursei umane, PSD-ul lui Marcel Ciolacu promite și schimbări la nivel ideologic. Aici ambițiile sunt chiar mai mari decât pariul cu justiția. ”Trecerea de la un partid conservator la un partid modern european — PSD se va desprinde de conceptele anacronice, încremenite în perioada preaderării la spațiul european. PSD va cultiva valorile autentice împărtășite de stânga europeană”, scrie în proiectul politic al lui Ciolacu. În traducere liberă, PSD va renunța la referendumuri pe tema familiei tradiționale, va evita pupatul de icoane și recursul la valorile creștine, va coborî din limuzine și se va transforma într-un apărător al minorităților (sexuale), un susținător al migrației, iar liderii săi se vor plimba cu bicicleta, trotineta sau mașina electrică. O misiune aproape imposibilă, dată fiind structura alegătorilor PSD. Cum îi va convinge Ciolacu pe europarlamentarii Rovana Plumb, Maria Grapini sau Dan Nica să se pună în fruntea apărătorilor comunităților LGBT, atacate de regimurile ultraconservatoare din UE? Chiar îi vedeți pe liderii PSD (Stănescu sau Firea) în primele rânduri la următoarea paradă gay din București, agitând curcubeul în loc de icoane argintate? Pe scurt, de urmărit în concret cum va cultiva PSD-ul lui Marcel Ciolacu ”valorile autentice împărtășite de stânga europeană”.
 • În concluzie, Marcel Ciolacu a făcut un pas important către preluarea conducerii partidului, bazându-se pe o garnitură de lideri disciplinați, cu simțul ierarhiei sau foarte oportuniști. Lidership-ul său este încă fragil, amenințat de rezultatul alegerilor locale și parlamentare. Cel mai important rival intern rămâne primarul Capitalei, Gabriela Firea. Pentru a-și consolida imaginea de lider autonom, care nu răspunde unor comenzi din afara partidului sau de la Cotroceni, Marcel Ciolacu are nevoie ca de aer de succesul moțiunii de cenzură și va face, fix din aceste motive, tot posibilul să dărâme guvernul Orban. Ar fi prima demonstrație de forță, deși s-ar putea ca liderul PSD să nu fie chiar singur în dorința de face loc altui guvern la Palatul Victoria.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

61 comentarii

 1. PSD nu poate fi reformat acest partid trebuie trecut in istorie cât mai curând posibil.

 2. PSD trebuie sa dispara, e singura schimbare pe care o poate face aceasta sleahta de hoti ce se vrea partid.

  • Lasa sa adopte valorile stangii europene, dupa o sa devina si mai scarbosi decat sunt acum.
   Coruptie + egalitatea rezultatelor (stanga romaneasca + stanga europeana) = o mizerie si mai mare decat e PSD acum. Le dorect succes in esecuri.

 3. Numai bla-bla-uri intr-un ghiveci imens !

  PS. Bineinteles ca Ciolacu a spus doar vorbe goale ! Asta o demonstreaza pastrarea unor toxici in condcere !

  PPS Dar nu in ultimul rand, cel care ne dovedeste ca nu va fi asa precum se promite e chiar Ciolacu !

  PPPS. Doar nu suntem tampiti sa credem ca o nulitate are vointa, capacitatea si mijloacele sa creeze un partid social democrat modern legat de valorile stangii europeane! :)))))))

  • Si e clar ca ciolacu intelege altceva (daca intelege ceva) prin „stânga europeană” si „conservatori” decat crede Dan Tapalaga (sau decat crede Dant Tapalaga ca crede Ciolacu).

   Ceva e clar: Dragnea poate sa faca in continuare demersuri sa iasa din puscarie doar asa ca sa-i treaca timpul mai usor.
   Ciolacu a aruncat cheia beciului. Sa zica mersi livache daca nu le inadeste cu cele care urmeaza… pana cand i se va acri definitiv de politica
   In orice caz, nu va mai avea ocazia sa iasa cumva din politica (ca un prost sau ca un ne-prost) finca de unde nu mai intri nu poti sa mai iesi.

  • Inapasevedeinvers:
   Dragnea e deja un mort politic umblator (un zombi politic) care a terminat-o cu politica, chiar daca in momentul asta el nu stie inca lucrul acesta !

 4. PSD nu este și n-a fost niciodată un partid!Ce doctrină,ce reformă? A fost doar un grup de infractori care s-a folosit de politica dâmbovițeană pt a se îmbogăți! Cum vă închipuiți ca această gașcă de infractori va renunța la protecția ce le-o oferă politicul și la renunțarea mazilirii justiției în continuare?!Păi, oameni buni ,ei nu vor la pușcărie,aici e tot șpilul! Adică sa furi,sa nu faci pușcărie și sa ramai cu banii!!! Ce ăștia fac politica pt binele cetateanului (?),ăștia fac politică pt bunăstarea lor !Sa fim serioși ,TAPALAGA, mafioți în toată regula!!!!

 5. Nu poate fi reformat, si nici alegatorii lui nu pot fi recuperati din zombificare. Va avea soarta PRM in 15 ani, zbătându-se undeva la 15%. Ideea ca PSD nu poate disparea fiindca orice țară are formatiuni de stanga, nu merge: noi nu avem decat stanga! PSD e o stanga retrograda si nationalista cu radacini in PCR. PNL este un partid de centru stanga. USR are o aripa si o retorica de extrema stanga de asemenea. PRO romania este stanga. Nu avem dreapta, si nu vom avea fiindca asta ar insemna sa confruntam adevarul in față, acela ca trebuie sa muncim si sa crestem economic enorm, nu pe consum, ci pe industrie, trebuie sa dam afara oameni 2/3 din aparatul de stat cel putin, trebuie educatie si investitii. Cine sa vrea sa faca asta si sa spuna oamenilor ca nu sunt bani momentan si nici in viitorii 20 de ani? Nimeni. Traim pe imprumuturi si totdeuna cu un pas inapoi. Pasul ala masoara 50 de ani.

 6. Alegători sper să nu uite peste o lună, la alegeri.
  Eu nu voi uita asaltul asupra justiției și nici tupeul lor incredibil

 7. PSD e tot ce-i mai rău la români: mincinoşi, hoţi, psihopaţi, proşti beligeranţi şi animale duşmănoase.

  Următorii cei mai răi sunt PNL şi PMP, care trebuie să dispară la rândul lor.

 8. Inutil subiect, inutil editorial. Sa vorbești de PSD, astfel decât în termsni de extincție, nu înseamnă nimic.

  • N-aș spune așa – chiar „inutil”..
   PSD e votat „cu găleata”, „cu cisterna” – la sate; „cu ochii închiși”! La sate, oamenii sunt gata să stea de dimineața, până seara; parcă nu le mai pasă de nimic – în ziua votului, decât să voteze PSD!.
   Și nici în urban, lucrurile nu stau.. dramatic diferit.
   Mulți subestimează această adunătură, dar uită că
   1. țara /poporul (cu un semnificativ procent pe la sate) fie sunt în adâncul sufletului, nostalgici după Comunism (multă populație îmbătrânită), fie sunt forțați din teritoriu
   2. PSD are în teritoriu, o grozav de bine pusă la punct, mașinărie de vot – iar aici s-ar adăuga și absenteismul Dreptei.
   3. mulți dintre cei angajați la stat, sau cu cotă parte la Ciolan – apoi: șpăgarii, deținuții, fiii și rudele Pesediștilor, apoi interlopii /cei certați cu Legea (și dacă mai sunt luați în calcul și unii dezgustați de PNL..) – toți aceștia țin cu dinții de PSD: e singura lor „speranță”.

   Deci, de data asta, nu te grăbi să spui: „inutil subiect”..
   Fă un sondaj – și vezi ce clasă de români citește G4 sau HN.. Și vezi, câți sunt acești cititori, dpdv numeric..

   PSD este urât, de multă lume, și totuși este VOTAT.
   E un paradox..

 9. deocamdata se schimba PNL….in PSD dupa atatea racolari
  in stilul asta se poate ca in ceva vreme PSD sa fie mai frecventabil decat PNL ca vor fi mai multi psd-isti pe „dreapta” decat in curtea proprie

 10. Spor la treabă, nu sunteţi prea departe!

 11. PSD – PNL = aceeasi mizerie.
  USR este viitorul!

 12. Poate schimba parul dar naravul niciodata.

 13. PSD chiar daca doreste a se schimba si chiar daca actualul presedinte ar dori aceasta , in acest moment nu exista resursa umana , tineri ce si-ar dori intrarea in partid si asocierea cu numele PSD . Nici domana Firea nu a gasit nici macar un tinar sa o sustina in alegeri , a adus in fata publicului venerabili , respectabili, fosti cindva, de mult, politicieni . Totul este vorbarie .

 14. Nu se poate vorbi de rebranduire daca il aduca in fata pe autorul Oug 13.
  Cu Grindeanu a inceput si se pare ca tot Grindeanu va incheia acest mandat dezastru pentru Romania, tot el va fi propunerea de prim-ministru dupa motiune.
  Tapalaga a scris un editorial 100% pentru sustinerea PSD deoarece au intrat banii de la Huawei.
  Urmeaza 5G cu China. A decis presa romana dupa ce si-a verificat conturile bancare.

 15. Sigla, eventual, ca altceva nu cred.

 16. Ciolacu e cartitza lui Johannis și a forțelor globaliste din România (PNL/USR) în PSD, adică a celor care trimit români pentru munca de sclav pe plantațiile de sparanghel din Germania. PSD are nevoie de un lider puternic, ceva în genul lui Traian Băsescu, dacă vrea să supraviețuiască în actualul context politic din România, altfel, are șansele să ajungă partid „istoric”, adică la fel ca fostul PNTCD.

 17. Daca e sa concluzionam intr-un singur cuvant calitatea esentiala si intrinseca a congresului PSD, atunci acesta poate fi VIRAJ. Un viraj foarte strans. Dar nu unul dintre cele multe altele facute de PSD prin meandrele concretului ci o intoarcere cu 180 grade. Iar asta nu poate fi decat de bine. PSD nu mai putea continua pe directia lui Dragnea, cu baronii locali emanand “democratic” o politica sinucigasa care ducea pe toata lumea intr-o infundatura. PSD ajunsese oricum la o minima sustinere in electorat, dar nu procentul era problema lor, ci distributia ocupationala, educationala si de varsta a sustinatorilor. Cei mai multi dintre sustinatori, ori sunt pensionari din timpul lui “Iliescu, maica” ori apartin uneia dintre cele doua categorii de asistati: asistati cu functii birocratice la stat, pe bani multi si eficacitate putina, impreuna cu familiile lor si asistati sociali din paturile cele mai sarace, ramasi la mila statului si a primarilor prin asa numitele “ajutoare”. Nicio sansa de viitor pentru tanara generatie, indiferent de nivelul de educatie (cu exceptia celor de genul juniorului lui Buzatu, ca tot veni vorba de sigurul „dizident” de la congres, nea Caisa se da hatru, se crede la el la Husi-Falciu).

  Legat de asa zisa sustinere a clasei de mijloc, Ciolacu nu stie ce e aia clasa de mijloc, in sensul celei existente in statele occidentale dezvoltate. Clasa de mijloc e o clasa sociala fara probleme materiale, suficient de avuta ca sa-si poata pastra independenta de opinie si actiune in societate, in opozitie cu clasa saraca. Ciolacu crede gresit ca profesorii, de exemplu, apartin clasei de mijloc, pentru ca sunt intelectuali, nu-i asa? Ori in realitate, in Romania, profesorii care nu dau meditatii la oras sau/si nu dispun nici de alte surse si resurse apartin paturii sarace a populatiei. Pentru Ciolacu, un sofer la primaria secrorului 2 platit cu 2000 euro pe luna apartine clasei de mijloc in timp ce un tanar cu oarecare vechime la o multinationala platit cu 1200 euro lunar apartine clasei sarace, in realitate, situatia fiind exact inversa: tanarul se dezvolta profesional si devine valoros pe piata muncii, in timp ce sluga/ruda de la primarie tot sofer-sluga ramane. Nu ca meseria de sofer ar fi una degradanta, dimpotriva, de exemplu soferii romani de TIR care lucreza in toata Europa apartin tot clasei de mijloc, nicidecum celei sarace (sunt profesionisti mult mai cautati decat absolventii romani de SNSPA.

  Dupa aceast VIRAJ, PSD are doua problema mari si late: o prima problema tine de credibilitate pentru noul lor electorat tinta. Nu poti reforma PSD cu aceeasi oameni care au prosperat si spera sa prospere in continuare prin metodele vechi ale PSD. Aceasta problema poate fi depasita usor, debarasandu-se treptat si aruncand peste bord, unul cate unul (nu toti odata), toate drojdia conservatoare a PSD (n-am sa dau nume), practic, toata basculanta de lideri regionali!
  A doua problema e mai grava si se refera la rezultatele electorale la alegerile care vor urma. In mod evident, PSD se prabusise oricum pana catre 20-25%, insa de acum incolo va trebui sa faca fata unei hemoragii masive de electorat care, fie va absenta de la vot, dezgustata de “servilismul” noii conduceri, fie isi vor indrepta preferintele catre alte partide (Pro Romania si ALDE). Totusi, atata vreme cat actuala conducere detine stampila partidului, ea are in continuare o foarte buna sansa sa reconstruiasca un adevarat PSD pentru viitor.

  Pesedistii trebuie sa inteleaga ca nu poti construi un partid modern si durabil cu oamenii lui Dragnea. Desigur, optiunile conservatoare, nationaliste, anti corporatiste anti americane si antieuropene, chiar si cele impotriva statului paralel sunt justificate in masura in care sunt si, in orice caz, trebuie sa se regasesca in optiunile de vot ale populatiei. Cel mai bine ar fi ca ele sa fie dezvoltate in fiecare dintre partide si nicidecum intr-un singur partid anume, asa cum a fost cazul PSD Dragnea, spre deosebire de PSD Nastase, de exemplu. Un partid de genul FIDESZ va avea parte de izolare, in prima instanta si de esec, la final. Ar fi o pierdere de vreme, cum am mai vazut. Trebuie sa invatam sa evoluam cat mai bine cu metodele europenilor, impreuna cu ei in cadrul uniunii si, pe cat posibil cu resursele lor pana vom deveni suficient de puternici pentru a fi ascultati atunci cand avem ceva de spus. Nu cred ca exista alternativa la acest plan strategic. Revenind la PSD, nu cred ca au de ales. Amprenta lor ADN este sa-si sustina seful orice s-ar intampla. Ca-i Dragnea, Ponta, Dancila, Rovana, Orlando sau Ciolacu, nu conteaza pentru ei. Nu slugaresti destul, nu esti competent si nu poti fi nici performant.

  Un vechi cantec muntenesc spune “Foaie vede salba moale, curva-i curva pana moare”. Mi-a venit in minte privind imaginea cu pesedistii de pe scena congresului lui Ciolacu. Ar vrea si la conducerea PSD, ar vrea sa continue si mesajele vechi catre pesedistii din teritoriu sau sa puncteze la imagine prin studiourile A3. Nu cred ca le va tine, cata vreme stampila partidului e la Marcel Ciolacu, de sambata chiar cu acte de provenienta in regula. N-am sa dau nume, dar Olguta prea se evidentia cocotata pe scena, la valoarea ei inestimabila de utecista experimentata.
  In concluzie, Ciolacu poate arunca peste bord 99% dintre actualii lideri ai PSD (cei care votau cu unanimitate pe Dragnea ori Dancila). Se vor putea gasi oricand tineri cu alta viziune, altii decat fiii si fiicele lui Buzatu, Dancila, Zetea sau tuica Bran, altii decat Claudiu Manda, Orlando, Puie Ticu Mitulescu Monta sau gasca de fripturisti din jurul Gabrielei Firea.

  O fi el Ciolacu prost, insa este seful PSD, iar atata vreme cat partidul va purta acest nume, el va constitui o atractie naturala pentru o mare parte din electorat. PSD poate fi reformat din mers, de catre altii, cu un Ciolacu care sa gireze reforma cu mana forte, pe post de patriarh.
  Eu nu l-as subestima pe Ciolacu.
  Daca e sa poarte un nume care sa fie retinut de istorie, acela ar putea fi “Omul cu stampila”.

  • @Franklin:
   In teorie suna bine, in realitate PSD nu poate fi reformat din mers !

   PS. Il vor crucifica pe Ciolacu daca pierde localele si parlamentarele si se termina cu Reforma inainte ca sa inceapa !

   PPS. Acum cand PSD este slab sunt pregatiti sacalii din interiorul lui sa il sfasie pe loser si apoi sa se infrunte ei pt a ajunge in fruntea haitei !

   PPPS. Daca vrea sa fie un partid de stanga european, PSD ar trebui sa inteleaga ca va preda stafeta cativa ani PNL ! Si apoi o va lua de jos ! Vrea asta careva din PSD ?

  • @Susufler0
   Reforma PSD e in interesul nostru, al tuturor, in mai mare masura decat al lor. Cu ei pe post de marota, am ajuns sa ne multumim sa fim cu ochii pe ei, nu pe ai nostri! Ne multumim sa nu reuseasca ei, in loc sa vedem cum sa facem sa reuseasca ai nostri.

   PS1: Ai uitat cat le-a trebuit sa-l crucifice pe nea Nicu. Si cu cata teama, cu cata interziere, in ceasul al 13-lea. Si nea Nicu tot un prost ales la un congres. Nu va avea cine sa-l crucifice. Isi va alege apropiatii cu precautie si va schimba cati mai multi lideri. De exemplu, liderii regionali nu trebuie sa fie din zonele respective (schema tipica „Agamita Dandanache”. Dar marele sau secret ar putea fi operarea unor mici schimbari in statut, abia perceptibile. „Mici diferente” , cum spunea Travolta in Pulp Fiction

   PS2: Daca omite pe sacali la intocmirea liste;lor, nu va mai avea cine sa-l sfasie. As spune cand vine vorba despre pesedisti: degeaba sunt multi, pentru ca sunt mult prea prosti

   PS3: de acord 100%, cred ca asta vor si ei. Este si solutia din forbal. Trebuie reformat total chiar daca vom avea zero rezultate, decat boala lunga cu alde Gino – Gigi si alti hoti. Nu faci treaba serioasa cu astia.

  • @Franklin:
   In ultimul timp asta e adevarul cel mai important pe care l-am (re)auzit spus, IN SFARSIT, in clar despre PSD : „Reforma PSD este in interesul nostru al tuturor, in mai mare masura decat al lor.”

   PS. Tocmai din cauza adevarului acestor spuse sunt sceptic, pt ca stiu ce inseamna sa faci binele cu forta si cum e primit acest lucru !

 18. Ce l mai pupati in cur pe turnator!
  Aduna zoaiele de care tot vorbea in mandat.

 19. Ce reforma sa faca in psd, daca cei care vin acum in conducere au fix aceleasi apucaturi ca si dragnea si anume sa detina controlul a orice. Grindeanu am vazut ca zice ca pleaca de la ancom, dar nu pleaca pana nu modifica colegii lui in parlament ordonanta de numire a sefilor ancom. Deci vrea in continuare sa detina controlul unei institutii importante la nivel european prin a putea numi parlamentul 7 membrii in conducerea ancom. 2 vicepresedinti un presedinte si 4 membri intr un comitet sau consiliu. Daca le reuseste asta vor ingenuchia o institutie cheie a tarii.

  • Nici dracu nu mai crede în virajele PSD!
   Și colac peste pupăză, mai au și ghinion anul ăsta cu pandemia din cauza căreia 1/2 din electoratul lui nu se va risca la vot! De ce credeți ca pleacă în masă primarii lor la PNL?! Pandemia le-a dat peste cap toată strategia bazată pe mita electorală pregătită anii trecuți cu legea pensiilor.
   Eu nu-mi fac griji cu viitorul PSD, pentru că e clar că va merge în pierdere de viteză până va ajunge un partid care nu va mai conta prea mult în ecuațiile politice, dar îmi fac griji foarte mari constatând în ce se transformă acest PNL!

  • Pardon! S-a vrut o replică pentru Franklin!

 20. Vicepresedintele Daniel Baluta impreuna cu clanul sportivilor, mana lui dreapta ce controleaza tot sectorul 4 , vor duce mai departe mafia PSD-ista la groapa de gunoi . Speram ca oasele lor sa putrezeasca cat mai repede in inchisoare.

 21. Cine dracu îi mai crede ! Dacă te-a furat o dată o să o facă mereu.
  Din partea mea doar plăcuță suedeză……………….reformată!

 22. Pe scurt despre ultimele 2 zile:
  ∆” father chicken” sau „tata puiu” in versiunea românească are covid.
  ∆∆ urmează văduva neagră de la capitală?! Întrebarea e naturala câtă vreme au respirat același aer !
  ∆∆∆ Ilie Năstase i-a luat soției o mașină de 250.000 eu din pensia suplimentară de mare general, că mă gândesc că de premiul de la Wimbledonul câștigat acum 50 ani s-a ales praf, silicoane și pamperși.
  ∆∆∆∆ CiolaCOOL a aruncat toate râmele păstrate pentru pescuit. Noroc cu Grindeanu care le&a găsit, le-a resuscitat și le va da o șansă.

 23. Ciolacu este sluga bolșevicilor din occident, bolșevici care stăpânesc toate marile partide din România. Sper ca electoratul sa înțeleagă lașitatea PSD-ului și sa_i penalizeze. Noi cei de dreapta nu avem pe cine alege. Nădăjduiesc sa apară un partid nou care sa apare interesele romanilor și sa promoveze valorile consacrate în istorie.Ii invidiez pe polonezi și pe unguri.

 24. Dle Tapalaga, asta ati gasit dvs sa mentionati ca valori autentice ale stingii europene ???? gaozari si altele ?? asteas valori autentice, pai daca is astea noi nu le vrem in Ro indiferent de ce partid sint purtate…..nu inteleg de ce tre sa copiem la xerox toate cacariile si fanteziile occidentale stupide ??? ….faceti le loc dle Tapalaga ca mai vorbim peste citiva ani….pacat ca sinteti parinte si nu ati inteles nimic din ce ii invata pe copiiii occidentali in scoli, doresc ca Ro sa nu importe notiuni dezgustatoare ca acestea ci sa importe: cultul muncii, al corectitudinii, al bunului simt, restul lasatile acolo de unde vin

  • Da, cui sa explici ca nu tot ce e de stanga occidental e si bun? Ironia ca la noi ajung curentele europene cu intarziere, dupa ce in alte tari au esuat lamentabil. Stanga occidentala isi arata neajunsurile si se radicalizeaza intr o caricatura… asta vrem noi sa copiem?

 25. Ce sa schimbe?
  Doar sexul il mai pot schimba.
  Olguta sa-si schimbe sexul cu Mândră.
  Să vezi atunci spectacol.

 26. Ce sa schimbe?
  Doar sexul il mai pot schimba.
  Olguta sa-si schimbe sexul cu Mandea.
  Să vezi atunci spectacol.

 27. „Ce poate schimba Ciolacu la un partid ca PSD.”
  WTF!
  Sa schimbe sediul la Rahova, la Antipa sau mai bine la Bellu.

 28. In formatia actuala nu prea au ce schimba. Daca vor mai exista sau nu in urmatorii zece ani va depinde foarte mult de strategia de recrutare a noii generatii de reprezentanti & membrii ai partidului.

  Acum multi (si probabil si eu) vom da o sansa USR-ului pentru ca nu au avut ocazia sa fie coruptibili si corupti. Asta pana cand investitorii si sponsorii lor vor dori un ROI generos si vor cere tratamente privilegiate, respectiv intaietate in castigarea contractelor cu statul si in accesarea banului public.
  Pattern-urile vor ramane aceleasi, numai naivii cautatori de dezamagiri pot spera in continuare la fairy-tale-uri romanesti servite de politicieni care promit happy end-uri pentru populatie.

  Nu partidele vor aduce schimbarea in bine a Romaniei, ci justitia care trebuie sa se asigure ca legea se aplica tuturor si nu-i protejeaza pe marii corupti, baroni, samd…

 29. Cu Baluta vicepresedinte si interlopii lui din sectorul 4 o sa-i mai voteze doar bronzatii genetic.

 30. Mi-aduc aminte cum suna sloganul pompos al lui Dragnea cu care PSD a castigat alegerile in 2016: „Indrazneste sa crezi in Romania”!!
  Azi, NU mai exiista pe Site-ul PSD, mandria de slogan al PSDragnea e data disparuta si inlocuita cu alta si mai zornaitoare: „Masuri pentru oameni”!
  „Masuri” pe hartiile PSDiste!
  L-am reamintit pentru ca va intreb: Dvs chiar credeti vreo frantura din vorbele lui Marcel Ciolacu?!
  Adica, ma intreb cum vedeti Dvs viitorul acestui „nou” PSD!
  Daca mi-ati spune ca aveti chiar si o bruma de incredere in vorbele lui Ciolacu, as rade in hohote!
  Ciolacu va „schimba” in „noul” PSD fix cat POATE schimba din vorbe goale, in fata camerelor TV orice PSDist!
  Fix cat a Construit Dragnea Autostrazile moderne, Spitalele moderne, Scolile si Gradinitele moderne, Milioanele de Km de Sisteme de irigatii, Depozitele si Fabricile pentru Legumele si Fructele agricultorilor(care l-or fi crezut!!), Sutele de Km de cale ferata moderna, etc, TOATE la TV!!!
  Jurandu-se de fiecare data ca „TOT ceea ce am promis va fi INDEPLINIT la VIRGULA!”
  Cum naiba sa schimbi ceva cand sunt ABSOLUT aceiasi PSDei de langa Dragnea(LIPSESTE „decat” Dragnea!!!) care au VOTAT Toate propunerile lui Dragnea, TOATE, NU s-au impotrivit niciuneia desi PSD a fost exclus din familia social-democrata din PE, desi Romania a fost amenintata cu Articolul 7 de CE, desi CE si MCV si GRECO si Comisia de la Venetia si Ambasadele TUTUROR tarilor UE si ale SUA au avertizat de nenumarate ori Romania in legatura cu derapajele la Statul de drept!
  Nici macar UNUL singur dintre astia din „noul” PSD nu a cracnit in fata tunetelor si fulgerelor pornite de la liderul suprem Dragnea, de fiecare data!
  Nici UNUL nu a facut altceva decat sa tune si sa fulgere la adresa acestor Institutii, tinandu-i isonul in ORICE lui Dragnea!!
  Nu există nici unul intre cei 16 aleși în fruntea PSD care să nu îi fi fost alături lui Dragnea!!
  NICI unul!
  Ati uitat cum o laudau TOTI pe Viorica pentru ratoiala din Parlamentul European?!
  Senatoarea Federovici, azi langa Ciolacu, in „noul PSD, lauda curajul lui Dragnea de a-i scrie lui Juncker, președinte al Comisiei Europene la acea dat si sarind la gâtul UE, fix pe model Dragnea:
  „Cred că este important să luăm atitudine și la nivelul Uniunii Europene, să ne comportăm ca un membru cu drepturi depline și să nu ne mai plecăm capul de fiecare dată”!
  Ati uitat cum au MINTIT timp de 3 ANI ca au INDEPLINIT Programul de guvernare la TIMP, in 2019 ajunsesera sa MINTA ca l-au INDEPLINIT 75%!!(azi programul de guvernare a disparut de pe Site-ul PSD!)
  NU au FACUT NIMIC din cele 188 de pagini din Programul d guvernare din 2016, cu exceptia cresterii din PIXul lui Dragnea a Salariilor bugetarilor(implicit a Salariilor Politicienilor!) si a Pensiilor(inclusiv a Pnsiilor lor Speciale!)!!! ATAT!!!
  Sunt aceiasi, NU lipseste decat Dragnea!!
  Ati uitat ca TOTI deputații și senatorii PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu – seful Camerei Deputatilor și-au pus semnătura pe Modificarile la Legilslatia din Justiție??!!
  Adica, TOTI sunt imbacsiti de PSDragnea!
  Cu ce naiba s-au curatat, spalat, parfumat sa miroasa acum a „noul” PSD european, modern, mare amator de Justitie europeana si Stat de drept!?
  Daca ar fi asa ar fi pomenit Cuvantul magic: STAT de drept!
  NU l-a pronuntat nici unul dintre liderii astia din „noul” PSD!
  Si uite de ce NU l-au pronuntat: In 20 Mai 2020 Raportul de Tara pentru Romania al Comisiei Europene CRITICA „autoritățile pentru lipsa măsurilor din justiție care să ANULEZE schimbările făcute de guvernele PSD în anii 2017 – 2019.”
  Daca „noul” PSD chiar ar avea de gand sa FACA ceva din vorbele goale insirate, Ciolacu TREBUIA sa anunte CLAR: Urmare a Raportului de tara al Comisiei Europene din Mai 2020, PSD a decis ca in Parlamentul Romaniei vom INITIA Toate Modificarile legislative ncesare a ANULA schimbarile in Legislatia pentru Justitie facute de guvernele PSD in anii 2017-2019″!
  Nici un cuvintel, doar vorbe goale!
  Credeti, dle Tapalaga, ca DACA maine Predoiu ar veni in Parlament cu Modificarile care sa readuca Legislatia din Justitie la starea de dinaintea Modificarilor facute de PSDragnea, slugile astea ale lui Ciolacu vor spune DA?!
  Credeti asta vreo fractiune de secunda?!
  Daca raspunsul e NU, restul e vorbarie goala, ca in celebrul Program de guvernare din 2016, ala cu celebra VIRGULA a lui Dragnea, ala care a uimit mapamondul si din care PSdragnea a FCUT fix #NIMIC PSDist!
  E specialitatea fiecarui lider al PSD de ani de zile de a promite „reformarea” partidului, asa a fost dupa mazilirea fiecarui lider PSD!
  Ia cititi ce mai „reformare” promitea Mircea Geoana, apoi Ponta, apoi Dragnea, iar acum promite Ciolacu!!!
  N-au „reformat” nimic, sunt aceiasi oameni, ABSOLUT aceiasi oameni NEEDUCATI, legati ombilical prin INTERESE personale si de partid, oameni care la viata lor NU au FACUT nimic care sa ii recomnade in functii inalte in Statul roman si care sa dea o cat de mica garantie ca ar PUTEA realiza ceva…
  Scoliti pe seara, la mare distanta, habarnisti intr-ale Economiei unei Tari, specialisti insa in populisme pericuioase, ei sunt un nou pericol, precum PSDragnea, pentru Romania!
  Vor continuta aceleasi politici clientelare, NEPROFESIONISTE, vor spune una la TV si vor FACE alta in Parlament unde alde Ciordache si Nicolicea STIU ce trebuie sa faca asa incat sa-i fie bine marelui partid!
  Statul de drept va exista la televizor si in tot felul de Programe de guvernare PSDiste, de Strategii, de vorbe goale!!!
  Adica „PSDragnea” nu a murit, PSDragnea a devenit „noul” PSD cu Ciolacu in frunte!
  Dati-mi 1 exemplu in Istorie cand ACEIASI politicieni au intors tara de pe drumul hotiei si al saraciei majoritatii pe Drumul Democratiei, in folosul Cetatenilor!

  • Această gașcă e reformabila doar pt proști !Un procent de sub 20% la parlamentare si scursurile analfabete se vor devora intre ele! Legătură ombilicala la banul public le ține în viață! Hai să le tăiem această legătură cu PREZENȚA LA VOT!Doar simpla prezența la vot și impostorii sunt PRAF!

  • Disoluție accelerată văd eu.

 31. mafalda 24/08/2020 At 9:46
  Your comment is awaiting moderation
  Un congres ale carui rezultate finale erau cunoscute de multa vreme , putin plictisitor , putin neimportant , putin amagitor ,prin punerea in centrul discursului presedintelui a nonimplicarii partidului in treburile viitoare ale justitiei si a atasamanrtului – neconditionat – fata de transatlantism si europenism .Totusi, aceasta transformare -la nivel declarativ – nu a continut si nici nu contine punerea in practica a declaratiilor impaciuitoare de neam si de tara . PSD nu a venit cu nici o propunere, concreta, ce ar face posibila resetarea juridica a legilor masacrate de fosta conducere ,ce ar fi trebuit supusa la vot in parlament si nici nu a prezentat – nume noi – de membrii activisti PSD. In fapt PSD nici nu are de unde aduce oameni noi , bazinul electoral nu le permite gasirea unor personalitati marcante , ce ar dori sa se asocieze actualei conduceri (nu neaparat unui alt PSD) si atunci PSD defileaza cu aceiasi invechiti (ca numar de ani dedicati politicii romanesti ) ,membrii de partid si asta s-a vazut in clar si atunci cind actualul primar si-a prezentat echipa de campanie si consilierii de partid . Cum sa schimbi ceva cu onorabilii , venerabilii (ca virsta ) cetateni ,ce cindva au facut parte din FSN. Colac peste pupaza , chiar acum, s-au suprapus , peste acest Congres ,doua asa zise declaratii ,una ce a fost surprinsa intr-un moment de neatentie in care domnul Romascanu si- a aratat nemarginita afectiune prin aprecierea fata de intreg clanul(e de bine , nu de rau ) jurnalistic(cit de atragator a prezentat CTP aceste vorbe ) si alta atribuita domnului profesor MICLEA ce spunea cu maxima condescendenta despre presedintele Romaniei – ”E un tâmpit. E un dobitoc! Vai de viaţa lui! Nu e nicio generaţie pierdută. E de defetism de doi bani- Comentariile fiind de prisos sa trecem mai departe la atit de buclucasul -TRASEISM -politic . Observam cum un numar mare (peste o suta )de primari PSD au parasit partidul si candideaza in viitorul ciclu electoral din partea PNL. In acelasi timp citeva zeci de primari PNl si de la alte partide au trecut in barca PSD.(oare stiti de ce ?) Evident ,traseismul politic poate fi numit asa sau un politician poate fi catalogat in acest fel doar daca paraseste partidul in timpul mandatului in care a fost ales . Daca politicianul sau primarul politic sau apolitic se decide sa candideze la un nou mandat ,intr-un nou ciclu electoral , din partea altui partid decit cel initial , el nu poate fi numit traseist . Oamenii isi modifica optiunile si nu este nimic gresit a te inregimenta politic acolo unde intr-un anumit moment propria intelegere te indeamna a o face . O observatie se desprinde incet ,incet , din noianul de intimplari si declaratii ce au facut deliciul publicului in ultima vreme .Din ce in ce mai multi cetateni incep a separa conceptul numit -partid politic -, de grupari ce se se autonumesc partide , dar care se transforma pe zi ce trece in organizatii poltice asemanatoare UDMR. Societatea romaneasca pare mai mult ca oricind a fi divizata si exista riscul ca cetatenii sa voteze in alegeri ,mai degraba ca parte a unei intelegeri sociale ,decit ca parte a sustinerii unui partid politic, ce ne prezinta o doctrina sau un anume plan economic sau niste masuri obligatorii de urmat , ca si componenta a propriului program . Cetatenii nu mai sunt interesati de promisiuni , de ofertele banesti de tot felul , de personajele politice ce ii sunt aduse in fata , de vorbele si discursurile de la TV ,intreg jocul alegerilor locale si parlamentare se va desfasura in cheia -romanismului – si a -europenismului – .Cine va fi perceput(ca partid sau alianta ) ca detinator al acestor doua elemente de baza ale viitorului -natiunii romane – va fi cistigatorul absolut .

  • @mafalda
   Nu exista nici cea mai mica sansa ca acest PSD sau vreun urmas reformat, sau vreunul dintre satelitii care au sustinut actiunile de masacrare a justitie, ca nu au fost singuri din 2017, (ALDE, PRO, PMP) deci nicio sansa ca ei sa se intoarca impotriva acelor „reforme”.
   In cel mai bun caz se vor considera realitatea lucrului facut…
   Sunt oarecum resemnati ca s-a facut cat s-a putut.
   Asta e mesajul: nu vor incerca mai mult. E destul de bine si atat, cate categorii de probe au devenit irelevante si cate fapte au fost dezincriminate, ar trebui sa le ofere o marja de miscare suficienta. Nu mai sunt nici ei niste amatori. Trebuie sa se descurce in acest spatiu.
   De altfel cu maxima ipocrizie se evoca insusi referendumul prin care practic se ingreuneaza modificarea legilor justitiei dupa ce acestea au fost aproape terminate.
   Un PSD oricat de reformat nu se va intoarce in veci impotriva legilor croite de predecesori. Tocmai fiindca acestia (cu mici exceptii) au beneficiat masiv de aceste corectii.
   PS
   Asadar, Dragnea iese de doua ori prost. Dupa ce ca nu a scapat total de justitie asa cum si-a dorit, mai e si folosit de vechii tovarasi ca paratraznet pentru toate cele reprosate partidului.

 32. „Schimbare” la „noul” PSD??!!!

  „USR dă atacul la Sorin Grindeanu: 10.000 de euro pe lună și revenit în PSD.
  Liderul USR București, Claudiu Năsui, susține că PSD-ul își schimbă năravul doar din vorbe și îl dă ca exemplu pe Sorin Grindeanu. Șef la ANCOM, cu 10.000 de euro pe lună salariu, Grindeanu își păstrează și funcția, dar revine și în PSD.
  ”PSD-ul lui Ciolacu se dezice verbal de trecut, însă apucăturile dragniste rămân la ordinea zilei.
  Auzeam zilele trecute cum PSD-ul actual încearcă să convingă oamenii că de fapt este un partid nou, care nu mai are de-a face cu metehnele vechi de, ei bine, 30 de ani. De altfel, nici măcar la campania electorala de la locale PSD-ul nu mai folosește consacrații trandafiri, ci vine cu promisiuni care, mai mult ca sigur, se vor dovedi și ele deșarte.
  Lăsând la o parte propaganda electorală, PSD-ul este un partid disperat. Hemoragia de parlamentari și lideri locali către noul pol de putere este clară. Un partid care avea o majoritate lejeră în parlament, acum numără fiecare vot și recurge la strategii disperate pentru a-și asigura relevanța.
  O astfel de strategie este remomirea celor care au fost îndepărtați de Dragnea. Unul dintre acei oameni a fost Sorin Grindeanu, premierul PSD de sacrificiu.
  După ce a fost eliminat din rândurile partidului pentru aparenta dezobediență, acesta a fost recompensat cu o funcție călduță la ANCOM.
  Cât de călduță? În valoare de 44.000 de lei pe lună, momentan.
  Ei bine, domnul Grindeanu a anunțat că este dispus să revină în PSD și să ajute la reformarea partidului.
  Problema era că funcția lui, deși eminamente politică, nu era compatibilă cu a fi membru într-un partid.
  Ce a făcut însă PSD-ul printr-unul din membrii cu experiență în a sacrifica legislația română de dragul partidului?
  L-au folosit pe dl Florin Iordache, nimeni altul decât arhitectul legilor care au subjugat justiția română, pentru a propune NOI Legi cu DEDICATIE. Acesta a ELIMINAT Clauza de incompatibilitate, astfel încât dl Grindeanu să poată îngroșa și rândurile PSD, dar să își și păstreze veniturile de aproape 10.000 de euro pe lună.
  Pentru cei care mai credeau că PSD-ul se poate schimba, iată că vechiul proverb ”Lupul își schimbă părul, dar năravul ba” este la fel de actual în politica românească, indiferent cu ce schimbă domnul Ciolacu trandafirii de pe afișele electorale.”, scrie Claudiu Năsui.

  18 August 2020, Hotnews: „Noi sinecuri de Mii de euro la ANCOM, după revenirea lui Grindeanu în PSD: Schema de conducere crește la 7 posturi, DISPARE Incompatibilitatea de membru de partid – un proiect marca Florin Iordache.
  Reîntoarcerea lui Sorin Grindeanu în PSD, anunțată recent de acesta, a redeschis lupta în Parlament pentru banii și puterea din ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor electronice.
  Deputatul PSD Florin Iordache a inițiat un Proiect de Lege potrivit căruia deciziile acestei autorități vor fi luate de un Comitet format din 7 membri, nu doar de un președinte și de cei doi vicepreședinți ca până acum. Apartenența acestora într-un partid NU va mai fi o Incompatibilitate, NU vor răspunde penal și nici LIPSA Studiilor de specialitate NU va mai fi o problemă la numirea în funcții.
  Proiectul lui Iordache relaxează foarte mult și condițiile cerute celor care sunt numiți la conducerea ANCOM, un aspect esențial fiind acela că se ELIMINA Incompatibilitatea dată de apartenența la un partid politic pe timpul exercitării atribuțiilor la ANCOM.
  Mai mult, în privința studiilor necesare vor fi suficiente și studii din domeniul științelor sociale, nu doar din domeniul comunicațiilor, juridic și economic ca până acum.
  În actuala lege de funcționare a ANCOM mai era o condiție necesară, respectiv:
  e) să nu fie membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitării mandatului
  Această condiție NU se mai regăsește în propunerea deputatului PSD.
  O altă modificare importantă propusă de Florin Iordache este ca: „membrii Comitetului de reglementare să nu răspundă civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea ori omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii a atribuțiilor prevăzute de lege.”

  „Schimbare” la „noul” PSD, dle Tapalaga!!!???

 33. Ultimul anunt, ce contine propunerea Comisiei Europene da a acorda, sub forma de imprumut ,suma de 4 miliarde de euro prin programul SURE maximizeza inca o data procentul votantilor PNL si al simpatizantilor presedintelui ce se va cuantica in alegeri in portofoliul aliantei USRPLUS-PNL. Obiectivul SURE este acela de a asigura ”finanțarea schemelor de șomaj tehnic sau a măsurilor similare menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, reducând astfel incidența șomajului și pierderea veniturilor, precum și pentru finanțarea, în subsidiar, a anumitor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.” PSD nu poate contrabalansa toate acestea si viitoarele masuri ce vor fi parte a granturilor oferite de catre UE. Incercarea de a demite guvernul Orban, prin Motiune de Cenzura pare a fi sortita esecului . Tot mai multe voci ne arata lipsa unui numar suficient de parlamentari care ar fi doritori de a sustine aceasta motiune . Trei parlamentari au demisionat deja din PSD si numarul lor va creste . PSD nu are cu cine (membrii noi de partid ) si nici mijloacele financiare necesare sau accesul la aceste mijloace materiale pentru a produce schimbarea . Banii europeni sunt dati conditionat doar unui guvern acceptat de presedintele republicii si doar pentru realizarea unor proiecte ce obtin girul institutiilor UE. Nici aici PSD nu se califica ,ca mod de accesibilitate .Indiferent ce promit , ce proiecte prezinta , ce sume de bani vor fi folosite pe post de momeala electorala , cetatenii stiu acum ce se intimpla si care este miza , miza ce trece dincolo de posibilitatile politice ale unui simplu partid . Romanescul din noi va dori si latura europeana si nord atlantica ca si garantiei a unui viitor mai bun pentru copiii nostri .

 34. O „schimbare” vedem la PSDei: candidatii din capiatala, Gabita, Dan Tudorache si Dan Cristian Popescu au Afise electorale FARA Sigla PSD!
  Mandru ca sunt PSDist nu mai exista?!
  Desi, chiar Gabita spunea la recentul Congres, mandra nevoie mare, ca e PSDista: „„Dragi colegi, eu vă propun să nu o schimbăm pe Maria, doar să ne mai uităm, din când în când, la ce pălărie poartă, dacă e în regulă, pentru că Maria noastră a fost şi este cea mai harnică, corectă, cea mai omenoasă, cea mai dornică să-i ajute pe ceilalţi.
  Şi nu avem de ce să ne ferim şi să ne fie ruşine de Maria noastră, că noi am cam făcut-o de râs.
  Dacă schimbăm numele, sigla, conducerea, poate chiar sediul nu înseamnă că s-a produs vreo revoluţie. Adevărata revoluţie este în fiecare clipă, în fiecare clipă pe care noi o trăim alături de oameni”, a mai declarat Gabriela Firea.

  Ce arata insa afisele electorale ale Gabitei: NU apare Sigla PSD pe Afisele electorale ale Gabitei!
  Nici la Dan Tudorache, nici la traseistul Dan Cristian Popescu!
  Explicaţia specialiştilor: liderii PSD încearcă să se distanţeze de epoca Dragnea pentru a nu trezi furia electoratului anti-PSD.
  S-au ofilit trandafirii iar candidati ai PSD din Capitala cu Gabita in frunte ascund sigla marelui partidul!!
  „PSD este grav afectat de experienţa Dragnea”.
  Politologul Cristian Pârvulescu explică de ce candidaţii PSD fug de sila partidului în Bucureşti.
  „Nu doar în Capitală, ci şi în alte locuri din ţară e ascunsă sigla PSD.
  De ce? Răspunsul e simplu: PSD, mai ales în zonele urbane, este grav afectat de experienţa Dragnea şi atunci candidaţii încearcă să facă uitat trecutul, încearcă să accentueze persoana, nu partidul.
  Candidaţii PSD în Bucureşti urmăresc, în primul rând, ca prin absenţa Partidului de pe afişe să NU-i incite pe cei care sunt anti-PSD să iasă la VOT”, susţine Cristian Pârvulescu pentru Adevărul.
  Politologul este de părere că miza candidaţilor PSD la alegerile locale e să aibă o prezenţă cât mai SCAZUTA la vot.
  „PSD stârneşte sentimente negative, în consecinţă CRESTE prezenţa la vot. Primarii PSD în funcţie îşi doresc o prezenţă scăzută în Bucureşti, undeva la 30%, la fel ca în urmă cu 4 ani, un argument în plus în favoarea lor. O asemenea prezenţă dă şansa unui primar PSD să obţină al doilea mandat, mai ales că avem un singur tur de scurtin. Orice prezenţă care CRESTE PESTE acest procent MICSOREAZA şansele primarilor PSD, pentru că cei care vin la vot pun ştampila pe Nicuşor Dan la Capitală şi pe Clotilde Armand al Sectorul 1”, a explicat Cristian Pârvulescu.

  Mandri ca suntem PSDisti e pe duca…
  Desi PSDeii nu vor nici acum sa accepte: POTI minti 1 om o viata intreaga, POTI minti o data pe TOATA lumea, dar NU POTI minti tot timpul pe TOATA lumea!!!
  Au trebuit sa treaca 30 de ANI ca in Romania MAJORITATEA Votantilor sa NU mai creada in PSD!
  Mult, prea mult… explicatia e simpla: saracie, lipsa de educatie, votanti usor de mintit si manipualt, TIPIC Tarilor subdezvoltate!
  Cand Romania a mai avansat, putin cate putin, Structura electoratului e deja in SCHIMBARE, SCHIMBAREA de care au FRICA mare PSDeii!!!
  Hai Romania sa iesim la VOT si sa trimitem PSD definitiv la gunoi, cu Sigla cu tot!!!
  NOI sa facem SCHIMBAREA!!
  De la acesti PSDei, aceiasi cu cei din PSDragnea, STIM bine ce urmeaza, NU trebuie sa uitam, NICIODATA!!

 35. Au fost si raman , cancerul Romaniei.

 36. Interesant din articol e finalul. E deja al doilea (din ce am vazut eu) in care Tapalaga sugereaza ca Johanis e favorabil caderii guvernului Orban. Speram cu timpul sa vedem si pe ce se bazeaza aceste presupuneri.