G4Media.ro

Caii sălbatici de la Letea au fost salvați de la moarte după…

Sursa Foto: Radio Europa Liberă

Caii sălbatici de la Letea au fost salvați de la moarte după dezvăluirile Europei Libere privind colmatarea lacurilor din care se adăpau

Caii sălbatici de la Letea, care suferă de sete de o lună, au fost salvați de la un sfârșit în chinuri. Europa Liberă a dezvăluit săptămâna trecută că animalele riscau să moară deoarece nu aveau acces la apă.

Ambele adăpători ale rezervației, care a fost împrejmuită în 2014 cu două rânduri de gard, au fost decolmatate, iar nisipul a fost îndepărtat astfel încât apa din pânza freatică să se poată ridica la suprafață.

Europa Liberă a scris la sfârșitul săptămânii trecute despre chinul prin care trec caii și celelalte vietăți ale pădurii Letea, după ce ambele adăpători ale rezervației au secat din cauza caniculei, iar autoritățile au ignorat timp de o lună atât apelurile turiștilor cât și pe cele ale localnicilor care le semnalau tragedia.

Mai mult, directoarea rezervației, Viorica – Fănica Bîscă, declara în tot acest timp pentru agenția națională de știri că situația a fost remediată, fapt contrazis total de starea adăpătorilor, așa cum am arătat cu imagini în articolul anterior și cum a dovedit-o realitatea din teren.

Operațiunea de salvare a devenit posibilă după ce guvernatorul Rezervației Delta Dunării, Teodosie Marinov, a descins duminică în rezervație pentru a verifica pe viu cele semnalate de Europa Liberă.

Pentru început, guvernatorul a deschis poarta vestică, ce duce către lacul Merhei, pentru ca viețuitoarele, dar mai ales caii care nu se pot strecura prin gardul dublu care împrejmuiește rezervația, să poată bea apă din lac până la refacerea adăpătorilor. Pe măsură ce accesul turiștilor în pădure s-a rărit, duminică au început lucrările la prima dintre adăpători.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Si?… ramane in functie directoarea rezevatiei?

 2. Toți proștii, impostorii și incompetenții sunt numiți în funcții de conducere!!!!
  Suntem și o să rămânem o țară din lumea a treia 🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢

 3. Dar zidul ăla nu au de gând să-l dărâme?

  • Nea habarnam, gardul alan a fost facut tocmai ca sa protejeze Pădurea Letea, zona protejată, de animalele localnicilor, vaci, cai, aia pe care ii credeti voi sălbatici.. De fapt sunt lasati liberi de localnici, nu exista cai salbateci

 4. Duamna Directoare stie sa cante la Flautul Fermecat si nu poate fi demisa. Pentru cruzime fata de animale in calitate de director rezervatie se pedepseste cu PRIMA cel putin 6 salarii, iar pentru neindeplinirea obligatiilor de serviciu… cerul e limita… un post pe la minister?🙄

 5. Povestea asta cu baltile îmi aduce aminte de una din care am făcut parte. Peste drum de o pădure se construia un cartier. București. Lângă pădure era un drum si lângă drum si pădure, o mică mică mlaștina. Broaștele migrau neperturbate, de niște ani, din pădure in mica balta sa depună ce depuneau ele, oua, mătase, din care ieșeau mormolocii. S-au făcut ceva amenajări si apa din balta s-a cam scurs exact când mormolocii mai aveau puțin si deveneau broaște. Am carat pe inserat bidoane de 5 l cu apa in câteva rânduri, in speranța ca mormolocii, aproape broaște, vor câștiga timp si vor ajunge in padure. A mers. In anul ăla drumul a fost asfaltat, puse borduri, gazon si tuja. Broaștele adulte,anul următor, au făcut ce știau ele, au traversat spre balta care nu mai era acolo. Ele nu știau. Au sfârșit abțibild pe noua sosea. Poate ca in pădurea cailor gardul e util, experții sa evalueze… dar
  gard, balta ioc, pare ca e drumul spre abatorul broastelor.