G4Media.ro

Cancelarul Scholz continuă să respingă utilizarea armelor germane pentru atacarea unor obiective…

sursa foto: Unsplash/ Random Institute

Cancelarul Scholz continuă să respingă utilizarea armelor germane pentru atacarea unor obiective din Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei, consemnează duminică dpa, transmite Agerpres.

„Avem reguli clare convenite cu Ucraina pentru livrările de armament făcute până acum. Şi acestea funcţionează. Cel puţin aceasta este teoria mea”, a declarat şeful guvernului la un eveniment de la Berlin consacrat împlinirii a 75 de ani de la adoptarea Constituţiei Germaniei.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, germanii le-au furnizat ucrainenilor piese de artilerie cu rază lungă de acţiune, cum ar fi lansatorul de rachete Mars II, care poate lovi ţinte la peste 80 de kilometri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă însă că Ucrainei i s-a interzis să folosească armamentul occidental împotriva unor obiective din Rusia. Într-un interviu acordat recent ziarului New York Times, el a cerut aliaţilor permisiunea de a lovi poziţii de artilerie ruseşti din apropierea frontierei ucrainene. Până acum, Ucraina a lovit ţinte din Rusia doar cu drone de producţie proprie.

Politicianul ecologist Anton Hofreiter a fost primul care a luat poziţie în cadrul coaliţiei guvernamentale de la Berlin împotriva restricţiilor impuse Ucrainei la utilizarea armamentului primit din Occident. El a declarat sâmbătă grupului de presă Funke că „este vorba de protejarea populaţiei ucrainene” şi că „legislaţia internaţională permite unui stat atacat să lovească obiective militare din ţara agresoare”.

Potrivit cotidianului New York Times, Statele Unite iau deja în considerare eliminarea restricţiilor respective impuse Ucrainei.

Ministrul britanic de externe David Cameron a afirmat într-o vizită făcută recent la Kiev că decizia de a utiliza armamentul britanic împotriva unor poziţii din Rusia îi revine Ucrainei. Moscova a reacţionat convocându-l pe ambasadorul Regatului Unit şi ameninţând cu represalii în cazul unui atac cu arme furnizate de acest stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează