G4Media.ro

Campanie a guvernului canadian înainte de legalizarea oficială a marijuanei: Fumează responsabil,…

Campanie a guvernului canadian înainte de legalizarea oficială a marijuanei: Fumează responsabil, ține-o departe de copii și animale, nu o duce peste graniță

Cu doar două săptămâni înainte de legalizarea oficială a utilizării recreaționale a marijuanei la nivel național, Guvernul de la Ottawa a demarat o campanie masivă de informare a populației în legătură cu drepturile și responsabilitățile canadienilor care consumă canabis. Oficialii au trimis pliante la toate adresele rezidențiale din Canada, în care explică cetățenilor ce anume trebuie să știe despre așa-numitul Cannabis Act, care va intra în vigoare la 17 octombrie. Printre altele, canadienii sunt sfătuiți să consume marijuana în mod responsabil, să nu conducă vehicule după ce au utilizat canabis, să țină drogul departe de copii, tineri sau animale și să nu încerce să traverseze granița canadiană având asupra lor marijuana.

Executivul de la Ottawa precizează în pliantul de informare, tipărit atât în engleză, cât și în franceză (cele două limbi oficiale), că Legea Canabisului este menită „să protejeze mai bine sănătatea și siguranța canadienilor, să țină canabisul departe de tineri și să țină profiturile departe de mâinile criminalilor și ale crimei organizate.”

Canadienii sunt informați că, în funcție de teritoriul sau provincia în care locuiesc, au dreptul să cumpere, să dețină și să folosească marijuana doar dacă au 18 sau 19 ani împliniți. În plus, oficialii reamintesc canadienilor că vânzarea sau oferirea de canabis tinerilor aflați sub vârsta legală de consum se pedepsește strict.

Guvernul le recomandă consumatorilor să învețe cum să folosească canabisul în mod responsabil, avertizând că, la fel precum alcoolul și tutunul, marijuana are riscuri, în special asupra adolescenților și adulților tineri. Conducerea mașinilor sau utilizarea unor echipamente sub influența marijuanei este o infracțiune penală serioasă, la fel ca și traversarea frontierei canadiene având în posesie canabis. Această precizare pare menită în special să îi pună în gardă pe consumatorii canadieni care călătoresc în Statele Unite.

De altfel, în ultima perioada, diverşi politicieni de la Ottawa şi avocați şi-au exprimat îngrijorarea că legalizarea marijuanei va duce la creşterea semnificativă a numărului de canadieni care nu vor mai fi lăsaţi să intre în Statele Unite sau chiar vor primi interdicţie pe viaţă pe teritoriul american. Politicienii conservatori, în special, cred că guvernul Justin Trudeau – aflat oricum într-o poziţie delicată faţă de Administraţia Trump în numeroase chestiuni – nu a luat în considerare impactul uriaş pe care legalizarea canabisului îl va avea asupra canadienilor care călătoresc în Statele Unite.

În timp ce 10 state americane au legalizat canabisul, acesta rămâne un drog interzis de către legea federală. Pentru oficialii federali din SUA, marijuana este şi va fi în continuare ilegală, multiple agenţii americane fiind angrenate în eforturile de combatere a consumului, posesiei şi traficului de canabis (au existat deja cazuri de oameni de afaceri canadieni care au primit interdicţii pe viaţă de a întra în Statele Unite deoarece lucrează pentru companii implicate în producerea de marijuana, iar americanii i-au acuzat că firmele lor iau parte la traficul de droguri).

Sunt semnale de asemenea că legalizarea marijuanei va duce la creşterea timpului de aşteptare la graniţa cu Statele Unite şi la întârzieri pentru cei care traversează frontiera comună. Se aşteaptă ca urmare înmulţirea controalelor secundare făcute de agenţi cu câini specializaţi în detectarea stupefiantelor.

O lege istorică

În luna iunie a acestui an, Senatul de la Ottawa a adoptat, printr-un vot istoric, o lege de referinţă (C-45) prin care a legalizat utilizarea recreațională a marijuanei la nivel național. Canada a devenit astfel prima ţară din Grupul celor şapte state puternic industrializate (G7, care mai include Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia) unde consumul de canabis va fi permis începând cu 17 octombrie. Cannabis Act controlează și reglementează modul în care marijuana poate fi crescută, distribuită și vândută în Canada, unde veniturile anuale din această industrie sunt estimate la 8-9 miliarde de dolari.

Canada a eliminat astfel prohibiţia impusă posesiei de canabis în urmă cu aproape o sută de ani, în 1923, timp în care au fost sute de mii de cazuri de posesie de marijuana sancţionate de poliţişti, iar consumul a crescut constant (acesta fiind cu precădere mai mare în rândul populaţiei indigene, a canadienilor cu venituri mici, a minorităţii de culoare etc.). Consumul de marijuana medicinală a fost permis de către Guvernul de la Ottawa începând cu anul 2001, aceasta fiind produsă de către companii autorizate federal (canabisul, care provine din cânepă, este în mod normal fumat, dar poate fi şi mâncat, existând sub trei forme: haşiş, marijuana, ulei).

Legea C-45 le va permite canadienilor să cumpere canabis și ulei de canabis cultivat de producătorii licențiați, în diferite locații de vânzare cu amănuntul. De asemenea, canadienilor li se va permite să cumpere plante și semințe de la comercianții cu amănuntul autorizaţi. Fiecare din cele 10 provincii şi trei teritorii canadiene îşi vor organiza singure comerţul cu canabis în magazine autorizate. Specialiştii cred că, cel mai probabil, acestea vor funcţiona după modelul actual al magazinelor care vând alcool şi care sunt controlate de autorităţi (spre exemplu, provincia Quebec a aprobat deja crearea Société québécoise du cannabis sau SQDC, care va gestiona achiziționarea și vânzarea de marijuana în puncte de vânzare din toată provincia).

Canadienii vor putea comanda online marijuana de la producătorii licențiați de către guvernul federal. Adulții vor putea să dețină până la 30 de grame de canabis uscat. Provinciile vor decide, de asemenea, dacă permit sau nu fumatul marijuanei în public.

Produsele comestibile pe bază de canabis nu vor fi disponibile imediat la cumpărare, ci la un an după intrarea în vigoare a proiectului de lege. Întârzierea este menită să ofere guvernului timp suficient pentru a stabili reglementări specifice acestor produse.

Vârsta minimă legală pentru a cumpăra și a consumă marijuana a fost stabilită la 18 ani la nivel federal, dar unele provincii au ales să permită acest lucru doar de la 19 ani.

În momentul adoptării, Cannabis Act a fost considerată o victorie importantă pentru premierul Justin Trudeau și un „seism uriaş” pentru societatea canadiană. Într-o ţară extrem de liberală şi tolerantă faţă de consumul de marijuana – şi unde poliţiştii preferă de cele mai multe ori să închidă ochii la cei care fumează canabis în public -, promisiunea legalizării drogului promovată de Trudeau în campania din 2015 a fost bine primită de o parte importantă a opiniei publice şi de mulţi dintre politicieni. Este o mişcare curajoasă şi pragmatică (dar nu fără riscuri), căci Canada devine una dintre puţinele state din lume care legalizează marijuana recreaţională la nivel federal.

Opoziția conservatoare s-a opus ferm legalizării canabisului, afirmând că adoptarea Legii C-45 nu va îndeplini obiectivele guvernului. „Impactul este că toţi cei implicaţi acum în traficul ilegal de marijuana vor deveni mari corporaţii şi vor face mulţi bani, făcând asta în detrimentul persoanelor vulnerabile din această ţară,” a declarat la momentul respectiv senatorul conservator Leo Housakos, anticipând că tinerii vor avea mai mult acces la droguri ca înainte.

Surse: BBC, National Post, Montreal Gazette, CBC, The Globe and Mail, The Independent, Newsweek, The Washington Post, grizzle.com

Citește și: VIDEO Eugen Teodorovici își dorește ca România să preia modelul de turism din Olanda, țară căutată mai ales pentru consumul de droguri ușoare și turismul sexual

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează