G4Media.ro

Ce companii pot beneficia de ajutorul statului prin plata șomajului tehnic: cele…

Ce companii pot beneficia de ajutorul statului prin plata șomajului tehnic: cele care s-au închis din ordinul autorităților și cele cărora le-a scăzut veniturile cu minim 25%

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că guvernul va plăti prin ANOFM șomajului tehnic pentru anumite companii afectate direct sau indirect de epidemia de coronavirus.

Guvernul va suporta plata șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară (valoarea acestuia e de 5.429 lei).

Premierul Orban a enunțat cele două categorii de companii care și-au trimis angajații în șomaj tehnic și cărora guvernul le va susține plata indemnizațiilor:

  • Prima categorie: angajatorii afectați direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență.
  • A doua categorie: angajatorii care nu au fost afectați direct de măsuri restrictive, dar au fost afectați de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu îi pot permite să-și plătească, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%

Premierul nu a dat detalii despre modul în care va fi completată această decizie și perioada luată în calcul pentru scăderea veniturilor.

Nu e clar la acest moment dacă marile uzine auto, precum Dacia și Ford, care și-au trimis de azi angajații în șomaj tehnic pentru a-i proteja de infecția cu coronavirus, se califică pentru a cere decontarea de către guvern a șomajului tehnic.

Foto: CNAIR

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. La nivel declarativ suna bine, dar fara norme de aplicare cuprinse direct in ordin, valoarea lui va fi zero barat.
    In alta ordine, stiti ca pt a lua aviz de forta majora de la camera de comert trebe sa platesti 500 euro? Mulțumim partidului

  2. Masuri luate de oameni care nu înțeleg fenomenul economic. Mai ales in cazul firmelor prestatoare de servicii e foarte posibil sa nu ai o scădere a cifrei de afaceri (in sensul că ai prestat servicii și pe cale de consecință emiți facturi, generând venituri ce intră în calcul cifrei de afaceri), dar nu ai încasări pentru aceste facturi și astfel te afli în dificultate financiară.
    Deci să îi explice cineva ministrului de finanțe și primului ministru diferența dintre fluxurile de numerar și contul de profit și pierderi.
    Ne omoară incompetența conducătorilor înaintea virusului….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.