G4Media.ro

Ce măsuri a adoptat Guvernul pentru eliminarea inechităților salariale și a diferențelor…

Ce măsuri a adoptat Guvernul pentru eliminarea inechităților salariale și a diferențelor existente pe perioada stării de alertă, la o anumită categorie de personal

Guvernul României a aprobat în ședința de vineri o Ordonanța de Urgență privind reglementarea unor măsuri care să elimine inechitățile salariale și să ajusteze diferențele existente pe perioada stării de alertă, pentru unele categorii de personal implicate în activități de gestionare a epidemiei de corornavirus.

„Comitetul director din cadrul direcțiilor de sănătate publică va beneficia de un spor pentru condiții epidemiologice deosebite de 40% la salariul de bază, iar inspectorii sanitari care desfășoară activități în domeniul controlului în sănătatea publică de un spor de 30% la salariul de bază”, se precizează în informarea Guvernului.

În felul acesta vor fi ajustate diferențele salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării alertă, în vederea atragerii de personal calificat pe de o parte, cât și a menținerii celui existent pe de altă parte, în condițiile în care numărul anjagațiilor din aceste instituții este unul redus.

„Măsura este justificată și de evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului pe teritoriul României, care indică o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate cu COVID-19 și implicit a volumului activităților de supraveghere activă, depistare timpurie, izolare şi tratare a cazurilor, de urmărire a contactelor şi prevenire a răspândirii continue a infecţiei. În vederea asigurării capabilităţii de pregătire a direcțiilor de sănătate publică pentru gestionarea la nivel adecvat a infecţiilor cu noul coronavirus, se impune adoptarea unei măsuri de stimulare a personaluluin care desfășoară pe durata stării de alertă activități de prevenire și limitare a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, în sensul ajustării diferențelor salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării de alertă”, se mai precizează în informare.

Actul normativ prevede ca, până la data încetării stării de alertă instituită din cauza infecţiilor cu noul coronavirus, orele suplimentare efectuate peste programul normal de lucru de către personalul de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică să poată fi plătite conform prevederilor art. 8 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020.

Totodată, prin derogare de la prevederile art. 25 din Legea cadru nr. 153/2017, se creează cadrul legal astfel încât indemnizația de detașare prevăzută la art. 19 din Legea nr. 136/2020 să poată fi plătită în cuantumul prevăzut legal.

În vederea eliminării inechităților privind mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, actul normativ mai reglementează ca, începând cu data de 1 august 2020, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare şi personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, să beneficieze de sporurile pentru condiții de muncă peste limita minimă prevăzută legal, nivelul concret fiind stabilit de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli.

Sursa Foto: Comisia Europeana

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Abia acum înțeleg…. de aceea era hoas și în DSP – uri!!!

    • Nicio problema, haosul va creste!
      Daca se recompenseaza haosul, e perfect. Suntem pe drumul cel bun, catre alte tari vom pleca.

    • La început, n-am crezut că vom avea un guvern atât de slab! Cel mai mult au dezamăgit cei de la care te așteptai cel mai puțin. Mi-e lehamite și de ăștia!

  2. Suntem in aceeasi barca. Foarte slabi. Cu Orban nu ma asteptam la altceva iar pe Johan il stiu de f.mult timp si le spuneam gorjenilor in 2014 ca e in om slab condus de madam.

  3. Bascalia echitatii hotiilor, salariilor si pensiilor speciale. Doar in Romania un judecator care prin judecata stramba fura de usuca populatia onesta primeste bonus pensie speciala iar un medic care se lupta cu bolile si suferintele e lasat muritor de foame.