G4Media.ro

Casa de licitații Christie’s din Londra vinde o gravură de Rembrandt pe…

Foto: Christie's

Casa de licitații Christie’s din Londra vinde o gravură de Rembrandt pe care o consideră atât de picantă, încât merită un avertisment de „conținut explicit” – premieră absolută în materie

“Patul francez” al artistului neerlandez este ascuns în catalogul online, cu excepția cazului în care utilizatorii fac clic pe un mesaj marcat: „Acest lot conține materiale explicite și subiecte pentru adulți”, scrie cotidianul The Times.

Gravura, a cărei valoare estimată este cuprinsă între 250.000 și 400.000 de lire sterline, înfățișează un cuplu pe un pat, îmbrăcat, dar care se află în mod clar într-un moment de pasiune. Subiectul pare să-l fi dus pe Rembrandt însuși într-o stare de frenezie: femeia zâmbitoare din imagine are trei mâini.

Bendor Grosvenor, istoric de artă și prezentator de emisiuni, a declarat că nu a mai văzut niciodată un astfel de avertisment în cataloagele de licitație.

„Aceasta este o noutate – avertismente de conținut în cataloagele Old Master”, a spus el. „Cred că lui Rembrandt i-ar fi plăcut ideea de a se afla cum se cuvine pe raftul de sus, dar înțeleg de ce este mai bine să fii precaut cu privire la conținutul online¬ în zilele noastre.”

Christie’s a refuzat să comenteze avertismentul, dar The Times înțelege că este posibil să fi fost o eroare. Persoanele din America care au accesat catalogul online au declarat că nu au văzut un astfel de avertisment.

Este posibil ca firma de licitații să încerce să satisfacă sensibilitățile potențialilor cumpărători din Orientul Mijlociu, care sunt grupați în aceeași categorie EMEA ca și cumpărătorii europeni și africani.

Catalogul online este, de asemenea, mai puțin explicit decât versiunea tipărită, care conține imagini ale altor artiști care este posibil să îl fi influențat pe Rembrandt atunci când a realizat desenul său din 1646, cum ar fi „A Satyr and Nymph Embracing – Satir și Nimfă îmbrățișându-se” de Agostino Carracci (circa 1590-95) și „The Night – Noaptea” de Sebald Beham (1548), care au mai multe detalii anatomice.

Catalogul numește Patul francez „una dintre puținele gravuri explicit erotice ale lui Rembrandt și una dintre cele mai rare gravuri din … opera sa”.

Eseul lotului notează că Rembrandt a reprezentat „un cuplu tânăr care face dragoste pe un pat mare cu baldachin”, indicând că aceștia trăiau în lux. Acesta adaugă: „Se pare că tocmai au căzut pe pat, fără pantaloni și fustă, dar cu cămășile pe ei… Femeia își privește iubitul cu un zâmbet, iar faptul că are trei brațe și mâini adaugă vivacitate scenei”.

Artiștii realizau gravuri erotice încă de la începutul secolului al XVI-lea, în ciuda riscului de a fi urmăriți de biserică, deghizându-și lucrările lascive în „scene din mitologia clasică, în delictele fiului risipitor sau în reprezentări care să avertizeze asupra păcatului”.

„Este meritul lui Rembrandt – și foarte în concordanță cu caracterul său uman și ușor subversiv – că nu a încercat să clasicizeze, să moralizeze sau să înalțe în alt mod gravura sa”, se arată în catalog.

Gravura face parte din licitația Old Masters Part One, care va avea loc joi 7 decembrie la Londra.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...