G4Media.ro

Cadavrul unui militar indian, găsit după 38 de ani în gheţarul Siachen…

Sursa foto: Pixabay / Jeevan

Cadavrul unui militar indian, găsit după 38 de ani în gheţarul Siachen din Himalaya

Cadavrul unui militar indian care a dispărut în Munţii Himalaya în urmă cu 38 de ani a fost descoperit în gheţarul Siachen, relatează BBC, preluat de News.ro.

Chandrashekhar Harbola şi 19 colegi de-ai săi au fost prinşi într-o avalanşă în timpul unei operaţiuni de patrulare în gheţarul Siachen de-a lungul graniţei dintre India şi Pakistan, în 1984.

Cincisprezece cadavre au fost recuperate ulterior, dar cinci au rămas date dispărute.

Siachen este cel mai înalt câmp de luptă din lume, iar soldaţi din ambele ţări mor în timpul furtunilor şi avalanşelor.

Unitatea armatei care a reperat cadavrul lui Harbola a găsit şi un altul, dar acesta nu a fost încă identificat, a relatat agenţia de ştiri PTI.

Familia lui Harbola, care locuieşte în districtul Haldwani din statul himalayan Uttarakhand, a spus că descoperirea le oferă alinare. În satul său a fost planificată o înmormântare cu onoruri militare.

Nu este prima dată când trupul unui militar este găsit după zeci de ani. O unitate de patrulare a descoperit cadavrul lui Tukaram V Patil în 2014 – la 21 de ani după ce acesta a dispărut în gheţari.

Siachen a fost o zonă disputată între India şi Pakistan. Au fost purtate negocieri pentru demilitarizarea zonei, dar fără niciun succes.

Trupele vecinilor dotaţi cu arme nucleare au purtat o scurtă bătălie pentru a-şi impune controlul asupra gheţarului Siachen în 1984. După mai mult de patru decenii, trupele ambelor naţiuni sunt încă staţionate pe terenul inospitalier.

Cel puţin 129 de militari pakistanezi au murit în 2012 într-o avalanşă în apropierea gheţarului Siachen. India şi Pakistan au fost îndemnate să îşi retragă trupele din zona contestată, dar cei doi vecini nu au ajuns la o decizie.

Cel puţin 10 militari indieni au murit într-o avalanşă în 2016 şi alţi patru au murit în 2019 în circumstanţe similare.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Cum de n-a percutat încă b0ul cu condoleanțele?

  2. nu stie cum se scrie ‘Condoleante’ in hindu 🙂