G4Media.ro

Bulgaria trebuie să-și curețe serviciile de spionaj de agenții susținuți de Rusia…

Sursa foto: Pixabay / Ivil12

Bulgaria trebuie să-și curețe serviciile de spionaj de agenții susținuți de Rusia – liderul alianței reformiste de la Sofia

Bulgaria trebuie să acorde prioritate unei revizuiri a serviciilor sale de securitate și să elimine agenții susținuți de Moscova dacă speră să reușească în planurile sale ambițioase de eradicare a crimei organizate și a corupției, potrivit lui Kiril Petkov, a cărui alianță reformistă este în prezent principala forță în cadrul unui nou guvern, relatează Politico.

Liderul în vârstă de 43 de ani al partidului „Noi continuăm schimbarea” – care a format o alianță anticorupție cu partidul Bulgaria Democratică – a declarat pentru Politico la sediul partidului său din Sofia că serviciile de informații au nevoie disperată de reformă.

În anii haotici, adesea violenți, care au urmat căderii comunismului, agenții din aparatul de securitate al statului bulgar au ajuns să joace un rol important în crearea unei mafii puternice – implicată în extorcare, trafic de narcotice și de arme – care încă are o influență puternică asupra politicii naționale și a sistemului judiciar. Mulți dintre aparatul de securitate al statului și mafioții care au devenit proeminenți aveau legături strânse cu Moscova.

Obiectivul face parte dintr-un plan în șapte puncte – care include o foaie de parcurs pentru reforma judiciară și constituțională – pe care partidul lui Petkov l-a prezentat vineri partidului de centru-dreapta GERB al fostului prim-ministru Boyko Borissov, care este partenerul alianței anticorupție în actualul guvern care a intrat în funcție la 6 iunie.

Pentru a reforma serviciile de informații, Petkov a declarat că primul pas este schimbarea legii privind cine semnează numirea șefilor diferitelor servicii de securitate. În prezent, această îndatorire îi revine președintelui, în prezent Rumen Radev, care este văzut ca fiind pro-Moscova. Petkov dorește ca aceasta să fie în mâinile parlamentului. În prezent, guvernul intenționează să concedieze persoanele numite de Radev, care este echivoc în ceea ce privește locul Bulgariei în NATO și ostil în ceea ce privește înarmarea Ucrainei.

Al doilea pas, a continuat Petkov, ar fi inspectarea tuturor angajaților din aparatul de securitate pentru a efectua „teste de integritate și etică”.

„Dacă putem face aceste două lucruri, o mare parte din influența Rusiei va fi diminuată”, a adăugat el. Moscova folosește „corupția pentru a-și manevra politica externă”, a spus Petkov. „Când am intrat în lupta împotriva corupției, nu am știut niciodată că vom lupta direct cu Moscova, dar se pare că este una și aceeași luptă”.

Radev a reacționat cu indignare la ideea că serviciile de informații au nevoie de schimbări, spunând că acestea au fost deja „serios reformate” și a acuzat partidul lui Petkov că a cedat presiunilor externe – adică SUA și UE.

„Acum acești oameni vor să decapiteze conducerea [acestor servicii]”, s-a plâns el cu puțin timp înainte de formarea guvernului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pană la urmă,Chisinaul si Sofia o să-i dea lectii de deparazitare Bucurestiului,care se dezvolta ca Istanbulul,fara sa aibe o centura intreagă,civilizată.
    Chiar asa,astia îsi dau legi ca sa construiască blocuri si in parcurile care au scapat din ghearele excavatoarelor.Emisiile de „Codoi”ce spun?