G4Media.ro

Care e raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene și ce rol…

Care e raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene și ce rol are scutul de la Deveselu în contracararea eventualelor atacuri

Armata iraniană e dotată cu șase tipuri de rachete balistice, Shahab 3 fiind generația cea mai avansată și cu cea mai mare rază de acțiune (2.000 km), potrivit informațiilor oficiale preluate de BBC News.

Rachetele Shahab 3 lansate de trupele iraniene pot ajunge, în teorie, în Europa, intrând în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia.

Dezvoltarea rachetelor Shahab 3 e unul dintre motivele pentru care SUA au amplasat în Europa un scut anti-rachetă a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene cu rază lungă de acțiune. După ce a fost construit de SUA, scutul antirachetă a intrat în operarea NATO.

Elemente ale acestui scut se găsesc și în România, care găzduiește la Deveselu (Olt) lansatoare de interceptori anti-rachetă. Interceptorii SM-3 tip I B sunt pur defensivi, nu sunt echipați cu nici un fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Baza găzduiește trei baterii, cu câte 24 de rachete interceptoare SM-3 fără încărcătură explozivă.

Foto: Cum funcționează scutul antirachetă (Infografie CSIS)

Amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă a fost decisă în 2011, când președintele de atunci al SUA; Barack Obama, a modificat abordarea inițială a predecesorului său.

Sistemul Aegis, prezent în România, poate intercepta doar rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, fără efect asupra arsenalului de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei.

Raza de acțiune a rachetelor iraniene (Sursa: BBC)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Deveselul are rolul ca – daca n-ar fi despre ce am mai povesti?
  Arunca ‘aștia’ cu frica-n noi din orice pozitie diar-doar vom uuta ca de fapt CORUPȚIA ucide.
  Firea – hai mai zi de poluare – ca ne face tenul frumos dar plămânu negru-n noi nu se vede!

 2. Articolul e despre războiul cu Iran, dar tu ai o problemă cu Firea. Ești ca ăla care la Revoluție urla că el vrea butelie.

  • E clar pentru oricine că un martalog obosit care spune bancuri cu butelii și crede cat iranul e un fel de lapte bătut nu înțelege o iotă din ce se întâmplă.
   Loserul e doar un trol deconspirat al mafiei PRO-PSD-ALDE care folosește mai multe identități, se știe. Așa că, nicio mirare că grohăie din când în când cerșind atenție și se dă mare că e fan labagiu de-al Sârmuitei.
   Bahahaha, bleahbleahbleah, hehehehe, doar asta poate fi reținut din postările lui.

 3. Războiul a început!
  Pare Irak 2.0

 4. „…a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene…” A se intelege aici „aliatii” SUA din Europa, adica Romania, Polonia si UK. Restul nu sunt aliati.

  • Toti membrii NATO !
   PS: dc vrei sa comentezi la sputnick trb sa bagi alta adresa in URL;)

 5. Stați că nu mai înțeleg, e NATO vs Iran, ori SUA vs Iran?

  • SUA e membru NATO, iar un atac contra SUA inseamna un atac contra aliatilor NATO.
   Practic e cam acelasi lucru, NATO vs Iran cu SUA vs Iran. Sa speram ca lucrurile nu se vor strica mai rau.

 6. Speram ca Iranul sa nu lanseze rachete , care nu au o precizie acceptabila, spre Romania- ar fi o risipa pentru ei deoarece nu ar avea ce sa bombardeze pe meleagurile noastre. Ar tinti poate un obiectiv dar ar ateriza la sute de km. Sa fim optimisti.

 7. daca iranul ataca o tara din NATO, va fi NATO VS Iran. nu cred ca sunt chiar atat de prosti.

 8. Ca sa pun un pic de lamiie, sa nu ne apuce greata: Deveselu (baza americana) are rol de scut impotriva rachetelor rusesti indreptate impotriva Europei.
  Asta cu Iranul e o gogomanie servita gugustiucilor. Sigur, daca Iranul, intr-un acces de prostie (nu se stie niciodata), decide sa risipeasca vreo racheta in directia noastra s-o putea ocupa si de ea, dar nu pentru asta a fost construit.

  • Draga amicu vezi ca lamaia pe care o pui e din turcia si nu doar ca iti taie greatza, dar iti taie si limba daca spui prostii. Baza americana are rol de marcare a teritoriului controlat de SUA.
   Rachetele rusesti nu sunt indreptate impotriva Europei pentru ca aici au afaceri.
   Iranul in schimb nu are interese in Europa si daca vrea sa transmita un mesaj Unchiului Sam mi se pare o miscare plauzibila sa le traga una romanilor. Ramane de vazut daca scutul functioneaza conform asteptarilor.

  • Băbăieți, Iranul nu are nicio rachetă cu rază de acțiune care să ajungă până aici, așa că vorbiți degeaba.

  • Încă de la început au spus că acest scut este destinat intetceptarii rachetelor iraniene. Rușii pot lansa rachete fără ca scutul sa le lovească. Priviți pe harta si poate va răzgândit

  • Loserul „bă hă hă”-itor se pricepe și la „rachete” la fel ca la încălzirea globală, ca orice tu-dorel trumpetist care slujește mafia securistă. Cum d-abia e in stare să silabisească două cuvinte, „raza de acțiune” a asistatului „băbăiat” incepe la”bleah bleah” și se termină la „hehehehe”.

 9. Situatia asta in care dementi religiosi sunt dotati cu rachete cu raza lunga de actiune trebuie sa inceteze – intr-un fel sau altul. Cu cat mai repede, cu atat mai sigur.

 10. Încă de la început au spus că acest scut este destinat intetceptarii rachetelor iraniene. Rușii pot lansa rachete fără ca scutul sa le lovească. Priviți pe harta si poate va răzgândit

 11. Sunt prea putine sante ca Iran sa câștige
  1- America au foarte multe bombe
  2- și forte mulți militari