G4Media.ro

Bulgaria: Partidul GERB și președintele în funcție, Rumen Radev, conduc în intențiile…

Bulgaria: Partidul GERB și președintele în funcție, Rumen Radev, conduc în intențiile de vot, înaintea alegerilor din 14 noiembrie

Partidul de centru-dreapta GERB din Bulgaria conduce în opţiunile electoratului înaintea celui de-al treilea rând de alegeri din acest an, ce vor avea loc pe 14 noiembrie, într-un context de criză politică prelungită, suprapusă peste un nou val epidemic şi o creştere a preţurilor la energie, indică un sondaj dat publicităţii sâmbătă.

Însă nici GERB, nici vreunul din celelalte cinci partide aşteptate să treacă pragul electoral nu va obţine o majoritate, ceea ce face probabile negocieri dure pentru formarea unei coaliţii care să guverneze.

Sondajul a fost realizat în intervalul 23-31 octombrie, pe un eşantion de 1.081 de persoane, de Institutul Gallup din Sofia.

GERB, partidul fostului premier Boiko Borisov, adună 24,1% din intenţiile de vot, după ce la alegerile din iulie obţinuse un scor de 23,5% şi se plasase pe locul secund, iar la cele din aprilie câştigase cu 26,1% din voturi.

La scrutinul prezidenţial ce va avea loc la aceeaşi dată, preşedintele în funcţie Rumen Radev, un critic acerb al lui Borisov, este creditat cu 47,6% din opţiuni, sub pragul de 50% necesar pentru o victorie din primul tur.

Radev, sprijinit de socialişti, ITN şi partidul ”Continuăm Schimbarea”, îl va avea, cel mai probabil, ca rival în turul secund din 21 noiembrie pe rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gherdjikov, susţinut de GERB.

Instabilitatea politică, îngrijorările legate de pandemie şi noul certificat sanitar obligatoriu în ţara din UE cu cel mai mic procent de populaţie vaccinată, precum şi preţurile mari la energie au ajutat GERB să-şi mobilizeze structurile regionale şi să-şi păstreze susţinerea, explică analiştii.

Rivalul principal al GERB, Partidul Socialist, rămâne la o distanţă considerabilă, fiind creditat cu 15,6% din intenţiile de vot, în creştere totuşi faţă de scorul de 13,4% la scrutinul din iulie.

Un partid nou de centru şi anticorupţie, ”Continuăm Schimbarea”, înfiinţat de doi foşti miniştri interimari cu studii la Harvard, este plasat pe locul al treilea, cu 13,7% din opţiuni.

Noua formaţiune, despre care analiştii spun că are potenţial să-i unească pe oponenţii GERB, ar putea avea la urne un scor chiar mai ridicat, dat fiind că majoritatea alegătorilor nehotărâţi înclină să-i acorde votul, prognozează Institutul Gallup într-un comunicat.

Potrivit sondajului, partidul ITN, antisistem, plasat pe primul loc la alegerile din iulie cu un scor de 24,1%, a coborât vertiginos la doar 11,3% intenţii de vot, mulţi bulgari fiind dezamăgiţi de eşecul său anterior de a forma un guvern de coaliţie, relatează Agerpres.

Sursa foto: Facebook – Rumen Radev/ Румен Радев

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Sunt bune testele dar … Cine va face testele astea in scoli?

    De ce și-ar riscă profesorii viața lor și a celor apropiați intrând în contact direct (pt a face testele de saliva) cu toți elevii?

    Nu scrie nicăieri în fișa postului lor că ar avea astfel de atribuții.

    Pentru 2500-3000 să-ți riști viața?!