G4Media.ro

Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege ce prevede accesul…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege ce prevede accesul public la informațiile privind legăturile cu Securitatea a persoanelor care ocupă anumite demnități

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, propunerea legislativă care instituie registrul public al lucrătorilor Securităţii şi extinderea dreptului cetăţenilor şi al presei la informaţiile privind legăturile cu fosta Securitate ale persoanelor aflate în anumite demnităţi şi funcţii publice prin posibilitatea verificării calităţii rudelor acestora până la gradul III.

Termenul de dezbatere şi vot pe iniţiativa legislativă a fost depăşit în 29 octombrie şi aceasta se consideră adoptată în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţie, a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele interimar al Camerei, Sorin Grindeanu. Proiectul urmează să meargă la Senat pentru dezbatere, care este cameră decizională.

„Pentru a asigura dreptul la accesul la informaţii de interes public, orice cetăţean român, precum şi presa scrisă şi audiovizuală, partidele politice, organizaţiile neguvernamentale legal constituite, autorităţile şi instituţiile publice au dreptul de a fi informate la cerere, în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii a rudelor de până la gradul al III-lea ale persoanelor care ocupă următoarele demnităţi sau funcţii: preşedintele României, deputat şi senator în Parlamentul României, membru al Parlamentului European, membru al Guvernului, Avocatul Poporului, primar”, prevede proiectul iniţiat de deputatul USR Claudiu Năsui.

Potrivit proiectului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va publica pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucrătorilor Securităţii.

Registrul public permite interogarea după nume şi, dacă este cazul, după următoarele criterii: funcţia sau demnitatea pe care o ocupă sau a ocupat-o şi legătura de rudenie până la gradul III cu persoanele care au ocupat sau ocupă demnităţile sau funcţiile respective, mai prevede proiectul.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

17 comentarii

 1. In sfarsit! De mult trebuia asta.

 2. Vine PSD-ul la putere si rezolva scaparea asta. Nu va bucurati!

 3. Da si o să descoperim ca 90% din ei au fost validați sa intre in politica printr un master in securitate națională. Nu exista scăpare nu mai sperati.
  Toti factorii de decizie sunt sau au fost colaboratori,
  Imcepand cu guvernatorul si cu preafericitu pana la primari.

 4. @Lime -Pai cred ca e vorba de legaturile cu fosta securitate, adica aia de pe vremea lui ceausescu… era si greu de crezut ca se apuca cineva sa deconspire actuala securitate

 5. 32 ani + 18 ani = 50 ani. Toti cei sub, nu au cum. Trebuia sa fii major, chiar si ca turnator 😀
  Iar ca sa semnezi un angajament, cam 25 ani minim. Asa ca faceti socoteala.

  Daca vorbim despre perioada lui Ceasca. Ptr ca din 22/12/1989, este acelasi lucru, insa este „securitatea democratiei originale” iliesciana, nu cea „rea” ceausista 😀

  Oricum, zen, vine PSD (USL) si se inchide totul. Democratic. Nu i asa @Eugen? 😉

  • Poți verifica legăturile cu securitatea pana la gradul III. Asa ca, din câte înțeleg, poți vedea și legăturile cu securitatea ale copiilor și nepoților celor care au colaborat.

 6. avem o lista lunga de verificat si scos la iveala…e plin de secu’ ce sug ca lipitorile companiile de stat, spitalele si alte institutii de stat, pentru ei, facem un registru ?

 7. Când facem? Sau acolo sunt toți. Să nu ne trezim că ii găsim pe toţi „din rude mari împărăteşti” cu epoleţi. Unii dintre ei nu sunt doar din neamuri de securişti, ci din neamuri de torţionari.

 8. Mai bine mai târziu decât niciodată! Ar fi fost bună și o lege a lustrației…

 9. Inca odata suntem prostii pamantului!!!

 10. Cu chinezii e complicat…Au facut progrese remarcabile, dar dau destul de des cu nuca-n gard…
  Așa au facut si cu DT6 Pro….Citește recenziile de pe head…
  Nici cu DT6 (fără PRO la urmă, incerc să-ți trimit imediat un link) nu pot să promit că n-o să si probleme de calitate, dar sunt doar 20 de euroi și zic ca merită „de poftă”. Eu am bulit deja o pereche și am cumparat inca una, dar intre timp ascult mai mult la LZ A6 mini

 11. Pai e normal și o altfel de lege că majoritatea au murit🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 12. Să vedeți ce crește prețul la BT-ul cartonat și cum revine la modă Certificatul de de Revoluționar fără fir de siguranță și fără hologramă !

 13. O prostie mai mare ca asta nici ca se putea la treizeci si….de ani dupa abolirea fostului sistem. Ce vina au rudele de gradul 2 sau 3 sau…4 !? Nu este cumva o discriminare, un stigmat aplicat unor oameni !? Eu asi desfiinta Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii . Bani publici enormi de multi aruncati pe geam. Din moment ce toate datele si informatiile fostei securitati sunt publice ce rost mai are aceasta institutie !? Apropo, cati membrii mai are colegiu 7 sau 11 cu functii de subsecretar de stat !? cu bani alocati pentru secretare, masini…etc

 14. In sfarsit!

 15. Se zice ca la noi cine are peste 500 000 EUR in conturi, cam toti au fost colaboratori, ei acum si parintii lor pe vremea răposatului, cu infime exceptii de capitalism veridic. Pai ce ati crezut domnii mei, ca cu un glonte in nea Nicu ati împușcat toate jivinele din padure? Cei care au fost elitele comunismului au ramas elite si dupa, cine a asuprit si furat poporul atunci a continuat sa o faca si dupa ’90 si azi copii lor sunt baroni, aceiasi boieri necondamnati. Securitatea e vie si are mult mai mult personal ca pe vremea lui nea Nicu, cand eram mai multi. Zicem de R. Moldova ca e un stat fortat si nesustenabil, uitati-va la noi in ograda.. suntem sortiti pieiirii ca natie prin drenajul valorilor si a non-sclavilor. Ii tot invinetim pe tineri ca sunt nepatrioti – cum sa nu iti fie rusine ca esti Român?