G4Media.ro

Ce modificări propune Vladimir Putin pentru doctrina nucleară a Rusiei și de…

Sursa foto: mil.ru

Ce modificări propune Vladimir Putin pentru doctrina nucleară a Rusiei și de ce acestea ar putea pune Kremlinul într-o poziție incomodă

Modificările doctrinei nucleare a Rusiei propuse de președintele rus Vladimir Puțin sunt atât de generale încât ar putea pune conducerea rusă într-o poziție incomodă, arată o analiză BBC. Mai ales având în vedere recentele modificări ale Constituției, care au inclus două regiuni ucrainene – Herson și Zaporijia – precum și „republicile populare” Lugansk și Donețk – în Rusia.

„Condițiile pentru trecerea Rusiei la utilizarea armelor nucleare sunt clar stabilite. Vom lua în considerare această posibilitate la primirea unor informații fiabile cu privire la o lansare masivă de arme de atac aerian și spațial și la trecerea acestora peste frontiera noastră de stat. Mă refer la avioane strategice și tactice, rachete de croazieră, drone, hipersonice și alte aeronave”, a declarat Putin.

Frontiera Rusiei în ultimii ani nu este un concept foarte clar definit. Formal, în viitor, mai multe escadrile de F-16 care zboară în spațiul aerian al regiunii Zaporijia ar putea provoca al treilea război mondial.

Acest scenariu este puțin probabil. Dar noua versiune are în vedere un răspuns nuclear la o lovitură masivă, de exemplu, prin drone. În septembrie, Ucraina a lansat mai mult de 150 de unități în același timp către ținte din Rusia. Astfel de lovituri sunt susceptibile de a se repeta, iar atunci Rusia se va confrunta cu o alegere dificilă – fie să înceapă un război nuclear ca răspuns la o lovitură cu drone, ceea ce este tipic pentru acest război, fie să demonstreze că doctrina nucleară nu funcționează.

O altă dispoziție a doctrinei se referă în mod evident la rachetele de fabricație occidentală. Presa mondială a scris recent despre posibilitatea ca Ucraina să primească permisiunea de a le folosi împotriva unor ținte din Rusia.

„În versiunea actualizată a documentului, se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată un atac comun asupra Federației Ruse”, a declarat Putin.

Cu toate acestea, aceste rachete sunt deja utilizate împotriva țintelor din Crimeea, pe care Rusia o consideră teritoriul său, iar majoritatea celorlalte țări o consideră parte a Ucrainei. Și dacă Ucraina folosește din nou ATACMS sau Storm Shadow împotriva țintelor din Sevastopol, iar Rusia nu declanșează Armaghedonul ca răspuns, va însemna aceasta că doctrina nucleară sau Constituția nu funcționează?

Dronele, avioanele tactice și rachetele de croazieră sunt toate inovații care au apărut în doctrina nucleară din cauza războiului din Ucraina. Doctrinele nucleare conțin adesea formulări destul de vagi. Acest lucru se face astfel încât un potențial adversar să nu fie tentat să întreprindă o acțiune aproape de „linia roșie”, dar fără să o treacă. Dar acum această neclaritate este prea mare, consideră analistul militar al serviciului în limba rusă al BBC, Pavel Aksionov.

Partenerii occidentali ai Ucrainei iau în serios descurajarea nucleară cu Rusia. Teama de posibila utilizare a armelor nucleare a fost citată în mod repetat ca factor de descurajare a furnizării anumitor arme.

Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, din ce în ce mai mulți politicieni și militari din Occident împărtășesc punctul de vedere exprimat acum câteva săptămâni de directorul CIA, William Burns, în prezența omologului său britanic, șeful MI6, Richard Moore.

Burns a declarat că a existat un moment, la sfârșitul anului 2022, când a afirmat că există un risc real ca Rusia să utilizeze arme nucleare tactice ca răspuns la o serie de eșecuri pe câmpul de luptă. Burns a declarat că a prezentat implicațiile unei astfel de utilizări oficialilor ruși la momentul respectiv.

„Dar nu am crezut niciodată – și acesta este punctul de vedere al întregii mele agenții – că ar trebui să fim speriați în mod nejustificat de acest lucru”, a continuat directorul CIA. „Putin este un făuritor de amenințări. Din când în când, el va continua să-și agite sabia spre noi”.

Cu toate acestea, până acum s-a vorbit despre declarații, chiar dacă puternice, dar care nu sunt încă obligatorii pentru executare. Acum se vorbește despre schimbarea doctrinei nucleare, mai notează BBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...