G4Media.ro

Canabisul, îl folosim sau nu medicinal? Psihiatru: ”Rareori se întâmplă ca un…

sursa foto: Pexels/ KindelMedia

Canabisul, îl folosim sau nu medicinal? Psihiatru: ”Rareori se întâmplă ca un singur medicament să amelioreze o suferință psihică/ Societatea românească este extrem de polarizată din punct de vedere ideologic”/ Ce afecțiuni poate ameliora canabisul

La nivel european, mai multe state fie au permis deja, fie sunt în curs de modificare a legislației pentru utilizarea canabisului în scopuri medicinale, un subiect care strânește controverse aprinse în multe țări UE, inclusiv în România. Conform informațiilor furnizate de Parlamentul European, regulile privind produsele de canabis permise în scop medicinal și utilizarea lor variază foarte mult.

Deși Organizația Mondială a Sănătății a recomandat oficial ca substanța canabidiol (CBD) să nu fie clasificată ca o substanță controlată, nu există nicio armonizare la nivelul UE privind utilizarea medicală sau recreativă a canabisului.

Dar ne ajută canabisul în tratarea afecțiunilor medicale? Și dacă da, care sunt acestea? Conform unui raport UE, pe lista afecțiunilor care ar putea fi ameliorate cu ajutorul canabisului s-ar afla și anumite tulburări psihice. Ruxandra Racof, medic specialist psihiatru, a răspuns în cadrul proiectului ENTR câtorva întrebări esențiale referitoare la consumul medicinal de canabis:

Reporter: Care sunt beneficiile canabisului în tratarea pacienților? Ce efecte are el asupra corpului/psihicului omului?

Ruxandra Racof: Canabisul se folosește de mii de ani pentru proprietățile sale nutritive, textile și medicale, dar și ca drog recreațional. În scop medical se folosesc derivați sintetici și naturali ai canabisului, precum și tulpini atent reglementate și atenuate din punct de vedere al potenței THC. Principalele beneficii ale acestora sunt siguranța relativă a administrării și riscul scăzut de reacții adverse. În schimb, tulpinile folosite ca drog recreațional au fost selecționate genetic de-a lungul ultimelor decenii pentru a avea o concentrație mult mai mare de THC față de tulpinile observate spontan în natură. THC este principala substanță psihoactivă din componența canabisului, și cea responsabilă de starea de euforie, relaxare psihomotorie și de modificările percepției, atenției și stării de veghe. În consecință, au crescut și riscurile asociate consumului recreațional de canabis, precum dependența și sevrajul asociat întreruperii consumului, apariția unui episod psihotic, a tulburării de anxietate, modificări ale somnului, scăderea capacității de concentrare, a motivației etc.

Rep.: În ce afecțiuni poate fi folosit canabisul?

R.R.: Derivații naturali și sintetici ai canabisului se prescriu de către specialiști în domeniul medical pentru controlul durerii neuropate din cancer și scleroza multiplă, pentru greața și anorexia asociate infecției cu HIV, în forme rare și intractabile de epilepsie, glaucom, pentru efectele asupra relăxarii psihomotorie. În continuare se studiază beneficiile folosirii lor și în alte patologii.

Rep.: Ajută canabisul la ameliorarea sau vindecarea anumitor afecțiuni psihice?

R.R.: Există studii conform cărora consumul medical de canabis și derivați ai acestuia ar putea ameliora simptome de anxietate, tristețe, tulburări ale somnului și ar putea îmbunătăți prognosticul în tulburarea de stres posttraumatic. Însă trebuie recunoscut faptul că majoritatea afecțiunilor psihice au cauze multifactoriale și rareori se întâmplă ca un singur medicament să amelioreze o suferință psihică. Managementul acestor boli este o rețetă complexă ce constă în colaborarea dintre specialitățile medicale, implicarea psihoterapeutului, recrutarea cercului de suport al pacientului și existența unor politici sociale care să sprijine acest proces. Însă, nu de puține ori, lipsesc diferiți factori ai acestei ecuații, astfel încât, procesul terapeutic se bazează și pe imaginația și experiența medicului psihiatru.

Rep.: Este România, ca societate/mentalitate, pregătită să accepte ideea folosirii canabisului în scop medicinal?

R.R.: Dacă am lua drept precedent aprobarea comercializării esketaminei (un derivat al ketaminei, folosit în depresia rezistentă la tratament) pe piața românească de medicamente, am putea să ne gândim că și derivatele de canabis vor urma același traseu. Însă diferența este că abuzul de canabis se regăsește mult mai mult în conștiința publică decât cel de ketamină, precum și dezinformarea pe acest subiect. În fapt, persoanele care consumă ilegal canabis nu sunt deplin conștiente de riscurile asociate, iar cele care condamnă acest consum, ar putea, la fel de bine, să condamne și derivatele medicale ale plantei de canabis.

Rep.: De ce suntem majoritar reticenți la metodele alternative/noi/inovatoare de tratament?

R.R.: Consider că societatea romanească este extrem de polarizată din punct de vedere ideologic, iar în ultimii trei ani această polarizare s-a tot extins. În timp ce există categorii sociale deschise la noutate, știință, evoluție, toleranță și adaptare, există, cu siguranță, și exponenții opusului acestor valori. Încrederea în specialiștii din domeniul medical este scăzută, iar oamenii caută întotdeauna recomandări de la semenii lor înainte de a merge la medic și chiar înainte de a începe un tratament. Chiar și reticența la tratamente alternative sau inovatoare ar putea fi pusă pe seama lipsei de încredere, a dezinformării și a stigmei. O altă consecință a acestei situații ar putea fi și faptul că tulburările psihiatrice sunt subdiagnosticate în Romania, iar adresabilitatea către psihiatrie și psihoterapie este extrem de scăzută, din cauza stigmei asociate și a lipsei de educație sanitară. Avem nevoie de politici sociale care să vină în sprijinul pacienților și de modalități sistemice de combatere a stigmei, dar nu numai în psihiatrie, ci pentru toate categoriile vulnerabile.

Context

Uniunea Europeană a publicat o serie de rapoarte privind consumul medicinal de canabis, coordonate de Wayne Hall, specialist la Centrul de cercetare a abuzului de substanțe în rândul tinerilor de la Universitatea din Queensland și Centrul național Addiction Centre, King’s College London, documentate de echipa de specialiști Liesbeth Vandam, Brendan Hughes, Nicola Singleton, Jane Mounteney, Paul Griffiths.

Documentele își propun să focuseze atenția asupra argumentelor pro și contra canabisului, o substanță cu o istorie îndelungată de utilizare care a apărut recent ca o substanță controversată și problematică atât în dezbaterile europene, cât și în cele internaționale mai largi privind politica în materie de droguri.

Canabisul este cel mai frecvent utilizat drog ilicit în Europa. Este, de asemenea, drogul despre care care atât atitudinea publică, cât și dezbaterea politică sunt cele mai polarizate. Pentru Europa, acest lucru înseamnă că întrebările referitoare la ceea ce constituie un răspuns politic adecvat la canabis au devenit atât de actualitate, cât și importante.

Specialiștii susțin că și-au propus să exploreze subiectul în mod neutru, iar obiectivul rapoartelor este să ofere o imagine de ansamblu asupra dovezilor și a practicilor actuale pentru cei interesați de acest domeniu, pentru a informa dezbaterea și nu de a pleda pentru o anumită perspectivă politică. Rapoartele pot fi consultate aici. 

Totodată, în 2019, Parlamentul European a arătat că atât canabisul, cât și canabinoidele pot avea efecte terapeutice în stimularea apetitului și în ameliorarea simptomelor tulburărilor psihice sau epilepsiei, astmului, cancerului și bolii Alzheimer. De asemenea, poate ușura durerea menstruală și poate reduce riscul obezității și diabetului. Cu toate acestea, arată Legislativul de la Bruxelles, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a demonstra în mod adecvat posibilitățile sale terapeutice și riscurile pe termen lung.

În urmă cu trei ani, PE a adoptat o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale, iar eurodeputații au cerut o definiție juridică a canabisului medical si o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis și alte modalități de utilizare a canabisului (de exemplu, în scop recreațional sau industrial). Parlamentarii au mai spus că este nevoie de finanțare consistentă pentru cercetarea și inovarea în acest domeniu, dar și că protecția minorilor și a altor grupuri vulnerabile este esențială.

Parlamentarii europeni mai susțin că un cadrul legal clar și stabil va avea un impact pozitiv asupra calității și etichetării exacte a produselor, iar acest cadru va oferi un acces sigur pacienților în cazul utilizării medicale. Conform rezoluției, la nivelul UE, un astfel de cadru va contribui la controlul punctelor de vânzare, la limitarea pieței negre și la prevenirea abuzului de substanțe și a dependenței în rândul minorilor și grupurilor vulnerabile. Acest cadru legal ar încuraja îmbunătățirea nivelului de cunoștințe referitoare la canabisul medical, prin asigurarea instruirii și a accesului la literatura de specialitate pentru profesioniștii din domeniul medical. Citește mai multe detalii aici. 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

 1. Astept sa sara sexagenarii pe comentarii ca sa arunce cu ura.

  • in general sexagenarii stiu mai bine cum e cum durerile, cum e cu medicamentele, cum e cu cumpatarea

   majoritatea accidentelor auto sunt comise de tineri, desi ei au simturile cele mai ascutite si reflexele cele mai vii – de ce?

 2. A venit finanțare de la vreun ONG de drogomani?

 3. E plin Youtube-ul de oameni care trag din bong si pe urma nu mai tremura de parkinson. De epilepsie nu mai vorbim. Draconica Industrie Pharma se lupta vitejeste pt. a-si distruge dusmanul nr. 1, iar doctorii sunt neactualizati cu ultimele publicatii, pt. ca, pur si simplu, nu au timp. (sau nu stiu engleza..)

 4. Acum una este să fie folosit în scop medicinal, la recomandarea și sub supravegherea medicului și alta este să fie consumat de bizonii manelari în combinație cu alcool la volanul mașinii……
  Este o diferență de la cer la pământ.
  Așa că milițienii să stea cu ochii pe kamikazele care vor să zboare pe șosele.

  • Sa mori tu ca ai combinat alcool cu iarba si pe urma mai ai chef de condus. Ba ce va place sa ranjiti rahatul din capu vostru in orice subiect despre care nu aveti nici cea mai mica idee.

 5. Nu vreau sa fiu sofist, dar pare raport facut de aceeasi Comisie care a pierdut contractele cu Pfizer … (nu pot sa ma abtin!)

  Da, e grea medicina cand majoritatea au cunoastere de maxim scoala generala(si nici macar aia!).

  Astea-s clare(Parkinson, Epilepsie). La cancer e mult mai complicat pt. ca-i un produs a o mie de factori. Oricat de panacee ar fi canepa, daca stai numai in toxine, mananci haotic, nu te odihnesti, bei apa poluata, miscare zero, stres maxim, n-ai nici-o sansa de supravietuire.

 6. O alta problema cu consumul de canabis este ca e consumat preponderent de ‘defavorizatii social’, care subliniaza alta problema: „De ce ajung acestia sa consume ? ”

  Insa problema e alta : bagam ‘bombardierii’ la inaintare(nu la ei ma refeream mai sus) pt. a tine departe de restul societatii un medicament ieftin, cu potential nelimitat.

  (v-am mai spus si in alte randuri, da, provoaca dementa, dar aici tine de cine esti si se pot amenaja toate conditiile necesare sa fie totul ok; cine consuma o sa consume oricum)

  Dopamina e hormonul motivatiei, e clar ca daca THC-ul face franjuri centrii dopaminergici, rezulta mult ‘chef’ de a face lucruri mari … (acesta fiind mecanismul ‘dementei’ mentionate mai sus) + ca dureaza vreo 2 saptamani pana-si iau neuronii ‘unlocked’.

  Practic, o substanta al carui consum ar fi recomandat odata la 6 luni …

  (considerand ca avem sute de mii de ‘cronici’, minim, in Romania… Good Luck with that !)

 7. Am citit comentariile că să identific „polarizarea societății” menționată în titlu.
  Mie comentariile mi se par preponderent raționale.
  Deși nu stăpânesc detaliile unui asemenea subiect, principial se pare că medicina are tendința de a face să „dispară” o afecțiune sau mai multe punând o alta deasupra tuturor celorlalte.

 8. Intrebarea e : de ce unii sunt asa ‘tremurici’ ?

 9. “drog recreațional” Belgia și Olanda, tari in care a fost și este legal consumul chiar comercializarea, au azi probleme foarte mari cu droguri grele. Canabisul e “poarta de intrare” pentru droguri grele și traficanții aferenți. Sa fim cinstiti, noi vrem mereu mai mult, mai mult. Așa o sa fir și cu canabisul, nu o sa mai fie satisfăcător, o sa fie nevoie de ceva mai tare, nevoia unei recreații din ce in ce mai mari. Pana și cafeaua, începi cu una și ajungi sa bei cateva zilnic, dependenta de cofeina e una, dependenta de starea alerta e alta. Prin USA medicina a dat-o rău in bara cu painkillers și a făcut din oameni decenti niște ratați dependenți de droguri grele. Prudenta!

  • Manci cicat

  • Poarta de intrare spre pro-stia din capul tău.

   Până în ’90 România era pe primul loc în Europa la cultivarea cânepii. Inainte s-o interzică re-tar-dații, vezi doamne e drog. Acum o cultivă olandezii, tot la noi.

  • Am trăit un timp intr-o țara unde se consuma. O grămada de junkies…Recunosc ca-i detest și mirosul de bălegar. Am văzut un consumator care se pare ca avea ceva vechime de consumator și era vizibil lovit de paranoia, in creierașul lui substanța produsese niște modificări- la prima sperietura era sa sara din mașina ce mergea cu 120 la ora povestea cineva.
   Corpul tău nu e făcut sa ia doze de thc recreațional. Nu vorbim de medicamente cu acest compus.

 10. G4Media, sunteti Mari Nesimtiti ! Stau 15 minute sa scriu un comentariu ca sa ma luati cu ‘trimiti prea repede’. E bataie totala de joc . Terminati cu Cenzura daca vreti sa traiti intr-o Democratie. Macar aveti obrazul sa ne aratati ce cuvinte din comentariu sunt in neregula si sa stim sa le evitam. Problema e ca va faceti de mare cacao la cate non-sens sunt interzise. Lasati-o balta. Chiar muncesc mult si nu-i frumos deloc.

 11. pastebin.com/mNA7KRPW (Pt. cine-i competent)(Ii Urasc !)

  • Comentariul cred că ți-a fost cenzurat nu pentru că ar conține ceva nepermis, ci pentru că îi era lene moderatorului să-l citească. Poate a și pus ochii pe tine cu altă ocazie și te taie din inerție când te vede. Ca și pe mine.

 12. Pt. cine n-a inteles nimic : Binili Invinge !

 13. E un subiect important, secucule.

 14. Ca orice robot, si eu imi doresc N O R M A L I T A T E .

 15. Ai vrut sa zici Legal
  Ori cum ii mai ieftin decat un antibiotic
  Deci , mult usturoi si thc 👍

 16. Cănepa e interzisă ca să se vândă Xanax si Kevlar.

  • Câta disperare și lume slaba! Hrisca, nea tataie își făcea țoale din cânepa aia, nu plănuia sa facă milioane de euroi din plantație de buruiana puturoasa. Chiar nu găsiți altceva din care sa iasă bani, un bișniț care sa producă ceva util? Unii au făcut navete sa iasă in spațiu iar noi ne întoarcem la vrăjitori si samanism…, si aia , știu sigur, n-au pus gura pe țigări puturoase, au avut inspirația din dotare.

 17. V-am mai zis, sunt mii de soiuri si nu-i fiecare facut pt. fiecare. Pe ‘piata’ se gasesc soiuri foarte tari + ca ideal ar fi sa fie raportul CBD/THC > 1, ceea ce-i foarte, foarte, rar.

  Oricum, sunt oameni si oameni, in schimb, multi isi dau cu parerea din ‘auzite’.

  V-am mai detaliat si intr-un articol precedent.

  Ca rezumat : Medicamentele nu se iau pe mintea goala.

 18. „Corpul tau nu e facut pt. THC recreational” : Se consuma la o distanta de minim 2 saptamani, stiintific, + ca ideal ar fi sa nu fie fumat, unde se intampla alte procese. DAR, nimeni nu vorbeste despre asta.

  Fiind ilegala, lumea nu-si permite luxul de-a si-o face ceai sau orice altceva care nu trosneste plamanul si patrunde ‘blood brain barrier’ in cateva secunde . E ca si cum ai sta cu nasul in cazana unde se face tuica. Sper ca intelegeti ce vreau sa zic.

  Pur si simplu sunt lucruri diferite : Soiul, modul de consumare si consumatorul. Nu poti sa le inchizi pe toate ca un neandertal, doar ca-ti strica tie sistemul de valori incomplet si f. probabil, incorect.

  • Steluță frățioare, sa nu ajungă pe toate străzile, decizia asta se ia pentru tot boborul, cât de neandertal sunt eu e prea puțin important, cât e boborul… asta e întrebarea. E democrație, majoritatea..pentru gros se iau deciziile. Pentru elite ca persoana ta exista si bilet de avion odată la niște săptămâni, in scop recreațional. Eu am avut pe cineva in familie, cardiac care lua xanax, unde trebuie n-ai ce face, dar era leguma, dacă pentru ei e mai bun canabisul, sa fie, dar doar pentru ei. Ceva străduința și suferința la ăștia mai tineri nu ne strica. Inspirație are creierașul fiecăruia, tre sa cauți mai cu entuziasm. Exista și muzica, cărți, sport, realitate virtuală..sex.

 19. @ Micky tu te multumesti cu aloolul din pufoaica.

 20. Paule, e deja pe toate strazile. Asta nu intelegi. Xanax-ul e apa de ploaie, am luat eu lucruri mai grele. Fumez iarba de 14 ani, n-am nici pe drq. si toti psihiatrii mi-au zis sa ma feresc, inclusiv de altele. Nici acelea, mult mai demonizate, nu mi-au facut rau.

  Singurul subiect e : Controlul Calitatii prin Legalizare si implicit desfiintarea grupurilor de crima organizata care traiesc paradisiac din prostia altora.

 21. Nu ne mai cenzurati, va rog .

  P.S. : Poti sa-mi zici ‘Pointer’/’Asterisk’/’Reference’. : D

 22. Paule, ti-am raspuns dar n-o scriu a doua oara. Daca se posteaza, intelegi, daca nu, asta e.