G4Media.ro

Căldură extremă în Thailanda şi Filipine, cu temperaturi de 47 de grade…

Sursa foto: Unsplash / Sumit Chinchane

Căldură extremă în Thailanda şi Filipine, cu temperaturi de 47 de grade Celsius

Un episod de căldură extremă se înregistrează miercuri în Thailanda şi Filipine, notează AFP.

Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din capitala Bangkok fiind îndemnaţi de autorităţi să rămână miercuri acasă, transmite Agerpres.

„Atenţie, indicele de căldură pentru astăzi (miercuri) a atins nivelul considerat extrem de periculos. Vă rugăm să vă abţineţi de la a petrece timp în aer liber”, a avertizat pe municipalitatea (BMA) pe Facebook.

Nivelul maxim de risc pentru sănătate este atins la Bangkok atunci când temperatura resimţită, calculată în funcţie de un indice care ia în considerare, pe lângă temperatură, vântul şi umiditatea, depăşeşte 52 de grade Celsius.

Institutul Naţional de Meteorologie (TMD) prognozează că temperatura va urca miercuri până la 39 de grade Celsius în capitala Thailandei.

Aprilie este considerată cea mai călduroasă lună în această ţară, însă în 2024 canicula este exacerbată de fenomenul meteorologic El Nino, care provoacă creşteri aproape record ale mercurului din termometre.

Marţi, provincia nordică Lampang a înregistrat un vârf de căldură de 44,2 de grade Celsius, la doar câteva zecimi de recordul stabilit anul trecut la Tak (44,6 de grade Celsius), potrivit TMD.

La Bangkok, metropola cu zece milioane de locuitori extrem de apreciată de turişti, temperaturile ar putea creşte şi mai mult în următoarele zile, au avertizat autorităţile locale.

Miercuri este o zi de căldură extremă şi în Filipine, astfel încât autorităţile au recomandat populaţiei să nu se aventureze afară.

„Este atât de cald încât nu poţi respira”, a declarat Erlin Tumaron, în vârstă de 60 de ani, care lucrează într-o staţiune balneară din provincia nordică Cavite, unde temperatura resimţită a atins marţi 47 de grade Celsius.

Martie, aprilie şi mai sunt, de obicei, cele mai calde şi mai uscate luni ale anului în arhipelagul filipinez, dar şi aici condiţiile meteorologice sunt agravate în acest an de fenomenul meteorologic El Nino, potrivit climatoloagei Ana Solis de la agenţia naţională de meteorologie.

Temperaturile resimţite sunt aşteptate să atingă 42 de grade Celsius sau mai mult miercuri în cel puţin 30 de oraşe şi municipalităţi, potrivit meteorologilor.

La Manila, multe şcoli au suspendat cursurile faţă în faţă în favoarea învăţământului la distanţă. În capitală temperatura resimţită a fost de 45 de grade Celsius marţi şi se aşteaptă ca miercuri să depăşească 44 de grade.

Căldura s-ar putea intensifica în următoarele zile, a indicat specialista, potrivit căreia această probabilitate este de 50%.

Circa jumătate din provinciile filipineze se află oficial în stare de secetă, iar ţara este printre cele mai vulnerabile la consecinţele schimbărilor climatice.

Anul 2023 a fost cel mai cald înregistrat la nivel mondial. În Asia, impactul valurilor de căldură devine din ce în ce mai sever, a precizat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) într-un comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...