G4Media.ro

Capsula radioactivă dispărută în Australia a fost găsită

sursa foto: captura video Today's News

Capsula radioactivă dispărută în Australia a fost găsită

Autoritățile din Australia au anunțat miercuri că au găsit o capsulă radioactivă care a dispărut săptămâna trecută, transmite BBC.

Serviciile de urgență au găsit „literalmente acul în carul cu fân”, au declarat autoritățile din Australia de Vest.

O căutare de amploare a fost declanșată atunci când obiectul a fost pierdut în timp ce era transportat pe un traseu de 1.400 km prin Australia de Vest.

Gigantul minier Rio Tinto și-a cerut scuze pentru pierderea dispozitivului, care ar fi putut reprezenta un pericol grav dacă ar fi fost manipulat.

Capsula, care conține o cantitate mică de cesiu-137 radioactiv, are un diametru de aproximativ 6 milimetri și o înălțime de 8 milimetri. și făcea parte dintr-un dispozitiv despre care se crede că a căzut dintr-un camion în timp ce era transportat între o mină deșertică situată la nord de orașul Newman și orașul Perth.

Dispozitivul fusese văzut ultima dată pe 10 ianuarie, iar camionul care transporta capsula a ajuns la un depozit din Perth pe 16 ianuarie.

Sursa de cesiu 137 emite cantități periculoase de radiații, echivalentul efectuării a 10 radiografii cu raze X într-o oră. Poate provoca arsuri ale pielii iar expunerea prelungită ar putea cauza cancer.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. au gasit-o, dar nu era aia pierduta, era alta capsula. 🙂 pe asta scrie in ruseste.

  2. Capsula foarte mica, de câțiva mm, iar camionul foarte foarte mare . Era normal sa se piardă. Bine ca nu au găsit-o copiii în deșert sa se joace cu ea.

    • nu ai inteles. capsula aia se transporta intr-o cutie metalica foarte grea si foarte mare. ei au pierdut cutia cu totul. tu credeai ca au pus capsula de cativa milimetri intr-un camion si a cazut printr-o gaurica? :)))))

    • Nu, daca ai fi citit stirile originale sau macar te-ai fi uitat la imaginea din stirea BBC, vedeai ca capsula nu era in cutie cand a fost pierduta. Stirea originala scria ca instrumentul s-a dezintegrat in timpul transportului si capsula a cazut prin golurile de imbinare a cutiei (probabil o cutie din lemn).

  3. Gogoașă , n-au găsit-o dar au spus asta pentru a liniști lumea . Imaginați-vă cum e să cauți un chiștoc pe un drum circulat sau o rolă de rulment care mai și sare și se duce aiurea la contactul cu…drumul .

    • Daca s-a pierdut cu tot cu dispozitiv, au gasit dispozitivul. Daca au pierdut capsula, exista aparat ce detecteaza ce emite capsula respectiva, ca in filme, incepe sa caraie. Doar ca aveau de cautat vreo 1400 km…