G4Media.ro

CCR – motivare la iniţiativa ”Fără penali”: Interdicţia specială este în marja…

CCR – motivare la iniţiativa ”Fără penali”: Interdicţia specială este în marja de apreciere a legiuitorului / Nu poate fi reţinută o restrângere a dreptului de a fi ales de natură să afecteze substanţa acestuia şi nici o lipsă de proporţionalitate a măsurii propuse

Curtea Constituţională a României arată, în motivarea deciziei prin care s-a stabilit că iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” îndeplineşte prevederile constituţionale, că interdicţia specială este în marja de apreciere a legiuitorului şi este circumscrisă unei sfere limitate de condamnări penale, care se întemeiază pe criteriul laturii subiective şi a pedepsei aplicate, transmite Agerpres.

Pe 9 aprilie, Curtea Constituţională a României a stabilit că iniţiativa legislativă cetăţenească de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice, îndeplineşte prevederile constituţionale.

Judecătorii constituţionali precizează în motivare că interdicţia impusă prin modificarea Constituţiei „este în marja de apreciere a legiuitorului şi este circumscrisă unei sfere limitate de condamnări penale”.

În cauză, Curtea constată că iniţiatorii au circumstanţiat condiţia propusă, în acord cu considerentele Curţii Constituţionale (…), în sensul că interdicţia specială este în marja de apreciere a legiuitorului şi este circumscrisă unei sfere limitate de condamnări penale, care se întemeiază pe criteriul laturii subiective şi a pedepsei aplicate. De asemenea, interdicţia nu este una perpetuă, ci subzistă până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării. Ca urmare, în sensul deciziei Curţii, ‘persoanele care cad sub incidenţa/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau (…) reabilitate (…), persoane cu privire la care condamnarea penală încetează să mai producă efectele extrapenale prevăzute de lege’, pot fi alese în condiţiile articolului 37 din Constituţie modificat, potrivit propunerii formulate.

Aşadar, arată CCR, nu poate fi reţinută o restrângere a dreptului de a fi ales de natură să afecteze substanţa acestuia şi nici o lipsă de proporţionalitate a măsurii propuse, de natură a fi asimilată unei suprimări a dreptului de a fi ales ori a unei garanţii a acestuia, prohibite de articolul 152 alineatul (2) din Constituţie.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Adica ramane la latitudinea si longitudinea Parlamentului! Adica apa de ploaie.
  Adica tot votul conteaza. Asta ar trebui sa-i deteremine pe oameni sa voteze masiv USR.

 2. Acu’ e buna ccr, nu mai e sluga lu’ dragnea …

  • Cine-a zis?!

  • Bai papagal postac, cu o floare nu faci primavara, iar ccr ramane aceeasi adunatura infecta de slugi psdist-drakniste pe care-o stim. Exceptie fac judecatorii Livia Stanciu, Stefan Minea si Morar de vreo cateva luni, de prin decembrie.

 3. Aprecierea legiuitorului este clară.
  În funcții publice nu sunt acceptați decât infractori.
  Inițiativa fără penali are un scop foarte clar.
  Nicio suspiciune nu este permisă.
  CCR se face că nu pricepe.
  Soluția este referendumul.

 4. In patria hotilor, CCR e Rege.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.