G4Media.ro

Câștigătorul alegerilor anticipate, fostul premier bulgar Borisov propune formarea unui guvern tehnocrat…

Foto: Facebook Boiko Borisiv

Câștigătorul alegerilor anticipate, fostul premier bulgar Borisov propune formarea unui guvern tehnocrat şi care să nu fie condus de el

Câştigătorul ultimei runde de alegeri legislative anticipate din Bulgaria, fostul premier conservator Boiko Borisov, a propus joi formarea unui guvern din tehnocraţi în care premierul să provină din partidul său GERB, dar acest prim-ministru nu va fi el, ca soluţie de ieşire din criza politică ce se prelungeşte din anul 2021, relatează agenţia EFE, transmite Agerpres.

„Bulgaria şi partenerii noştri euroatlantici au nevoie ca ţara să aibă un guvern stabil”, a indicat la o conferinţă de presă fostul premier care a dominat scena politică bulgară din 2009 până în 2021.

Partidul său conservator „Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei” (GERB) a câştigat duminică a şasea rundă de alegeri legislative din ultimii trei ani, cu 24,7% din voturi, urmat de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), partidul minorităţii turce, cu 17,1%, şi de alianţa progresistă pro-europeană PP-DB, alcătuită din formaţiunile liberale „Continuăm Schimbarea” (PP) şi „Bulgaria Democratică” (DB), cu 14,3%.

Borisov a anunţat crearea unei echipe de negociere alcătuire din trei deputaţi şi care va discuta începând de luni cu toate partidele pentru formarea unei majorităţi parlamentare.

„Eu nu voi fi candidat, pentru ca să fie liniştiţi colegii şi pentru a deschide astfel posibilităţile de negociere”, a explicat liderul GERB, pe care criticii săi îl acuză de corupţie şi nepotism.

El a avertizat totodată că, dacă negocierile vor eşua şi de această dată, va urma încă o rundă de anticipate, în septembrie sau octombrie.

Borisov a insistat însă că în vremuri de război în Europa (în Ucraina), într-un viitor guvern bulgar, pe lângă premier, ministrul de externe şi cel al apărării vor trebui de asemenea să fie membri ai partidului GERB, care a obţinut 68 de mandate parlamentare, faţă de 47 de mandate DPS şi 39 alianţa PP-DB.

În urma acestor formaţiuni s-au clasat partidul naţionalist prorus „Renaşterea”, cu 38 de mandate, Partidul Socialist Bulgar (fost comunist), 19 mandate, partidul antisistem ITN, 18 mandate, şi un nou partid prorus, denumit „Măreţia”, cu 13 mandate.

Borisov a subliniat că va căuta să obţină un sprijin larg pentru formarea executivului şi nu doar cu partidul DPS, al cărui lider, afaceristul controversat Delyan Peevski, este sancţionat de SUA şi Marea Britanie pentru corupţie.

De partea sa, fostul premier puternic pro-UE şi proamerican Kiril Petkov, unul dintre liderii PP-DB, a declarat că această alianţă va face o „opoziţie clară proeuropeană şi anticorupţie”, indiferent ce guvern va propune GERB.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează