G4Media.ro

Bulgaria: Șapte candidați pentru europarlamentare au fost colaboratori ai Securităţii Statului

Bulgaria: Șapte candidați pentru europarlamentare au fost colaboratori ai Securităţii Statului

Şapte dintre candidaţii bulgari pentru locuri în Parlamentul European au fost colaboratori ai Securităţii Statului (Dârjavna Sigurnost), a anunţat Comisia pentru verificarea dosarelor. Cei mai mulţi sunt de la Partidul Socialist Bulgar (BSP) – trei persoane, urmaţi de Organizaţia Revoluţionară Macedoneană Internă (VMRO) cu doi oameni, precum şi câte un candidat din partea Coaliţiei pentru Bulgaria şi al Partidului Volia, transmite Dnevnik, citat de Rador.

De la BSP, colaboratori ai Securităţii Statului au fost Velizar Enchev, Emil Gheorghiev şi Rumen Ghecev. Velizar Enchev a fost ofițer de informații la Prima Direcţie Generală a Dârjavnă Sigurnost (Intelligence). Emil Ţenov Gheorghiev, care este reprezentant al Ekoglasnost în coaliţia BSP, a fost agent al direcţiilor judeţele ale Ministerului de Interne la Vidin şi la Haskovo. Fostul ministru al economiei în cabinetul lui Jan Videnov, Rumen Ghechev, a fost colaborator secret al Primei Direcţii Generale.

Aleksandar Urumov, care conduce o direcţie la Ministerul Apărării, şi Hristo Smolenov sunt candidaţii de la Organizaţia Revoluţionară Macedoneană Internă (VMRO) care au aparţinut Securităţii Statului. Urumov e agentul Abel de la Contraspionajul Militar. Smolenov a fost agentul Andrei de la a Şasea Direcţie a Securităţii Statului, care s-a ocupat de combaterea diversiunii ideologice şi manifestările împotriva statului.

Boian Kirov de la Coaliţia pentru Bulgaria a fost colaborator secret şi agent cu pseudonimul Chiril şi Petrov, la Prima şi a Doua Direcţie Generală (contrainformaţii).

Kolio Paramov, candidatul Partiului Volia, este rezidentul Yakov la Trupele de Frontieră. „Rezidentul este o persoană atrasă într-o cooperare secretă de către organele Securităţii Statului, pentru a le oferi sprijin în coordonarea și în educarea agenților predaţi”, se arată într-un ordin strict secret al ministrului de interne privind aparatul de agenţi al Securităţii Statului din anul 1956. În principiu, rezidenţii sunt aleși dintre membrii Partidului Comunist Bulgar şi dintre membri activi al Comsomolului (abreviere pentru Uniunea Tineretului Comunist).

Verificarea a inclus în total 115 persoane, iar 196 dintre candidaţii pentru Parlamentul European nu fac obiectul acestei verificări, pentru că s-au născut după 1971 şi în momentul închiderii Securităţii Statului, după schimbările din 1989, nu erau majori.

Sursa: Dnevnik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu/Sursa Foto: Deutsche Welle

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Dupa cod par botezati de sovietici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.