G4Media.ro

Capitalul chinez iese rapid din piețele occidentale. Indonezia e destinația preferată pentru…

Sursa foto: Unsplash / Biyunfei Yang

Capitalul chinez iese rapid din piețele occidentale. Indonezia e destinația preferată pentru investitorii din China – analiză WSJ

Investitorii chinezi care au cumpărat cândva hoteluri luxoase din SUA și afaceri în Europa încep să își plasează fondurile în altă parte, arată o analiză Wall Street Journal.

Investițiile străine directe din China în restul lumii au scăzut cu 18% față de anul precedent, conform unei noi măsurători publicate recent. Cel mai recent nivel marchează o scădere de 25% față de vârful din 2016, în condițiile în care fuziunile și achizițiile în străinătate s-au prăbușit, iar Beijingul a înăsprit regulile pentru a limita fuga de capital.

Investițiile chinezești se retrag din Occident pe măsură ce ostilitatea față de capitalul chinezesc a crescut. În schimb, companiile chineze cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani pentru fabrici în Asia de Sud-Est și pentru proiecte miniere și energetice în Asia, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Explicația? Beijingul încearcă să consolideze alianțele politico-economice în aceste regiuni și să își asigure accesul la resurse naturale esențiale pentru industrie.

Cel mai mare beneficiar al investițiilor chinezești până acum în acest an este Indonezia, o țară bogată în nichel, potrivit unei estimări a American Enterprise Institute, un think tank conservator. Nichelul este o componentă cheie în multe dintre bateriile folosite pentru alimentarea vehiculelor electrice.

Schimbarea fluxurilor de investiții arată modul în care China reacționează la deteriorarea relațiilor cu Occidentul condus de SUA și consolidează legăturile comerciale și de investiții cu alte părți ale lumii, în moduri care ar putea crea noi falii în economia globală.

Retragerea banilor chinezi în Occident ar putea duce la o reducere a creării de locuri de muncă în unele țări, reducând în același timp și capitalul la care pot apela antreprenorii din locuri precum Silicon Valley.

De altfel, economia slabă a Chinei privează deja lumea de unul dintre motoarele sale tradiționale de creștere.

În interiorul Chinei, slăbirea monedei, sectorul privat în dificultate și accentul tot mai mare pus de Beijing pe consolidarea economiei interne pentru a spori autosuficiența Chinei vor frâna, de asemenea, ieșirile de investiții, au adăugat analiștii.

În schimb, China își va realinia probabil investițiile pentru a-și consolida dominația în sectoare precum energia regenerabilă și vehiculele electrice. Acest lucru înseamnă probabil dublarea investițiilor pe piețele emergente din Asia de Sud-Est până în Orientul Mijlociu și Africa, în timp ce proprietarii de fabrici chinezești caută locuri pentru a-și extinde operațiunile și pentru a găsi noi clienți, iar Beijingul se concentrează pe piețele bogate în resurse.

Producătorul auto chinez BYD a declarat luna aceasta că intenționează să investească peste 600 de milioane de dolari în mai multe fabrici de automobile din Brazilia.

„Atât timp cât Xi Jinping este în viață, nu ne vom întoarce în 2016”, a declarat Derek Scissors, cercetător senior la American Enterprise Institute, referindu-se la momentul de vârf al investițiilor chinezești în străinătate. El a spus că, în timp ce economia americană nu este probabil să simtă prea mult lipsa capitalului chinezesc, retragerea acestuia ar putea fi mai dureroasă pentru economiile occidentale mai mici, precum Australia, Canada sau Ungaria.

Mai puțini bani chinezi pentru economiile occidentale au unele avantaje. Ar putea reduce tipul de comportament speculativ care a dus la creșterea prețurilor imobiliare, de exemplu, așa cum s-a întâmplat în locuri precum Canada, SUA și Australia înainte de pandemie.

„Când cumpărau, mișcau piața”, a declarat Jim Costello, economist șef la MSCI Real Assets, o firmă de cercetare imobiliară. „I-au făcut pe toți să își intensifice jocul și să liciteze mai mult”.

Datele ONU arată că investițiile în străinătate ale Chinei au scăzut la aproximativ 147 de miliarde de dolari în 2022, un declin de 18% față de anul precedent. Acesta a atins un vârf de 196 de miliarde de dolari în 2016.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează