G4Media.ro

Cancelarul german spune că prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare „poate…

sursa foto: Pexels

Cancelarul german spune că prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare „poate fi oportună”

Olaf Scholz a declarat miercuri că „ar putea fi oportună” prelungirea duratei de funcționare a ultimelor trei centrale nucleare din Germania, în condițiile în care țara este parțial privată de gazul rusesc și se teme de o criză energetică, transmite Le Monde.

Aceste centrale „sunt relevante doar pentru producția de electricitate și doar pentru o mică parte din ea”, dar „poate avea totuși sens”, a declarat cancelarul german. Germania a decis, în principiu, să renunțe treptat la utilizarea energiei nucleare la sfârșitul acestui an.

Cu toate acestea, lipsa livrărilor de gaz rusesc către Germania a readus în discuție problema menținerii în funcțiune a centralelor electrice rămase mai mult decât era planificat. Berlinul urmează să decidă în săptămânile următoare cu privire la o posibilă prelungire a acestor instalații, pe baza unui nou raport de expertiză aflat în curs de elaborare.

Odată ce rezultatele acestui „test de rezistență” vor fi cunoscute, „vom trage concluziile”, a declarat cancelarul în timpul unei vizite la Mülheim an der Ruhr (vest), la sediul industrial Siemens Energy, unde o turbină de gaz reparată, destinată să echipeze un gazoduct rusesc către Europa, așteaptă să fie transportată în Rusia. Cele trei centrale nucleare încă în funcțiune – în Bavaria, Saxonia Inferioară și Baden-Württemberg – reprezintă în prezent 6% din producția netă de energie electrică din Germania.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter