G4Media.ro

Caritas, în topul celor mai mari scheme Ponzi din istorie. Ce metode…

Caritas, în topul celor mai mari scheme Ponzi din istorie. Ce metode au folosit infractorii lumii pentru a păcăli oamenii prin scheme piramidale

Caritas a fost o schemă Ponzi desfășurată în România care și-a făcut reclamă precum un „joc de auto-ajutorare” pentru cei săraci. Aceasta este doar una dintre celebrele scheme Ponzi care au prosperat profitând de publicul naiv, care de multe ori nu avea cunoștințe despre investiții. Visual Capitalist a făcut o trecere în revistă a celor mai mari scheme Ponzi din lume, Caritas-ul românesc regăsindu-se printre acestea.

Creat de contabilul Ioan Stoica, Caritas le promitea celor care depun bani un profit de 800% după trei luni. aproape 3 milioane de români și-au vărsat banii în această schemă Ponzi. Pentru a câștiga încrederea publicului, Caritas publica în mod regulat o listă cu câștigătorii în ziarele locale. În octombrie 1993, Caritas a început să amâne publicarea listelor cu câștigătorii, iar publicul a aflat în curând că organizația avea datorii de 450 de milioane de dolari.

Ioan Stoica a fost arestat în 1994 și a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudă. După două apeluri, sentința sa a fost redusă la numai un an și jumătate.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Tatulici musca si fugi.

  2. acum e cryptomoneda

  3. Schema piramidala este si sitemul public de pensii din Romania . Numai ca baza piramidei s-a ingustat si trebuie sa sustina pensiile specialilor dar si celor scosi pe caz de boala de medicii de rahat ai neamului .
    Sa platesc din rodul muncii mele bani pentru achitarea pensiilor in plata in loc sa economisesc pentru mine …. Asta e sistemul socialist pe care il promoveaza inclusiv liberalii . Nici intre ochi nu merita sa ii scuip ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.