G4Media.ro

Bustul celebrului dirijor Herbert von Karajan a fost îndepărtat din foaierul Teatrului…

Foto: Bundesarchiv

Bustul celebrului dirijor Herbert von Karajan a fost îndepărtat din foaierul Teatrului din Aachen din cauza “legăturilor sale cu naziștii”

Potrivit platformei media BR-Klassik din Bavaria, directoarea generală a teatrului, Elena Tzavara, a anunțat că progresele cercetărilor și declarațiile unui biograf al maestrului austriac privind legăturile sale cu Partidul Național Socialist al Muncitorilor din Germania (NSDAP condus de Adolf Hitler) au determinat teatrul să îndepărteze definitiv statuia. Cu toate acestea, nu există detalii despre aceste noi descoperiri, scrie site-ul Diapason.

Karajan a recunoscut în fața comisiei de denazificare înființată de Aliați după cel de-al Doilea Război Mondial că s-a alăturat NSDAP, dar a explicat că a făcut acest lucru nu din convingere, ci din grijă pentru cariera sa, care era abia la început. Numit director muzical la Aachen în 1935, a fost într-adevăr obligat să se înscrie în NSDAP pentru a ocupa acest post, dar își scosese deja carnetul de partid cu doi ani înainte.

Ulterior, maestrul a fost foarte favorizat de naziști, dar un detaliu l-a exonerat adesea: Hitler, se pare, îl ura… Un alt argument adus în apărarea sa: în 1942 s-a căsătorit cu o femeie care era, după spusele naziștilor, „un sfert evreică”. Dar tatăl femeii, divorțat de soția sa evreică, era legat de cele mai înalte eșaloane ale partidului, care a intervenit pentru ca fiica sa să își facă fiica să uite originile evreiești și să îi permită să se căsătorească cu Karajan. Maestrul a declarat mai târziu că, potrivit amintirilor sale, această uniune a dus la expulzarea sa din NSDAP, afirmație pe care unii istorici o infirmă.

De asemenea, cercetătorii susțin că carismaticul dirijor făcuse remarci antisemite, rasiste și xenofobe cu mult înainte de a se alătura partidului nazist, chiar și în calitate de student. Deși Aliații l-au achitat pe Karajan, acesta a fost totuși marginalizat pentru o perioadă de timp după război. Cu toate acestea, a revenit curând în lumina reflectoarelor, iar în 1955 a fost numit director muzical al Berliner Philharmoniker. Karajan a respins întotdeauna orice acuzații privind rolul său în perioada nazistă, fără a încerca să își dovedească nevinovăția.

Statuia lui Karajan va fi transferată la muzeul orașului și va fi încorporată într-o expoziție care va sărbători cea de-a 200-a aniversare a teatrului. Aceasta va reface istoria instituției și, în special, va documenta perioada nazistă. În ceea ce privește foaierul, acesta va găzdui acum un bust al lui Mozart.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...