G4Media.ro

Ce este grafenul, considerat „materialul miracol”, care alimentează teoriile conspirației promovate de…

Ce este grafenul, considerat „materialul miracol”, care alimentează teoriile conspirației promovate de anti-vacciniști

Ultra-rezistent, ultra-stabil şi ultra-conductor, grafenul promite să revoluţioneze industria aerospaţială, energetică şi medicală. Dar din cauza noutăţii sale şi a posibilităţilor lui uriaşe, acest nano-material a devenit totodată subiectul predilect al unui număr impresionant de mesaje de dezinformare distribuite pe internet de anti-vaccinişti, informează AFP, citată de Agerpres.

Ce este grafenul?

Adeseori considerat un „material-miracol”, grafenul este unul dintre cele mai uşoare materiale descoperite vreodată. Compus din carbon, el a fost identificat în 1947, dar izolat abia în 2004 de olandezul Andre Geim şi ruso-britanicul Konstantin Novoselov, o reuşită care le-a adus celor doi cercetători, în 2010, premiul Nobel pentru fizică.

Acest material posedă proprietăţi chimice şi fizice unice, iar acest detaliu a făcut din grafen „unul dintre cele mai promiţătoare materiale pentru tehnologiile viitorului”, a declarat cercetătorul Marcelo Mariscal, specialist în nanotehnologii.

Grafenul face obiectul unor cercetări privind fabricarea senzorilor de înaltă sensibilitate, dispozitivelor electronice suple, mai ales pentru automobile, avioane şi sateliţi. El stochează foarte uşor energia, devenind din acest motiv materialul preferat al dezvoltatorilor de baterii pentru automobile.

Acelaşi material ar putea fi utilizat în construcţii şi în medicină, mai ales ca vector pentru terapii genice, medicină moleculară şi vaccinuri.

Care este legătura cu vaccinurile anti-COVID-19?

Aşa cum s-a întâmplat deja în cazul tehnologiei 5G şi a microcipurilor, grafenul a devenit subiectul multor teorii ale conspiraţiei de tip „calul troian”. Conform acestor teorii, guverne şi anumite personalităţi ar încerca „să îi controleze” de la distanţă pe oameni graţie unor materiale injectate prin intermediul vaccinurilor anti-COVID-19 sau să monitorizeze deplasările lor prin sistemul GPS.

Aceste zvonuri au apărut în primăvara anului 2021 după ce Canada a retras de pe piaţă anumite măşti sanitare ce conţineau grafen, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate.

O lună mai târziu, când campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 se aflau în plină desfăşurare în Europa, Statele Unite şi începeau să facă progrese în America Latină şi în alte regiuni ale lumii, utilizatorii reţelelor de socializare i-au acuzat pe producătorii de vaccinuri că i-au „magnetizat”.

Videoclipurile în cauză au traversat frontierele pentru „a demonstra” că vaccinurile anti-COVID-19 ar conţine ingrediente „secrete” şi nocive, inclusiv grafen, şi că ar avea în special obiectivul de „a controla voinţa” oamenilor graţie unor proprietăţi magnetice.

Alţi internauţi afirmau că oxidul de grafen, un derivat al acestui material, ar fi prezent în vaccinuri şi că acesta „alterează câmpul electromagnetic” al persoanelor, putând să provoace decese.

Care este de fapt realitatea?

Niciunul dintre vaccinurile anti-COVID-19 omologate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ale căror compoziţii chimice sunt publice, nu conţine grafen sau oxid de grafen.

Nici grafenul, nici oxidul de grafen nu au proprietăţi magnetice naturale, au precizat oamenii de ştiinţă contactaţi de jurnaliştii de la AFP.

„El nu este magnetic decât în condiţii de laborator foarte specifice (…), iar în condiţii naturale îşi pierde proprietăţile magnetice”, a subliniat Diego Pena, angajat la Centrul pentru cercetări în biochimie şi materiale moleculare din Spania.

Grafenul şi oxidul de grafen fac obiectul unor cercetări în scopuri biomedicale, însă „este vorba despre studii-model aflate în faze incipiente ale ştiinţei fundamentale, care sunt încă departe de eventuale aplicaţii”, a explicat Marcelo Mariscal.

În ceea ce priveşte măştile sanitare vândute în Canada, comercializarea lor a fost reluată după ce un studiu a arătat că „particulele de grafen (…) nu sunt eliberate de aceste măşti în cantităţi susceptibile să provoace efecte nefaste pentru plămâni”.

Marcelo Mariscal consideră că „toate aşteptările presei şi ale pieţelor comerciale vizavi de un material care promite să revoluţioneze industria – aşa cum au făcut-o cea a oţelului sau a materialelor polimerice la vremea lor – au făcut din grafen o ţintă” preferată a adepţilor teoriilor conspiraţiei.

„Cercetările care generează multă speranţă se lovesc de o problemă: oamenii vor să vadă efectele sale foarte repede”, a subliniat Ester Vazquez Fernandez-Pacheco de la Institutul regional de cercetări ştiinţifice aplicate (IRICA) din regiunea spaniolă Castilia-La Mancha.

„Orice dezvoltare tehnologică necesită numeroşi ani de cercetare (…), iar această idee nu este difuzată, din păcate, într-o manieră eficientă”, a adăugat ea.

„Materialul este cunoscut, toată lumea ştie că el este real, dar nu toată lumea poate să înţeleagă cum se lucrează cu el. Din acest motiv, este foarte uşor să îi faci pe anumiţi oameni să creadă în lucruri fără niciun fundament ştiinţific”, a mai spus cercetătoarea spaniolă.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. „oxid de grafen” nu exista , este cel mult banalul monoxid de carbon ca asta e grafenul ,carbon.

  • Nanomaterialele au un comportament diferit fata de structurile de dimensiuni „coventionale”. Citeste si tu putin despre toxicitatea si siguranța lor, ca sa te convingi ca nu-i așa simplu, iar organismul nu percepe grafenul injectat drept atomi de carbon. Si oricum, scopul nu e injectarea grafenului ca atare („gol”), ci utilizarea lui pentru transportul/administrarea moleculelor de substanță activa.
   Sigur sunt rezumate (si alea destul de ample) pe net. Doar sa vrei sa afli informațiile fara sa ai idei preconcepute si să-ți mai dai in stamba ca să-ți bați joc.

  • Da, exista, asadar nu iti mai da cu parerea ca deja ai demonstrat ca esti unul dintre cei „deștepți cu mic si bere” care populează retelele de socializare. Graphene oxide (GO) nu are nicio legatura cu monoxid de carbon, tocmai pentru ca grafena este un material alcătuit din atomi de carbon plasați intr-o anumită configurație geometrica, pe cand monoxid de carbon este o moleculă formată de carbon si oxigen. Prost, incult ai tupeist. Conspirațiunistul perfect.

  • Este grafen (ro) / graphene (eng): https://en.m.wikipedia.org/wiki/Graphene [1]
   https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Grafen

   • In addition to cancer detection and drug delivery, graphene itself is studied as an anti-cancer agent – focusing, for instance, on its thermal conductivity and ability to convert non-ionizing radio waves into heat energy at microscopic levels and create enough heat to eliminate proteins and DNA inside cancer cells. [2]

   • Graphene is intrinsically nonmagnetic as all the outer electrons in carbon hexatomic rings are perfectly paired to take shape in σ- and π-bonds. [3]

   Mitul Oxidului de grafen din vaccin e desființat in articole de specialitate (Vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 nu conține oxid de grafen. Sursa AFP), dar si dacă cititi descrierea produsului pg 4&5 din autorizația de utilizare a vaccinului emisa de FDA : https://www.fda.gov/media/144412/download

   [1]- Wikipedia
   [2] – Medgadget
   [3] – Science Direct

 2. Cui îi este teama de grafen, sa nu mai puna mana in viața lui pe un creion, e plina mina creionului de grafen.

  Feriți-vă oameni buni, de creioane!

  https://www.google.com/amp/s/www.gandul.ro/international/grafenul-materialul-minune-care-va-revolutiona-tehnologia-8843800/amp

  • Citeste reply-urile de mai sus si neapărat o cautare „graphene vs graphite”

  • Frateeee . .

   Grafenul se obtine din grafit, nu din altceva.
   Sunt diferite metode de obtinere, care mai de care, tot mai ieftine.
   Cea mai la îndemână metoda, practicata si de câștigătorii Nobel este: din mina de creion si o banda de scotch.
   Cand iti zic ca e plina bauxita de aluminiu e acelasi lucru cu grafitul de grafen. Si dupa cum stim cu toții mina de creion e compusa din grafit, deci e plin creionul de grafen, sa te feresti de el.

   https://m.youtube.com/watch?v=PifL8bAybyc

  • Catalin, citește putin si despre ce zic alții, ca sa vezi cata dreptate ai tu si cat de prosti sunt ei!
   Si vezi ca grafitul nu penetreaza barierele biologice ale organismului ca grafenul (buckyballs) – poate fi de rau, dar si util.
   Iar negru de fum inhalat e nasol, insa nanoparticulele de grafen in pulmoni sunt groaznice.

  • Frateeeeeee . . .

   O clipa nu am susținut ca grafenul e bun sau rau.
   Am susținut ca grafenul se obtine din grafit, care se regaseste inclusiv in mina de creion.
   Mai departe mi-am permis sa fac o metaforă „feriți-vă de creioane” pt a sublinia societatea bolnavă pe care incearca sa o construiasca unii (biserica face si a facut asta mereu, Sosoaca azi e star) pe bază de FRICĂ.
   Eu te intreb iti este frica zi de zi cand te urci in mașina?!? Nu de alta dar asa mor anul in Romania foarte multi oameni. In schimb poate ai frica de avion, daca nu tu sigur alții, insa de urcatul in avion sunt ani la rand in care nu se moare in Romania, oricum enorm de putin in comparatie cu muritul de urcat in masina.

   Cand o societate ajunge sa aiba frici iratioanale atunci s-a instalat paranoia.
   Tot ce e in jurul nostru ne poate face rau sau omorî, dar sa accepți sa trăiești cu teama de tot ce te înconjoară înseamnă patologiei clara.

  • Și plăcile de azbociment sunt bune pentru adăpost, dar nu sunt bune pentru sănătate….

  • Scumpule GRAFEN # (diferit) de GRAFIT ,cel de la creioane

 3. lol – sondati si veti vedea ca astia nici nu au auzit de asa ceva Ei sint contestatari de meserie Din asta traiesc

 4. …. și mulți dintre voi meritați premiul Nobel …..mă mir cum de v-au scăpat din vedere ….

 5. Păi da. Grafenul este derivat al grafitului. Punct

 6. „Aşa cum s-a întâmplat deja în cazul tehnologiei 5G şi a microcipurilor, grafenul a devenit subiectul multor teorii ale conspiraţiei de tip „calul troian”. Conform acestor teorii, guverne şi anumite personalităţi ar încerca „să îi controleze” de la distanţă pe oameni graţie unor materiale injectate prin intermediul vaccinurilor anti-COVID-19 sau să monitorizeze deplasările lor prin sistemul GPS.”
  Pfuhuhaha!!! Facebook, google și altii fac treaba asta de ani de zile prin….. ta ra ra tam tammmm: telefonul mobil!
  E prosti, da mulți…

 7. Deci …. sau așadar… concluzia este că fiecare deștept demonstrează că e prost de bubuie. Aveți ochi dar nu vedeți….Aveți urechi dar nu auziți…Aveți guri dar vorbiți despre ce ați mâncat voi la mic dejun ,prânz și cină : doar rahat dar nu din ăla turcesc care la baza se numește,deliciu turcesc ,,ci din asta românesc pe limba voastră eleganta materiale fecale…. Mi-e jenă de voi …că dacă cineva gândește în afara cutiei îl faceți conspirationist… De când cine gândește diferit fata de tine e de aruncat pe jos și tăvălit ? Pt că a ,, îndrăznit să spună ce gândește… Pt că nu ia tăcut gura ? Prefer sa aud o opinie originală și să o putem dezbate cu argumente, studii, referințe critice, decât să sărim in sus că sunt proști sau conspirationisti…

 8. Deci …. sau așadar… concluzia este că fiecare deștept demonstrează că e prost de bubuie. Aveți ochi dar nu vedeți….Aveți urechi dar nu auziți…Aveți guri dar vorbiți despre ce ați mâncat voi la mic dejun ,prânz și cină : doar rahat dar nu din ăla turcesc care la baza se numește,deliciu turcesc ,,ci din asta românesc pe limba voastră eleganta materiale fecale…. Mi-e jenă de voi …că dacă cineva gândește în afara cutiei îl faceți conspirationist… De când cine gândește diferit fata de tine e de aruncat pe jos și tăvălit ? Pt că a ,, îndrăznit să spună ce gândește… Pt că nu ia tăcut gura ? Prefer sa aud o opinie originală și să o putem dezbate cu argumente, studii, referințe critice,

 9. Sănătate curată grafenul ăsta…….băă….voi nu înțelegeți că trebuie să vă v@xinați….ce dracu-i cu voi așa încăpățânați ?…..v-o explicat omul că grafen poți pune și în sarmale….pentru sănătatea ta ca să trăiești 100 de ani…..ca morcovul !!!